Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.
Vielä ennätti muutama jouluinen resepti tänään ilmestyviin Lännen Median sanomalehtiin.
Hain inspiraatiota vähän muilta mailta, sillä lailla, että ruuat helposti sujahtavat myös omien jouluruokiemme joukkoon. Meksikolainen joulusalaatti on just tälläinen ja oma suosikkini. Sitä tarjoiltiin myös syntymäpäivilläni tämä vuonna ja se on ihanan makean rouskuva.
Ruusukaali ja granaatinomena ovat molemmat hyviä juuri nyt. Oiva lisuke myös joulun ajan pöytään ja muulloinkin. Pekonilla, tietenkin.
Porkkanalaatikko kallistuu idän suuntaan kun puuro korvataan mantelijauheella ja mausteeksi pukataan lusikallinen tahinia. Ei huono muutos, mutta taatusti erilainen kuin perinteinen.
Ja se suuri lihaisen pöydän VAIHTOEHTO. Kalkkuna. Hedelmäinen aprikoosikastike ja pähkinäinen täyte. Lpuksi vielä perinteinen Melanderin puuro. Itselle aivan uusi makoisa tuttavuus. Maistuu kyllä läpi vuoden. Eikä pala pohjaan. Ainakaan kovin helposti.
Kaupallinen yhteistyö, Atria Jauheliha. Sehän se on kotikokin rakkain ystävä. Helppo ja turvallinen, silti miljoonasti muuntautumiskykyinen. Atria otti ja pisti 100 jauhelihareseptiä samoihin kansiin. Jauhelihakirjan reseptiikasta vastaavat Atria 100 Nuorta Kokkia -ohjelmassa vuosien saatossa mukana olleet, niin osallistujat kuin luennoitsijatkin. Reseptin kirjoittajista löytyykin aikamoinen kavalkadi tunnettuja ja ansioituneita; vaikkapa Henri Alen, Ari Ruoho, Alex Nurmi, Arto Rastas, Sasu Laukkonen, Teresa Välimäki, Kari Aihinen ja Aki Wahlman. Jauheliha yhdistää kokkaajia huippuravintoloista kotikeittiöihin.
Jauhelihasta on kerrankin tehty ylellisen kaunis opus, Jauhelihakirja, (sinne pukinkonttiinkin passaava, hyvä lahjavinkki!) Reseptit on jaoteltu arkeen ja juhlaan. Ja voi että niitä riittää! Kirja inspiroi sekä Vähemmän Kokannutta, että Keittiössä Viihtyvää. Reseptit löytyvät myös Jauhelihapaketin Pyörittelijälle, sille joka kernaasti kokkaisi jauhelihasta jotakin muuta, mutta päätyy aina jauhelihakastikkeeseen tai lihapulliin.
Jotka sinänsä on ihan parhaita jauheliharuokia.
Vaikeuksia tuotti ensimmäisen testireseptin valinta. Arki-juhla jaottelun lisäksi kirja esittää hienosti myös niin suomalaisia jauheliharuokia kuin muiden maiden keittiöistä napattuja. Intiaa, Italiaa, Meksikoa, Aasiaa... Jauheliharibsit ja korealainen kaalisalaatti on ehdottomasti kokeiltava, samoin espressochili ja shawarma. Mahtuu mukaan muutama mielenkiintoinen hampurilaisreseptikin, uusia twistejä on kiva kokeilla. Bataatti-jauhelihavuoka meksikolaisittain on takuuvarmasti koko perheelle maistuvaa. Tai vuohen Gruyerellä maustetut jauhelihapihvit. Kirjasta löytyy myös hyviä käyttökohteita broilerin jauhelihalle. Kana-skewersiä riisinuudeleilla, kookoskanawokkia, kana-korianterisalaattia...
Ville Koppelomäen jauheliha-herkkusienirisotto oli ensimmäinen valintani. Ajattelin täyteläisen risoton maistuvan koko perheelle, niinkuin maistuikin. Samalla sain muistutuksen, kuinka ihanan umamilta paistetut herkkusienet maistuvatkaan. Jauheliha risotossa toi retroisia muistoja koulun köksän tunnilta. Mulla on aina myös pakkasessa jauhelihaa, sen parempaa varasuunnitelmaa ei olekaan, silloin kun ei keksi mitään kokattavaa. Jauhelihasta keksii aina, ja nyt Jauhelihakirjan myötä vielä 100 x helpommin.
