Pelastetaan peruna!
Tällä viikolla korviini kantautui hälyttäviä uutisia. Koronaviruksen aiheuttamista poikkeusolosuhteista johtuen perunan kysyntä on romahtanut ravintoloiden, ruokaloiden ja suurtalouskeittiöiden tilausten vähyydestä johtuen. Se tarkoittaa, että viljelijöillä on jäämässä käsiin suuri määrä viime vuoden perunaa ja nyt näyttää vahvasti siltä, että suuri osa on päättymässä kompostiin. Tämä ei ole yksin Suomen ongelma, luin juuri, että Yhdysvalloissa joku tuottaja jakoi ilmaiseksi miljoonia kiloja perunaa, voitte kuvitella, miten siellä on käynyt kysynnälle kun koko ranskanperunabusiness on käytännöllisesti katsoen yhtäkkiä pysähtynyt!Perunansyönti on ollut Suomessa laskussa muutenkin (jopa Ruotsissa syödään enemmän!) ja Koiviston Satu lanseerasi jo syksyllä #perunahaasteen perunansyöntiä buustatakseen. Peukutan tätä täysillä.
Peruna on kuulunut nimittäin vahvasti ruokaperinteeseemme viimeisen yli kahden vuosisadan ajan (peruna tuli Suomeen 1730-luvulla). Perunapohjaiset keitot ja ruskean kastikkeen kanssa syötävät perunat ovat olleet jokapäiväistä ruokaa ja ovat yllättäen vahvasti vieläkin maaseudulla ja iäkkäämmän väestön keskuudessa.
Peruna on erittäin monipuolinen, se on kevyttä ravintoa mutta täyttävää, se on myös edullista ruokaa. Ja peruna on hyvää.
Murskatut grilliperunat Kuva Heli-Hannele Pehkonen
Me kotitalouksien kuluttajat olemme kyllä ostaneet perunaa nyt korona-aikanakin, mutta emme ole pystynyt kompensoimaan suurtalouspuolen kokonaiskysynnän romahdusta.
Voisimme siis ryhdistäytyä ja rakastua uudelleen perunaan, viettää pienen kuherruskuukauden ja tutustua uudestaan sen monipuolisiin käyttömahdollisuuksiin. Kotimaisen perunan kysyntään vaikuttavat myös, tottakai, esim. kotimaisten perunapakasteiden ostaminen, eli käytä ranskiksia, perunasuikaleita, viipaleita, keittoperunoita häpeilemättömästi, niistä saat tehtyä todella nopeasti aterian. Ja kuten Kape Aihinen sanoo, ei se perunoiden keittäminenkään kestä kuin 20 min.
Poroton käristys ja perunamuusi kuva Ida Tokola
Mietippä seuraavalla kerralla, voisiko pastan tai riisin sijaan käyttää perunaa (ja tämä on hankala rasti ainakin minulle, koska tykkään niistäkin molemmista, mutta oikeasti RAKASTAN perunaa ja haluan turvata kotimaisen perunan tuotannon myös tulevaisuudessa)?
Pyysin ruokabloggaajia mukaan tähän perunareseptikoosteeseen ja voinkin ylpeänä esitellä upean listauksen ystävieni parhaimpia reseptejä. Olen ryhmitellyt niitä ehkä vähän hassusti, mutta se ei ollut aivan suoraviivaisen helppoa. Linkit johtavat suoraan resepteihin ja päädyin lataamaan vain muutaman kauniin kuvituskuvan, ettei postauksesta tule liian raskas.
Joukossa on varmaan ihan uusia juttujakin teille. sovitaanko, että ens viikolla tehdään jotakin ihanan tuttua perunasta ja sitten laitetaan sitä myös aivan uudella tapaa! Minä ajattelin itse ainakin kokeilla Libanonilaista sitruunakanaa, jossa perunat kypsyvät ihanasti samassa vuoassa sekä perunapizzaa. Sitten teen jonkun kastikeruuan perunan kanssa ja ainakin yhden perunaisen keiton ja, ja ...
Kiitos kaikille mukaan lähteneille!
