About me
Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.
maanantai 12. toukokuuta 2014
Oodi perunalle!
Tunnisteet:
leivinuuni,
lisukkeet,
peruna
Mä oon niin peruna-ihminen! ...ja lisäksi riisi ja pasta, noodeli ja what-not-ihminen, mutta ei seata sitä nyt tähän.
Mä niin rakastan perunaa!
Kohta saa vuoden paras aika, suomalaisen uuden perunan aika. Menee kuulkaa meikäläisellä ohi parsojen ja ravustuskauden ja mansikoidenkin.
Ihan siitä onnesta pari vanhaa perunavinkkiä. Vanhoista perunoista.
Yläkuvassa ihanan rapsakat Hawksmoorin perunat, joiden reseptiin taisin tutustua Chez Jasun blogin kautta. Hän oli lusikoinut reseptin vaatimat ankanrasvat ankankoipiconfit purkista. Itse otan talteen aina pari kertaa vuodessa rasvat ankkaa paistaessani. Se on kyllä erikoishyvää rasvaa. Jasu käytti timjamia, minä olen näemmä hoidellut homman rosmariinilla. Minä en liioin perunoitani kuori.
Hawksmoorin perunat
1 kg jauhoisia perunoita
5-7 rkl ankanrasvaa
rosmariinin oksia tai timjamia
4 valkosipulinkynttä
sormisuolaa
Pese, kuivaa ja lohko perunat ja esikeitä jättäen ne vielä tuntuvasti napakoiksi ja levitä ne uunivuokaan. Lusikoi sulatettu ankanrasva päälle ja sekoita hyvin.
Paista 220 asteessa noin tunti. Voit välissä käännellä perunoita, että rapsakoituvat tasaisesti. Vartti ennen valmistusta lisää mukaan valkosipulit hiukan pienistettynä sekä yrtit.
Sormisuolaa ja syö.
Toinen ikisuosikkini on uuniperuna kaikessa simppeliydessään. Ekstra gurmeeta saa, kun suuret jauhoisat perunat kieputetaan folioon ja heitetään kuumille hiilille. Tämä vaatii aikaa, perunan koosta riippuen vähintäänkin tunnin, mutta peruna saa ihanan aromilisän hiilipaahdosta. Eipä siinä sitten enää kun ristiviillot ja suolaa ja voita. Hiiliksi kelpaa leivinuuni, takka, nuotio, grilli, mikä sulla nyt sattuu olemaan.
Minä tein näitä leivinuunia lämmittäessäni, kun se hiilivaihe siinä kestää niin kauan. Samalla heitin uunimakkarat valurautapannulle ja valkosipulin puolikkaat sekaan.
Saattoipa uuni olla makkaralle hitusen kuuman sorttinen, mutta uskotteko jos sanon, että itseasiassa se on juuri hyvää noin päältä kuivahtaneena.
Huuda hep, jos tykkäät perunasta!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Jep Hep!
VastaaPoistaHurraa!
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaSiis hep!
PoistaAliisa
No tottakai, me!
PoistaHep, hep, hep! Pitäiskö ottaa vielä perunapussi mukaan ens lauantaina. Ihan siltä varalta, jos sattuis yöllä tarviimaan pientä hiukopalaa ;). Hiilostahan pitäis kyllä piisata.
VastaaPoistaAi mikä idea... ruokablogaanit, aamunsaraste. Perunaa.voita. suolaa.
PoistaOoooh! Onhan siellä kyllä mihin niitä viskellä.
PoistaEli viimeinen ruokalaji on sitten munaperunat!
PoistaHEPPPPPPP! :D
VastaaPoistaJESSSSSSSS!
PoistaIhanan näköstä varsinkin tuo makkara & potut leivinuunissa! Nami :)
VastaaPoistaSuomalaisen onnenhetki; perunaa ja makkaraa...
PoistaHep! Keitetyistä sellaisenaan en niin erityisesti välitä (paitsi uusista), mutta kaikessa muodossa iso hep.
VastaaPoistaSiis kaikessa MUUSSA muodossa :)
PoistaJuu. Ymmärsin kyllä. Kyllä jiskus hyvin keitetyt kuoriperunat on hyviä. Tai kuoritutkin. Perunan pitää olla vaan priimaa ja keittäminen nappisuoritus.
PoistaNiim hullulta kun se kuulostaakin niin mun liistfeivörit on muusi. Ja sekin on hyvää.
Hep! Uudet perunat on herkkua, mutta osaan kyllä ottaa ilon irti siitä ajasta kun kellarin perunat muuttuvat niin "vanhoiksi", että niistä saa kunnon muusia. Syksy tuntuu niin pitkältä jossain vaiheessa kun ei saa muusia :)
VastaaPoistaMuusissa kuten mones muuskin on perunan laadulla ja lajikkeella kyllä tärkeä osa!
PoistaEdellisen postaukseni kommentoinnis ihmettelin pakastinkateutta. Nyt kyllä iski perunakellarikateus.
Peruna on parasta! Tuota ankanrasvaa on kertynyt jääkaappiin ja pitkään on aiottu ryhtyä meinamaan tälläsiä pottuja!
VastaaPoistaMeinaaminen on toiseksi parasta heti varsinaisen perunoiden tekemisen jälkeen! ;D
VastaaPoistaHepp hepp! Ei ole perunoiden voittanutta :)
VastaaPoistaAmen!
PoistaHep! peruna on parasta
VastaaPoistaollaan kaikki yhtä suurta perunaperhettä....
PoistaMinä en edes ole varsinainen perunaihminen, mutta uuniperunat (erityisesti hiiliversiona) ja Top 5 -haastejutussani (eli täällä: http://sanoinjakuvin.blogspot.fi/2014/04/aika-haastavaa-eli-top-vitoset.html) mainitsemani grilliperunat ovat kyllä ihan überhyviä. :) Että pitkin tulla nälkäisenä tänne lueskelemaan, alkoi tehdä ihan älyttömästi mieli jonkin sortin paistettua/hiillostettua perunaa!
VastaaPoista