Klikkaa kuva suuremmaksi niin pääset lukemaan reseptin
Kun sain kokkauskaverikseni vielä Maitotytön, tuli ruuasta pelkästään positiivista elämystä. Eikä se tosiaankaan ollut vanha kunnon jauheliharisotto, vaan ihan 2.0.
ARVONTA:
Jauhelihakirjan voit saada omaksesi myös hyvällä arpatuurilla. Vinkkaa kommentteihin oma jauhelihasuosikkisi ja osallistut painotuoreen kirjan arvontaan. Kommentit 14.12 mennessä. Katso arvonnan säännöt. Lataamalla ilmainen Arilyn- mobiilisovellus, pääset fiilistelemään kirjan resepteistä tehtyjä videoita.
Ravintolalounas. Olen niin kyllästynyt laitosmaisiin buffetlinjastoihin ja pitkän linjan ala carte- lounaisiin on harvoin aikaa tai varaakaan. Onnistunut välimalli siis enemmän kuin kiinnostaa.
Arvostan hyvän yksinkertaista ruokaa kivalla pikku twistillä ja varsinkin arvostan sitä kun se tehdään tilauksesta ja kannetaan pöytään. Minut kutsuttiin katsastamaan Helsingissä (jossa nyt en ihan varteensa hyppää lounailla) Citykäytävässä sijaitsevan Sports Academyn lounas. Olin ihan, että minäkö, sporttinen? joo, siitähän on tosiaan tullut monta kertaa kuljettua ohi...vaan enpä kulje enää.
Kyllä, se on ihan oikea sportti-baari, täynnä isoja kuvaruutuja ja hiukan sellainen ysärilookki pubisisustus, mikä on oikeastaan aika rentoa ja mutkatonta. Mutta että ne tarjoavat ihan himpskatin hyvää ruokaakin, lounaallakin. Ei mitään salaattipöytähömpskötyksiä vaan lounaan lisukesalaattikin rakennetaan keittiössä. Pääruoka kootaan kulloinkin listalla olevista pääruoka-aineista, lisukkeista ja kastikkeista mieluisiksi. Ja palvelu pelaa!
Tällä kertaa söin mehevän paistetun lohen kasvispedillä. Oikeasti lounasihanuutta löytää lautaselta vastapaistetut napakat vihannekset.
Lohen kanssa maistoin Ruffiano Lumina Pinot Grigio valkkaria, oiva suositus sillekkin. Videolle tallentui ammattilaisottein tehty viinilasin pyörittely. Not! Mutta tiedän mistä tykkään.
Sain herkullisen lounaan reseptin myös kotiin viemiseksi ja kotonakin fiilistelin vielä annosta ja kuvasin (ja join) viiniä. Pinot Grigio on ihana valkkarirypäle ja tykkään siitä oikein kirpsakkaan kylmänä; mineraalisena ja sopivan hapokkaana, vaikka siitä kyllä löytyy sopivasti myös hedelmäisyyttä ja yrttejä.
Pakkaan olla vähän kaksijakoinen ravintolakäynneissäni ja tapauskohtaisesti löydän itseni aina jommasta kummasta ääripäästä. Valitsen kodin ravintolan sijaan, koska saan siellä aika usein parempaa ruokaa ja huomattavasti edullisemmin kuin ravintolassa (vaikkei kotonakaan aina onnistu), mutta toisaalta rakastan koluta ravintoloita, uudet makuelämykset ja inspiraatiot omiin kokkauksiin ovat useimmiten lähtöisin jonkun ruokaa rakastavan keittiömestarin luomuksista. Parhaat ravintolat tarjoavat elämyksiä, joihin kotikokin ammattitaito ei vaan taitu.
Paistettua lohta ja kasviksia lime-jogurtin kera
(neljälle)
4 palaa lohta (á n. 150 g)
Kasvikset
280 g porkkanaa
220 g kirsikkatomaatteja
220 g sipulia
220 g neulapapuja
suolaa
mustapippuria
Kastike
7 mintun oksaa
3 limen mehu
2-3 valkosipulinkynttä
250 g turkkilaista jogurttia
½ tl suolaa
Puolita porkkanat pitkittäin ja leikkaa pitkiksi
vinoviipaleiksi. Esikypsennä keittämällä tai höyryttämällä muutama minuutti ja
jäähdytä. Jätä kuitenkin puruvaraa! Puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja suikaloi
sipuli. Jos neulapavuissa on mustuneita päitä, leikkaa ne pois. Sekoita
kasvikset keskenään.
Valmista kastike. Nypi mintusta lehdet ja hienonna kevyesti.
