About me
Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.
torstai 31. toukokuuta 2018
ALKUKESÄ JA RAPARPERI
Tunnisteet:
foodlover,
grillaus. jutut,
kasvisruoka,
liharuoka,
raparperi
Alkukesä ja raparperi.
Raparperia pikkelöitynä retiisin kanssa. Sopii vaikka minkä grillattavan kylkeen esimerkiksi ja huippu kaikissa leivissä yhtenä täytteenä.
Raparperikiisseliä, sitä on oltava. Tämä raparperikiisseli on sangen erinomainen, koska se on ruisraparperi kiisseeli, olettekos moista tehneet?
Jos parin kesän takainen hitti oli raparperipekoni, niin miksipä ei grilliin ja samaan nyyttiin lisätä vielä broileria. Maistui mansikka-couscousin kanssa.
Piimäpohjainen raparperikakku on se lännen nopein ja helpoin, eikä kyllä herkulliisuudesta tarvitse tinkiä siitäkään.
Mutta Lähi-idässäpä raparperi on osa suolaista lihapataa. Jonsei pataruoka nappaa näillä heltehillä niin tämä persialainen lihapata onnistuu talvisaikaankin pakastetuista raparpereista. Vaikka taitaa siellä Lähi-idässä ilmoja pidellä kesät talvet.
Tälläistä raparperi-inspiraatiota tällä kertaa. Reseptithän ovat tuttuun tapaan julkaistu Lännen Median sanomalehdissä tänään torstaina.
En vaan ehtinyt heti aamusta huudella. Kiirettä pitää. Ja ilimoja!
keskiviikko 9. toukokuuta 2018
ÄITI ANSAITSEE PAREMMAN SALAATIN
Tunnisteet:
foodlover,
kasvisruoka,
marjat,
salaatinkastikkeet,
salaatit
Kaupallinen yhteistyö Apetina.
Kin. Salaatinkin. Äiti ansaitsee paremman salaatinkin.
Äitit ansaitsevat kaikkea kaunista ja hyvää, ihan joka päivä. Ja ihan siitä syystä, että jokainen äiti tuntee joskus riittämättömyyttä ja kädettömyyttä omien lastensa edessä. Useimmat äidit myös kuulevat jossain vaiheessa elämäänsä olevansa paska - tyhmä - ainä sä rageet - mitään et ymmärrä - äiti, joten kompensaatio kunniaan ja vähän ekstrahyvää syömistä kohtelua välillä (oman lapsen halausta parempaa extrahyvää ei kai olekaan).
Näyttää siltä, että äitienpäiväksi saadaan grillauskelit, joten jos on odotettavissa lihallisia iloja, niin kylkeen menee mainiosti tämä houkuttelevan tuore, suolaisen makea marjakauden salaatti. Myöhemmin kesällä kun varsinainen marjakausi käynnistyy, kannattaa muistaa tämä salaatti, jonka kruunaa hurmaava mansikkavinaigrette unikonsiemenineen. Nyt haetaan kaupasta pensasmustikkaa ja mansikat.
Tämä äiti pakkailee helaviikonloppuun koiraleirikamppeita ja muonituksia, pakkaa lapset ja koiran autoon. Maitotytöllä ja Urho13v:llä on kaksoisleiritys, ensimmäiset pari yötä koiraleirillä kesäsiirtolassa äitin kanssa josta siirrän leiriläiset sujuvasti pikaluisteluleirille Ähtäriin. Tiedossa siis 4 päivää ulkoilua, seuranpitoa, järveä, saunaa, lämpöä ja vanhojen merkkien mukaan myös kyitä (sekä äidillä edestakaisin autolla husaamista ja leiriläisten muonitusta).
Äitienpäivälounaalle aion istua valmiiseen pöytään luisteluleirin puolella kun haen lapset kotiin, eikun koiraleirille vielä muutamaksi tunniksi.
Resepti salaattiin ja huikeaan kastikkeeseen löytyy täältä Apetinan sivuilta. Hups! Se olikin Zomerse bessensalade eli sama hollanniksi (täällä näytetään olevan aivan luistelumoodissa).
Suomenkielinen resepti siis täältä, olkaa hyvät!
