No, se on tietenkin täytetty kalaleipä.
About me
torstai 25. helmikuuta 2021
SYÖKÄÄ KALAA!
No, se on tietenkin täytetty kalaleipä.
tiistai 23. helmikuuta 2021
HELPPO & HERKKU: SAVULOHISPAGETTI
Savulohispagetti
keskiviikko 10. helmikuuta 2021
PINAATTILÄTYT JA JAUHELIHAKASTIKE FROM SEINÄJOKI
Pinaattilätyt ja jauhelihakastike
Mistä tiedät olevasi seinäjokinen?
1. Kun joku sekoilee liikenteessä toteat: ”taas on tultu maakunnasta”.
2. Et ole käynyt Lakeuden Ristin huipulla (muuta kuin turistien kanssa).
3. Syöt pinaattilätyt jauhelihakastikkeen kanssa.
4. Inhoat lapualaisia..todennäköisesti yhtä paljon kuin he inhoavat sinua.
5. Tunnet Vierin Ekin.
6. Juustohampurilainen sulatejuustolla. Milläs muulla?
7. Et missään nimessä kannata vepsua ja Sporttia.
8. Haukut kaikki paikkakuntasi tapahtumat (Provinssirock, Tangomarkkinat, Vauhtiajot, Solar-Sound, Seinäjoki Hiphop Festival), mutta käy niissä ja kehuskelet niillä ulkopaikkakuntalaisille.
9. Tiedät neuvoa kaikki japanilaiset turistit Aalto-keskukseen.
10. Kun porukka on suuntaamassa minariin tai minibaariin, tiedät mennä Still Standingiin.
11. Tiedät, mistä Vekseliaukio on saanut nimensä.
12. Tunnet sanonnan ”väkeä oli kuin sepsin pelis”.
13. Tiedät missä ollaan, kun ollaan ringillä.
14. Olet ylittänyt ratapihan ja tiedät mistä ”se” polku kulkee.
15. Se on seinäjokinen eikä seinäjokelainen.
16. Et leikkaa Provinssiranneketta irti useaan kuukauteen (jos koskaan) tai ainakin sinulta löytyy kaapeistasi niitä lukuisia, kuten myös menneiden vuosien Provinssi t-paitoja.
17. Kutsut laskettelukeskusta, jonka korkeus merenpinnasta on 118 metriä, nimellä ”vuori”.
18. Jos joku kertoo ilta-aikaan olevansa Palaverissa, se ei yleensä tarkoita työasioita.
19. Uit pääasiassa vain joissa ja tekojärvissä.
20. Kun kaveri soittelee olevansa tulossa Itikan-risteyksessä, tiedät tarkalleen missä hän pyörii.
lauantai 6. helmikuuta 2021
DIPPI VIIKONVAIHTEEKSI
Oon itse mielessäni nimennyt tämän dipin Ystävän dipiksi. Vaikka nyt otsikoin tämän Dippi viikonvaihteeksi, ei tämä nyt ainakaan tämän viikonlopun suosikki sipsi-dippi-illoille ehtinyt (sanoisin, että ne ovat varmaan pe ja la), mikä pikkasen harmittaa. En vain ehtinyt koneelle ennen kuin nyt klo 22.00 lauantaina.
Meillä on nimittäin ollut klo15 asti meneillään Maitotytön 10v- yökyläsynttärit ja kas kummaa, sillä on ollut ihmeen työllistävä vaikutus meikäläiselle. Olen saanut ihan kirjalliset ohjeet mm. tarjoilusta...
Toivottavasti näistä hetkistä ystävien kanssa jää Likalle ihania muistoja, nämä on sellaisia asioita kuitenkin, joiden toteuttamiseen ei vaivannäön lisäksi muuta tarvita.
Ystävän dippi
perjantai 5. helmikuuta 2021
SE OIKEA RUNEBERGINTORTTU
Nooo...eipäs nyt liiotella! Tämä runebergintorttu ei ole sen oikeampi tai aidoimpi kuin muutkaan, sanotaan nyt vaikka, että se kuitenkin osallistuu sarjaan klassinen runebergintorttu (olen hymyillyt itsekseni jo muutaman päivän runebergintortun oikeinkirjoituksen muistisäännölle: runebergintorttu on herkullinen leivonnainen, Runebergin torttuun en sen sijaan hevillä koskisi).
