About me
keskiviikko 29. syyskuuta 2021
REHELLINEN ROUSKUKASTIKE
lauantai 25. syyskuuta 2021
SUPPILOVAHVEROT Á LA GRECQUE
Ja minkä kanssa tätä syödään? Sopii tapas/mezepöytään tai rapeakuorisen hapanjuurileivän kanssa syötäväksi. Ihanaa myös vaikka lihamurekkeen mehevöittäjänä (siis lautasella, ei taikinassa) tai pateen kaverina. Syksyiset lihapadatkin tykkää.
SUPPILOVAHVEROT Á LA GRECQUE
perjantai 17. syyskuuta 2021
NYHTÖSIENI, NYHTÖTATTI, NYHTÖSIENITACO JA NYHTÖSIENI BAO BUN...
NYHTÖSIENI
Nyhdä tatin jalat haarukalla. Voit myös käyttää lakit, tee niistä silloin pitkää ohutta suikaletta.
- retiisinversoja
- kuutioitua tomaattia
- punasipulia
- viipaloitua retiisiä
- hienonnettua korianteria
sunnuntai 12. syyskuuta 2021
SIPULITON SIENIPIIRAKKA
Teitä taitaa olla kuitenkin monia, jotka syystä tai toisesta kammoaa sipulia, niin laitetaan nyt yksi tälläinenkin ohje jakoon. Itsehän aloittaisin ruuanlaito kuin ruuanlaiton aina sipulista, se vain on niin ihanaa! Toisaalta on kiva haastaa itseään tuoman esille raaka-aineiden herkullisuuden ilman niitä ilmeisimpiä kavereita. Juu, Koskenlaskija tekee sienikeitosta superherkullisen, mutta kuinka saan yhtä herkun, tai vielä herkumman aikaan ilman sitä?
Olin saanut päähäni valmistaa sienipiirakkaa, teen suolaisia piirakoita aivan liian harvoin (koska yleensä teen aina pizzaa).Etsiskelin kivaa reseptiä ja luottokirjani lopusta löysin tämän sienipiiraan, jossa puhuttiin metsäsienistä, mieluummin tateista. Ja niitähän minulla oli. Tsekkasin ainesosalistaa ja olin ihan, että ei sipulia (ei edes piilotettua sipulijauhetta), ei juustoa. Tämä on testattava!
SIPULITON SIENIPIIRAKKA
125 g jääkaappikylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä
lauantai 11. syyskuuta 2021
HELPOT SUOLASIENET ROUSKUISTA MARTTOJEN TAPAAN
Vähän rouskuista
Näissä mun kuvissa näkyvä valkoinen on sitä kantta suljettaessa ylipursunnutta pintaan kuivanutta suolaliuosta, jos ihmettelette. Vaikka purkin täyttää kuinka piripintaan jää käännettäessä pohjaan "ilmakupla". Mua jännitti kovin viime vuonna, että alkaako ne sienet pilaantua sitä kautta, mutta ilmeisesti siihen tulee joku tyhjiö, koska näin ei käynyt. Mutta säilytä siis purkit ylösalaisin käännettynä koko säilytysaika.
tiistai 7. syyskuuta 2021
TATTIJULIENNE
perjantai 3. syyskuuta 2021
TATTISIPSIT , PARHAAT SIPSIT!
En meinannut nahoissani pysyä kun törmäsin @sauvajyvanen IG:ssä tattisipseihin, jotka oli siltä valmistelulta vedelty pelliltä suuhun. Ohje löytyy Ripaus tryffeliä - Merjan blogista ja sinne minäkin heti haaveilemaan kuinka saisin näitä valmistettua. On kuulemma syksyn kuumin sieniohje tuolla eri sieniharrastajien ryhmissä. Eikäpäs ihme!
