Melkein tuli stressi. Päätimme lähteä Heinzin jauhelihakastikekilpailun palkintomatkalla mitä pikimmin sen parempi. Jäi googlailut aika minimiin puhumattakaan pöytävarauksista. Piti vetää syvään henkeä ja uskoa, että kyllä kerran ainakin hyvän ruokapaikan löytää, vahingossa ellei muuten.
Bolognassa voisi kyllä olla viikon vaikka syömättäkin, siis ravintolassa. Oli aivan suorastaan harmittavaa kuinka euron pizzasiivut, tuoreet focacciapalat, piadinit, älyttömän ainutlaatuiset jäätelöt ja baarien pikkusyötävät, jotka tulivat aperoaikaan kaupanpäälle, vetivät puoleensa, lähes kaikelle oli sanottava ei, muuten sääret olisivat vuorenvarmasti sanoneet sopimuksensa irti (ne hennot).
Kososen blogista sain vinkin Slow Food yhdistyksen (italiankielisestä) 900 sivuisesta ruokaraamatusta Osteria d´Italia, jonka ostin ensimmäisestä kirjakaupasta jonka löysin (niistäkään ei ollut pulaa). En tiedä oliko viisas ostos, bolognalaisia ravintoloita oli kirjassa 6kpl, myynnissä olisi ollut myös 250 ravintolaa Bolognasta -kirja (sekin italiaksi). Ja tietysti aimo joukko englanninkielisiä oppaita...mutta nehän ovat turisteille! Piazza Maggiorella, basilikaa vastapäätä on turistitoimisto, jossa 6 € hintaan myytiin hienosti lasivitriinissä pidettyä Bologna for Connoisseurs lehteä, jonka viimeisimmän numeron hankin. Laadukkaassa lehdessä löytyy juttua ja vinkkejä ruuasta ja paljon muustakin.
Torstain lounaaksi kävimme istumassa pakolliset pizzat, kun emme vielä mistään mitään tienneet, mutta nälkä oli. Pizzan päälle tuotiin ripoteltavaksi muuten öljyä eikä oreganoa kuten meillä, tavallista tai picanttea, se oli kyllä aika koukuttava tuo jälkimmäinen. Vaikka Pohjois-Italia ei pizzan mekka taida ollakkaan, olivat kiviarina-uunissa tulella paistetut pitsat juurikin niin ohuita ja sitkeitä pohjaltaan kuin kuuluukin. Reunoilla muutama musta pilkku, niinhän sen on oltava (ota opiksesi kuolemankalpeitten reunojen Kotipizza).
Illallispaikaksi pyrimme SF:n hehkuttamaan All' Osteria Bottegaan, mutta kaupungin historiallisen keskuksen laidalla, vaatimattomalla pikkukadulla sijaitseva ravintola, jonne ei kyllä vahingossa löydy, oli täynnä, saimme kuitenkin varauksen perjantaille. Tämä osoittautuikin toimivaksi ratkaisuksi, etsiä ravintola edellisiltana ja buukata se. No, oli minulla pari muutakin ravintelia kattottuna, mutta osuimme sitten Ristorante Da Cesari -ravintolan kohdalle, joka näytti ihanan perinteisen italialaiselta ja uskaltauduimme 50 vuotta toimineen paikan sisään.
Bolognassa löytyy nautittavaa myös viiniharrastajalle, me teimme kuitenkin periaatepäätöksen, että otamme talon viiniä ja Bolognassa se ei ole ollenkaan hassumpi päätös. Tarjoilija toi meille listat ja kertoi (arvatkaa millä kielellä?) myös suositukset listan ulkopuolelta. Päädyimme jakamaan Antipastina Pancetta di Mora Romagnola cotta a bassa temperatura con alette di toast e piccola insalatina
Primi piatti: IsoHoolle järjettömän hyvät kaniraviolit savustetulla vuohenjuustolla Ravioli Verdi di coniglio al burro fuso e ricottina di capra affumicata.
Minä otin listan ulkopuolelta suositeltua tagliatelleä parsalla. On sanottava, silläkin uhalla, että kutreillani kantamani "ruokakuningattaren" (siis haloo, vitsi, vitsi) kruunu himmenee, että tällä matkalla vasta todenteolla ymmärsin miltä tuntuu ja maistuu pasta al dente. Luulisi, ettei tuollaisessa asiassa voi enää valaistua, mutta kylläs minä vain niin tein. Vaikka olin elänyt siinä uskossa, että tiesin.
Secondina otimme suositusannokset mustekalaa ja scampeja ihmeliemessä, josta emme oikein päässeet selville, kunnes kysyin asiaa uudestaan ja sehän olikin muuten cecchi elikkäs vanha kunnon kikherne, hiukan hätkähdyttävässä paikassa.
Kaikki näyttivät syövän jälkiruuaksi jotakin oranssista pikkulasista, minäkin sitten. Sehän olikin kurpitsasorbettia ja balsamicoa.Vallan mielenkiintoista. IsoHoo nautti espressosta.
Ensimmäisen illan jälkeen oli tietenkin vaikea sanoa, mikä on tämän ravintolan paikka Bologna-asteikolla, mutta nyt viisaampana voin sanoa, että oikein kelpo paikka. Ravintolassa välittyi hyvin se jokaisessa käymässämme paikassa huokuva kunnioitus ruokaa ja raaka-aineita kohtaan. En tiedä olimmeko vain onnekkaita, mutta "turistiruokaan" emme törmänneet missään.
Viinipullollisen kera kustansi 96 euroa.
Ruokala voi kulkea esim Osteria, Trattoria tai Ristorante nimellä, olen ymmärtänyt, että tämä järjestys koskisi myös hintatasoa ja paikan rustiikkiutta, mutta ei nimistä kyllä voi vetää näitäkään johtopäätöksiä. Parasta kuitenkin nyt katkaista tämä raportti tähän ja jatkaa seuraavassa enemmän. Uni kutsuu. Kuten muuten kutsui joka ilta niin makiasti myös Bolognassa.