Porokiusaus Kuva Hannele Hyvärinen
Aterioita perunasta
Fenkolilla maustettu lohilaatikko ViikonloppukokkiHerkkutatti-perunapaistos Sillä Sipuli
Italialainen perunalaatikko Ripaus tryffeliä
Libanonilainen sitruunakana Siskot kokkaa
Muhennetut perunat ja kirjolohenmäti Viikonloppukokki
Peruna-tonnikalavuoka Kär
Peruna-korvasienikroketti Sillä Sipuli
Porokiusaus Kokit ja Potit
Pommes de terre coquilles Maalaisbistro
Taivaallinen täytetty perunamuussi Ripaus tryffeliä
Täytetyt uuniperunat Kär
Tonnikala-uuniperunat Kär
Silakkalaatikko Sillä Sipuli
Vanhanajan lihaperunalaatikko Haarukkavatkain
Mites olis merimiepihvi, perunamuusilaatikko, tonnikalavuoka, perunakasvispaistos?
Toscanalaiset ranskalaiset
Peruna osana ateriaa
Hasselbackan perunat gratiinissa MaalaisbistroHawksmorin perunat Kär
Keitetyt kermaperunat Kär
Lämmin perunaterriini Maalaisbistro
Marinoidut uudet perunat Kär
Omenainen Pommes Anna-perunakakku Maalaisbistro
Paahdetut punaiset perunat Kär
Paistinperunat Kär
Parhaat valkosipuliperunat Kär
Perunarösti ja sienisalaatti Kär
Toscanalaiset ranskalaiset Kär
Uunissa paahdetut uudet perunat Ripaus tryffeliä
Vuohenjuusto-kermaperunat Cecibin keittiö
Muista myös muusi, uunilohkot, uuniranskikset, tuppipotut, persiljavoiperunat, murskatut perunat, hölskytysperunat, uuniperunat, perunalantit, douchesseperunat, tikkuperunat, pariisinperunat, aurajuustoperunat, juustoperunat ja mitä niitä nyt onkaan...
Myllymäen perunasalaatti kuva Anne Forsten
Perunasalaatteja moneen menoon
Grillattu perunasalaatti Voita ja suolaaGrillattu perunasalaatti fetavinaigretillä Hannan Soppa
Myllymäen viettelevä perunasalaatti Maalaisbistro
Paahdettu perunasalaatti Reseptini Makuja ohjelmasta
Perunasalaatti Cecibin keittiö
Peruna-varsiparsakaalisalaatti pekonilla Kokit ja Potit
Sitruunainen perunasalaatti Kär
Suomalainen nizzansalaatti Sauvajyvänen
Svaabilainen perunasalaatti Kär
Perunapizza Kuva Anni Paakkunainen
Peruna pääosassa
Feta-pinaattivatruskat Cebicin keittiöGnocchi Viikonloppukokki
Härkisvatruskat, perunapizzat, peruna-tillipesto-aurasalaatti ja murkatut grilliperunat Beach house kitchen
Perunacurry Siskot kokkaa
Perunakukko Cebicin keittiö
Perunapasta Vaimomatskuu
Perunapizza Annin uunissa
Perunarisotto Hannan soppa
Saunamakkaraperunat Kär
Vanhanajan lihaperunalaatikko Kuva Minna Rautio-Pakaste
Peruna keitossa
Mummolan maitoperunat KärNyhtökaurakeitto Idas cozy corner
Peruna-purjokeitto pekonilla Kär
Purjoperunakeitto ja perunasipsit Ripaus tryffeliä
Villiyrteillä silattu parsakeitto Vaimomatskuu
Nyhtökaurakeitto Idas cozy corner
Äläkä unohda nakki-, makkara-, liha-, jauheliha-, siskonmakkara-, gulasch-, lohi-, kesä-, kala ja muita ihania keittoja.
