Kyllä se niin on, että kokemattomuudesta saa kärsiä. Nimittäin juustokohokkaantekokokemattomuudesta. Kamerat ja kaikki olin virittänyt valmiiksi, mutta en vain millään ehtinyt ottaa kuvaa kohonneesta kohokkaasta ennenkuin se tuli alas. Tulevatko ne aina näin nopeasti? Jälkeenpäin olen miettinyt taktiikoita, olisiko pitänyt kuvata suoraan uuniin, vai mitä?
No oikeastaan, ei se mitään, sillä minulla oli juustokohokkaalle ihanainen tomaattibasilikalisuke, jonka lusikoin sitten siihen vajoavaan kraateriin. Ehkei aivan juustokohokasetiketin mukaista, mutta tässä tapauksessa oikein toimivaa.
Juustokohokasneitsyyteni sai kyytiä kun lupasin kehitellä Alpron uudenuutukaiselle Hasselpähkinäjuomalle reseptin. Aluksi mietin hasselpähkinäistä pannacottaa, mutta koska juomassa ei ole makeutta, niin aloin miettiä voisiko sitä soveltaa johonkin suolapalaan. Jostakin muistin hämärästä tuli mieleeni kauan sitten ensimmäinen syömäni lämmin vuohenjuustosalaatti, jossa juustoa komppasivat tomaatit, basilikaöljy ja hasselpähkinä. (Ja tähän nyt se maalifirman mainoslause....)
Ja ihan oikein muistin, hyvin sopii hasselpähkinä juuston ja tomaatin kera. Hauska ja erikoinen herkku, vaikka itse sanonkin.
Hasselpähkinäinen juustokohokas
6:lle
2rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja3dl Alpro Hasselpähkinäjuomaa
4 keltuaista
4 valkuaista kovaksi vaahdoksi vatkattuna
150g vahvaa juustoa esim mustaleima-emmental tai gruyere raastettuna
suolaa ja mustapippuria
tarjoiluun
250g kirsikkatomaatteja4rkl balsamico-viinietikkaa
tilkka öljyä paistamiseen
1 dl tuoretta basilkasilppua
Sulata voi kasarissa ja kiehauta siinä
jauhot. Lisää hasselpähkinäjuoma hiljalleen koko ajan tasaiseksi
sekoittaen. Nosta kasari liedeltä heti kun kastike on sakeaa.
Sekoita sitten munankeltuaiset
kastikkeen joukkoon yksitellen. Sekoita myös juusto ja mausta
muutamalla pyöräytykselle mustapippurimyllystä ja aavistuksella
suolaa. Lopuksi kääntele mukaan valkuaisvaahto. Jaa seos
voideltuihin pieniin tasapohjaisiin ja -reunaisiin
annosvuokiin(lieriö). Jätä vuuat muutama sentti vajaaksi.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa n.
20-30 minuuttia kunnes kohonneet huiput saavat hiukan kullankeltaista
sävyä. Älä missään nimessä avaa uunia, kohokas lässähtää
välittömästi!
Kohokkaan paistuessa valmista sille
lisäke. Pilko kirsikkatomaatit ja paista niitä pannulla miedolla
lämmöllä pienessä öljytilkassa. Lisää joukkoon myös
balsamicoa. Kun suurin osa nesteistä on haihtunu,t ota pannu
liedeltä ja sekoita mukaan basilika. Lisää hiukan suolaa ja
mustapippuria.Tarjoile hasselpähkinäiset juustokohokkaat alkuruuaksi välittömästi uunista oton jälkeen. Nostele jokaiseen vuokaan iso lusikallinen balsamicotomaatteja keskelle kohokkaan laskiessa syntyvään kuoppaan.
Maitotytön kanssa testasimme myös juoman juomana pillimehun tapaan. Jääkaappikylmänä oikein raikas välipalajuoma, vähärasvainen, mutta täynnä kalsiumia.
Luulen, että teen muuten vielä joku päivä sitä pannacottaakin. Vadelmilla. Koska vadelmat ja hasselpähkinä...
Piipahdappa Alpron facebooksivuilla äänestämässä (tätä) lempparireseptiäsi. Palkintoina löytyy esim Nikonin hieno kamera. Onnea äänestykseen ja arbontaan