Mahtavaa postata kerrankin oikeana päivänä, vaikka tietysti olette kaikki jo tehneet omat ruuneperinne, mutta jos, ette niin tämä resepti on toimiva. Nappasin sen taikinaosuuden Otavan Kotiruoka- kirjasta, josta on otettu tie kuinka monia kymmeniä (ainakin yli 50) painosta ja jonka yksi tekijä on muuten Urhon yläasteajan rehtori Kaisa Isotalo.
Mulla on nyt pari vuotta ollut 12 runebergintortun pelti ja annos pitää tuplata sen täyttämiseksi. Vähän onnistuin näistäkin tekemään eri korkuisisa ja eri suuntaan kallellaan olevia aivan kuten ennen. Mutta taikina oli hyvä!
Runebergintorttu
6 kpl
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 dl jauhettua mantelia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl piparkakunmuruja ja korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa
kostutus:
1 dl kuumaa vettä
2 rkl sokeria
2 rkl punssia tai mantelilikööriä
tai
1/4 tl karvasmanteliaromia
(voit käyttää myös pelkkää omenamehua, jos haluat neutraalit, lapsille maistuvat tortut)
koristeluun:
1 dl tomusokeria
n.1/2 rkl vettä
vadelmahilloa tai marmeladia
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.Lisää kerma.
Yhdistä loput kuivat aineet ja sekoita nopeasti seokseen.
Lusikoi voideltuihin runebergintorttumuotteihin, tai muffinssivuokaan. Myös muumimukilla saa aikaan erinomaisen tortun.
Paista 15 min 200 asteessa.
Anna jäähtyä. Sekoita kostutusaineet. Dippaa nopeasti jokainen torttu liemeen (molemmista päistä). Tämäkin onnistuu hyvin muumimukissa.
Sekoita tomusokeri veden kanssa tahnaksi ja pistä pursotuspussiin. Pursota rinkulat tahnaa torttujen pinnalle (muffinipellillä pohjasta tulee yläpuoli) ja täytä rinkulat vadelmamarmeladilla tai -hillolla.
Koska en ole Strömsöstä kotoisin (vaikka moniin teihin lukijoihin verrattuna toki verrattain lähellä, olisko vajaa 100 km?), niin nytkin yksi tortuistani otti ja jumittui kiinni syvään peltiin ja sitä irrottaessa repeytyi. Kostutin kuitenkin senkin ja se holaisi aikalailla kostuketta, kun pinta oli rikki ja se aivan meinas hajota käsiin kun aloin syödä sitä (toki koristelin kuitenkin) niin löin sen siihen vadelmahillopurkkiin, josta olin viimeiset hillot lusikoinut tortun pinnalle. Tuosta purkista se oli mainion helppo syödä! Maistui niin hyvälle.
Eli vuoden päästä saatan kehitellä jonkun söpiksen purkkiversion tai triflen, runebergintortun syöminen kun on aina ollut pikkasen ongelmallista. Muuten meen näillä klassisilla, vaikka netissä on ollut kaikkia kivoja versiota. Mutta jonkunhan täytyy nämä perinteiset syödä!
Vähän kutkuttaa runeberginkakku tai juustokakku, Runebergin keksit, Runebergin kääretorttu jossa pitkät palat nostetaan torttumaisesti pystyyn koristeltaviksi leivoksiksi tai minimuffinipellillä tehdyt pienet Runebergin suupalat.
Ja yksi on myös kokematta, nimittäin punssilla maustettu runebergintorttu, kun ei tänäkään vuonna viinakaappiimme ollut punssipulloa eksynyt.
Olis jo ens vuosi...
keskiviikko 3. helmikuuta 2021
VERIAPPELSIINIRIISI
Veriappelsiiniriisi
6 dl riisipuuroa
2 dl kuohukermaa
5 veriappelsiinia (tai enemmänkin voi laittaa)
2 rkl sokeria (tai enemmänkin voi laittaa)
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Sekoita hyvin kylmään riisipuuroon.
Leikkaa veriappelsiinit kuorittomaksi ja sitten kalvottomiksi
paloiksi, joita voit vielä paloitella. Sekoita riisikerman joukkoon.
Kun kuorenpaloihin väkisinkin jää hedelmälihaa, purista niistä mehut jälkiruokaan.
Ja mainio hävikistä herkkua - niksi on, että jos sulla on sähköinen sitruspuserrin, jolla olet tehnyt aamulla mehua, niin säästä se jäljelle jäävä appelsiinikuitu ja sekoita tähän jälkkäriin.
...omituinen äiti...