Overit Ras-el-hanou- perunat kuva: Hanna Hurtta
Nämä kelpaa takuuvarmasti myös kasvissyöjälle
Bosnian perunapiirakka SokerivaltakuntaHasselbackan perunat korvasienillä Sokerivaltakunta
Korealaiset ryppyperunat Gamja Jorim Kär
Perunanachot Kär
Perunatäytteiset kesäkurpitsat vegaaneille Sokerivaltakunta
Poroton käristys ja perunamuusi Idas cozy corner
Rapeiksi paistetut perunatacot Kär
Sadonkorjuupiirakka Tartex-täytteellä Vaimomatskuu
Täytetyt paprikat Sokerivaltakunta
Vegaaniset perunanachot Vaimomatskuu
Överit ras-el-hanou lohkoperunat Hannan soppa
Ja on niitä kasvisyöjille kelpaavia tuolla muissakin ryhmissä!
SYÖDÄÄN ENEMMÄN PERUNAA!
Sadonkorjuupiirakka kuva Jella Bertell
On tämä hieno kooste, kiitos! Ison työn olet tehnyt. Minä jo ajattelin tehdä kyyhkykiusausta tänään, mutta perhe äänesti kuitenkin kastikkeen ja muusin puolesta, eli sitä sitten. Mutta perunaa kuluu tänäänkin.
VastaaPoistaMulla on tuossa rosamundaa, taidan tehdä uunilohkoja ja sitten pitaleivän, tsatsikin kanssa syödä viimeiset lampaanlihanjämät pois. Eilen oli IsoHoon tekemänä pyttipannua!
PoistaOsallistuin haasteeseen Instagramissa jaanankuvat sivuilla. Olen opiskellut kieliversioita ja ruokien tuotteistamista.
VastaaPoistaKiva! Minä en kyllä löytänyt mitään vielä, vai olinkohan väärillä sivuilla? @jaanankuvat ?
Poistakuvat
Tässä olisi vielä yksi pottuohje
VastaaPoistahttp://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2016/12/klassiset-latkes-perunapaistokkaat.html?m=1
oi, näitäkin herkkuja täytyy kyllä tehdä! Kiva kun tulit kertomaan vielä oman reseptisi. Kuulutin näitä bloggaajien reseptejä vähän nopealla aikataululla Somessa, niin meni varmaan aika monelta ohi... mutta aivan huikea määrä reseptejä silti!
PoistaJa tänne kommentteihin saa siis kernaasti linkata lisää tai vain kertoa omia suosikkejaan.
Tässä myös yksi: perunapasta. Hieman kreisiltä kuulostava yhdistelmä, mutta todella maukas: https://luottoruokaa.com/portfolio/lucan-perunapasta/
VastaaPoistaKiitos Sami, miten hieno ja erikoinen resepti. Tuossa koosteessakin on Vaimomatskuu Jellan perunapasta, mutta hiukan erilainen kuin tämä. Sitä olen luvannut tehdä ensimmäisten nokkosten noustua. Tätä täytyy myös koittaa. I loove tärkkelys...eiku peruna!
PoistaIhan uusi pottuohje! https://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2020/04/espanjalainen-peruna-mantelikakku.html
VastaaPoistaIhan mahtava kakkuresepti, Kiitos Jael!
VastaaPoistaTäysin unohdettu tähderuoka yli jääneestä perunamuusista.
VastaaPoistaPerunamuusi voi olla valmistettu perunoista tai perunamuusiaineksista.
Valmistan perunamuusia usein niin runsaasti, noin tupla-annoksen, niin että saan siitä reilun siirapilla makeutetun perunalaatikon.
Erittäin yksinkertainen ja helppo valmistaa.
SIIRAPILLA MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO YLI JÄÄNEESTÄ MUUSISTA, OHJE:
1. Ohennetaan perunamuusi maidolla niin että saadaan sakea vellimäinen - notkea puuromainen sose.
2. Varmistetaan suola maistamalla. Perunamuusin suola usein riittää. Voita???
3. Lisätään tummaa siirappia noin ½-1 desilitra litraan sosetta. Tumma siirappi antaa hyvän värin. Sekoita hyvin.
4. Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan. Lisätään pinnalle voinokareita. Jos halutaan, pinnalle voidaan sirotella kevyesti korppujauhoa.
5. Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
6. Siirapilla makeutettua perunalaatikkoa paistetaan noin 1½-3 tuntia.