TATTISIPSIT
keskiviikko 1. syyskuuta 2021
YLIHYVÄ YKSKÄTISEN TATTIRISOTTO
Kyllä. Teen jotakin toisin kuin moni muu. Ajattelen itse, että sen takia tattirisottoni on vertaansa vailla, superhyvä, ylihyvä ja mitä näitä nyt onkaan. Ja sen takia ansaitsee paikkansa kaikkien herkullisten tattirisottoreseptien seurassa.
Yksikätisen risoton tästä tekee se, että katkaisin solisluuni neljään palaan, kun hevoseni päätti niiata kesken laukkaympyrätyöskentelyn. Nyt on toinen käsi kokonaan poissa pelistä ainakin kolme viikkoa. Kirjoittaminenkin olisi helpompaa ilman isoja alkukirjaimia. Risoton teossa sain äitini kuitenkin pilkkomaan sienet, sipulit, raastamaan parmesaanin, hienontamaan persiljan ja narauttamaan viinipullon korkin, itse kykenin sentään hämmentämään ja se jos mikä on liikuttavan tärkeää risoton valmistuksessa.
Joten pidetään tämä lyhyenä. Enemmän tateista vielä loppuviikolla.
Nyt on nimittäin niin, että meidän mannuilla ei ole koskaan herkkutatteja, mutta nyt on. Ja puhtaita. Ehdin muovipussillisen kerätä onnettomuuslauantaina 21.8 koiran kanssa aamulenkillä. Kerkesin putsatakkin ja äitini sitten pelasti ne sipulin kera pannulle illalla kun pääsin ensiavusta kotiin, osa syötiin, osa on pakkasessa.
Eilen sitten luistelumamakaveriniVaraKati toi vielä ihan uskomattoman kauniita herkkutatteja ja sipsipuuhat jatkuivat. Tatit oli kerännyt Varakatin mies Marko, jolle tässä kesällä vaihdettiin uus sydän, että kyllä me pohjalaiset risotontekijät ollaan aika kovettuja!
Mutta nyt reseptiin!
Risotossa on aika lailla aina samat perusjutut ja raaka-aineet. Teenkö jotain toisin kuin sinä?
YLIHYVÄ TATTIRISOTTO - PAREMPI KUIN PARAS!
4:lle
50 g voita
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 dl arborio tai muuta risottoriisiä
2 dl kuivaa, mineraalista valkoviiniä (esim. sauvignon blanc)
n. 1 l tuoreita herkkusieniä, palojen kokoa vaihdellen, ei minikuutioita, mutta suuhun pitää mahtua
1, 5 l poreilevan kuumaa kanalientä
3 dl vastaraastettua parmesaania
mustapippuria myllystä, vähän hienonnettua persiljaa ja rucola sopii myös hyvin pinnalle
Ota 20 g voita ja öljy laakeaan kasariin ja ala hellällä lämmöllä kuullottaa sipuleita kuultaviksi. Lisää riisi ja kuullota sekin.
Possauta sekaan viini, hämmentäen koko ajan anna imeytyä (keskilämpö). Nyt kaadat mukaan sienet ihan raakana ja sitten vaan 1- 1,5 dl kanalientä kerrallaan kunnes riisit napakan kypsiä. koko ajan hämmennä, pyöritä, tanssita riisiä pehmeästi.
Sanovat, että tähän menee tasan 18 min, tiedä häntä, mutta lähellä se on. Varmista että risotto on todella löysää kun lisäät loput voista ja juustoraasteen sekaan. sekoita, lisää mustapippuri ja persilja, maista, mutta tuskin tarvitset suolaa.
Siinä se on. Täydellinen. Kuningatar kaikkien herkkutattirisottojen joukossa.
Ja paitsi suurella rakkaudella ja arvostuksella tehty, tekotapani poikkeaa siinä useimmista, että en aloita paistamalla sieniä, haihduttamalla nestettä ja sitten lisäämällä kypsät sienet joukkoon, vaan lisään ne raakoina riisin ja viinipossautuksen jälkeen.
Itse olen vakuuttunut.
Ei, en saanut pudotessani päähän kohdistuvaa iskua (ainkaan pahasti).