Kaupallinen yhteistyö Apetina.
maanantai 7. toukokuuta 2018
PELLILLINEN HERKKUPALOJA
Tunnisteet:
foodlover,
Kaupallinen yhteistyö,
leivonnaiset,
leivonta,
makeat piiraat,
suklaa
Kaupallinen yhteistyö K-Ruoan kanssa
Pirkka 5/2018 putosi aika moneen postiluukkuun viime keskiviikkona, ja niin kuin aina, selasin ensimmäisenä reseptiosion. Sieltäpä löytyi taas inspiraatiota: Teen ainakin halloumiparsavartaita ja grillattua tomaattisalaattia. Miso-inkiväärivoi grillatuille katkaravuille kuulosti myös herkulta. Kaikenmoinen grillaus inspiroi just nyt!
Makein herkku on tullut jo testattua kun kehittelin uusista Pirkka Toffeesuklaa-rakeista tämän aika viettelevän peltipiirakka-reseptin. Makeahan inspiroi sillä lailla tasaisesti läpi vuoden.
Nuo suklaarakeet on muuten Suomessa valmistettuja, niin kuin aika moni muukin Pirkka-sarjan karkeista. Kaakao näissä ja muissa sarjan makeisissa on aina UTZ- sertifioitua, mikä tarkoittaa, että kaakao on tuotettu vastuullisesti ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehtien.
Leivonnassa käytössä kaikki oikotiet onneen, eli pohjaa varten nappasin kaupan pakastealtaasta valmiin murotaikinapohjan. Enpä tässä leivonnaisessa ainakaan huomaa eroa vaikka olisin sen taikinan omin pikku kätösin nyppinyt. Pellinä käytin muuten tuollaista Pirkan suorakaiteenmuotoista säädeltävää vuokaa, joka on kyllä kätevin kaikessa tuollaisessa brownies- tyyppisessä ruutuleivonnaisissa, kun uunipelli meinaa olla turhan suuri. Mutta onnistuu tämä myös tavallisella pellillä.
Piirakan kruunaa ihan tavallinen, ennen tarjoilua päälle levitettävä kermavaahto, joka neutralisoi makeuden sopivalle tasolle.
Toffee-suklaa peltipiirakka
20 palaa
1 pkt (400 g) Pirkka murotaikinaa (pakaste)
2 pussia (á 200 g)Pirkka Toffee-suklaarae
100 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
3 munaa
2 rkl tummaa
kaakaojauhetta
½ tl suolaa
5 dl kuohukermaa
Sulata pakastetaikina ja kauli /painele sormin se ohueksi n.
33 x 37 neliskanttisen uunipellin pohjalle ja reunoille leivinpaperin päälle.
Pistele haarukalla reikiä pohjaan ja paista 200 °C uunissa 10 min. Anna
jäähtyä.
Ota toffee-suklaarakeista kourallinen sivuun. Rouhi loppuja
pienemmäksi ja sulata mikrossa 2-3 kertaa 25 s kerrallaan, aina välillä
sekoittaen. Rakeet eivät sula sisältä kokonaan, mutta muuttuvat kuitenkin
pehmeiksi.
Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi. Jos sinulla on yleiskone,
käytä sitä, muuten sähkövatkainta. Lisää joukkoon sulatetut toffee-suklaarakeet
ja anna käydä tasaiseksi massaksi. Vatkaa sitten kananmunat joukkoon yksi
kerrallaan. Lisää kaakaojauhe ja suola. Vatkaa seos mahdollisimman sileäksi.
Maistaessa tuntuu kuitenkin vielä karkkien raemaisuus, se on ok.
Vaahdota kerma. Sekoita puolet kermasta täytteen joukkoon ja
laita puolet odottamaan viileään. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja
paista 200
°C n. 20 min. Anna piirakan jäähtyä täysin uunista oton jälkeen,
mieluummin viileässä.
Levitä kermavaahto piirakan päälle ennen tarjoilua ja
ripottele pinnalle säästämäsi toffee-suklaarakeet kokonaisina tai rouhittuna.
Palat ovat ihan reilunkokoisia, että jos on paljon muutakin tarjottavaa, niin kyllä tästä riittää tarjottavaa 30:llekin. Piirakka on tuttuun tyyliini aika konstailematon ja krouvi, ei ehkä paras valinta Yo-juhliin, kun on nuo viime hetken kermavaahdon levityksetkin (yo-inspiraatiotakin löytyy kyllä Pirkasta), mutta rennoille koko perheen synttäreille aivan täydellisiä.
Että NAM vaan!
Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)