Purista limestä mehu ja hienonna valkosipuli. Sekoita kastikkeen ainekset
keskenään.
Paista lohta ensin kuumalla pannulla nahkapuoli alaspäin
muutama minuutti, jonka jälkeen siirrä lohet 200-asteiseen uuniin nahkapuoli
ylöspäin. Paista noin 5-9 minuuttia palan paksuudesta riippuen. Paista sillä
aikaa kasvikset pannulla öljytilkassa kuumiksi ja rapeiksi, mausta suolalla ja
mustapippurilla.
Kasaa kasvikset lautasille ja nosta lohipalat kasvisten
päälle. Aseta kastike kauniisti annokseen, mutta älä kuitenkaan peitä rapeaksi
paistunutta nahkaa. Viimeistele halutessasi rucolalla ja sitruunalla.
Ja arvatkaapa mitä? Kotiannos oli herkullinen, mutta oliko se parempi kuin Joonaksen Sports Academyssä minulle valmistama? No ei! Tiivistettynä siis Sports Academyn lounas yllätti! Kelpaa kelle vaan. Paikalliset hop, hup, lounaalle ja erikoisvinkki meille Helsingissä vieraileville maalaisille vieraspaikkakuntalaisille, jotka aletaan olla eksyneitä siinä 50 m päässä rautatieasemasta. No, siitä Citykäytävästä löytyy paikka, johon on helppo pysähtyä lounaalle. Anteeksi, HYVÄLLE lounaalle.
Onnea ihana Suomi 100v! Juhlapäivän kunniaksi listasin 100 suomalaista ruokasuosikkiani arjesta ja juhlasta. Koska lista on henkilökohtainen, siltä puuttuu suomiruoka-inhokkini verilätyt ja maksalaatikko, sekä rusinoilla että ilman. Ruuat eivät välttämättä ole myöskään suomalaisia siinä mielessä, että alkuperäinen saattaa löytyä muualta, mutta kuitenkin (ollut) vakiintunut suomalaiseen ruokavalioon. Selvästi etnot lempiruuat jätin pois. Suositummuusjärjestys on mahdoton esittää, siksi listaan vain siinä järjestyksessä kun mieleen tuloo. Mitä tärkiää lisäisit omaan listaasi?
mätileipä
paistetut silakat
savulohi
paistetut ahvenet
lohikeitto
pinaattikeitto
jauhelihakeitto
makkarakeitto
nakkikeitto
nakkistroganof
juustohampurilainen sulatejuustolla grilliltä
nuotiomakkara
hirvikäristys
hirven routapaisti
pihvit hirven fileestä
riisipuuro
mannapuuro
mansikkakiisseli
tiikerikakku
läskisoosi
joulukinkku
jauhelihakastike
pellillinen pitsaa
lihapiirakka
lihakeitto
kesäkeitto
tilliliha
ruisleipä
saaristolaisleipä
korvapuusti
ankkastukki
piparkakut
lusikkaleipä
makaroonilaatikko
nyhtöpossu tai porsaan uunilapa
voi
piimä
viili
kananmuna-anjovisleipä
salmiakki
karjalanpiirakka ja munavoi
lakritsa
lätyt
ressu eli uunipannukakku
voisilmäpulla
hernekeitto
näkkileipä
valkosipulisilakka
sinappisilakka
paistetut perunat
piimävelli
kotijuusto ja lakkahillo
lakkatäytekakku kinuskilla
suklaamannapuuro
mämmi
savustettu lampaanviulu
karjalanpaisti
kiuasmakkara
verileipämaito
maitoperunat
graavilohi
graavisiika
vispipuuro
kalakukko
lanttukukko
kaalikeitto
sienisalaatti
mustikkamaito
voileipäkakku
mokkapalat
lenkkimakkara
paistetut porsaankyljykset
uudet perunat ja voi
rosolli
lihapullat ja muusi
puolukkahillo
palapaisti ja keitetyt perunat
savukinkku
paistetut uunijuurekset
unelmatorttu
puolukkarahka
ruispuolukkapuuro
paistetut muikut
silli
mansikkakaakku
joulutortut
naurisrieska
aladobi
haukimureke
kanaviillokki
jauhemaksapihvit
paistettu maksa
maksakastike
laskiaispullat
lindströminpihvit
pinaattilätyt
raparperikiisseli
madekeitto
sienimuhennos
kinkunrasvaan dipattu ruisleipä
En unohtanut listalta joululaatikoita tai kaalikääryleitä, ne nyt vaan ei mahtuneet mun sataseen, vaikka kaikki hyviä ovatkin.