About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 23. kesäkuuta 2011

Uudet perunat sitruunaiset, ihanaiset


Siinä vaiheessa kun tuo Suomen suven jumalainen herkku, uusi peruna alkaa kyllästyttää pelkän voi ja suolan kanssa nautittuna (no ei kai sellaiseen VOI kyllästyä?), kokeile näitä marinoituja pottuja. Ne ovat olleet meidän perheessä hitti jo varmaan kymmenkunta vuotta ja aina vaan ne jaksavat ihastuttaa. Toisaalta niiden hienous piilee myös siinä, että näin tekemällä myös vaikka kreikkalaisista (tai ruotsalaisista) uusista perunoista saa herkullisia. Tai niistä marketin valmiiksi pestyistä uusista perunoista (mikä on kyllä uuden perunan väärinkäyttöä), joihin minäkin aina sorrun, koska ne marketin multaisetkin uudet perunat ovat niin vanhoja, ettei kuori lähde irti kuin väkivallalla.

Tiedättehän kuinka ihanasti tuoreet vastanostetut uudet perunat peseytyvät pelkän hanan alla sileiksi valkoisiksi herkkupaloiksi?

Ohjeen määrät ovat viitteellisiä, maistele ja muuttele makua mieleiseksi muuttamalla ainesten keskinäisiä suhteita. Jos näitä jostain syystä jää jäljelle niin seuraavana päivänä ne maistuvat jos mahdollista vieläkin herkummilta.


Sitruunamarinoidut uudet perunat

2kg tasakokoisia uusia perunoita
1 dl hyvää oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
4 valkosipulinkynttä
1 puntti silputtua persiljaa
suolahiutaleita, mustapippuria

Keitä puhdistetut perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivahtaa kuumassa kattilassa talouspaperin tai keittiöpyyheen alla hetken. Valmista marinadí sekoittamalla yhteen öljy, sitruunamehu, murskattu valkosipuli ja persilja. Kaada marinadi vielä haaleiden perunoiden päälle, sekoita ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos perunat ovat liian kuumia, saattaa valkosipuli muuttua sinertäväksi.

Sopii niin lihan kuin kalan kumppaniksi tai vaikka noutopöytään.

Ja tietenkin sopii erinomaisesti Juhannukseen!

Kaikille hyvää Jussia!
Muistakaa SYÖDÄ!

2 kommenttia:

 1. Nooh!
  Missä on voi ja smetana? Eip vaan, jälleen hyvä sovellus uusiin pottuihin. Onneks kausi on kohta niiden osalta ohi kun muuten loppuu mielikuvitus. Hyvin sä vedät! :).
  Tehdään uuniperunat halsterissa!

  VastaaPoista
 2. Älä sano, älä sano..."aidot" eli oman maan perunat vasta pukkaa vartta, epäilen että aina ne nua marketin perunat voittaa eli mä vasta odottelen varsinaista sesonkia.

  Ja mitä tuohon halsteriin tulee, niin taidanpa tehdäkkin!

  VastaaPoista