Joulun alla on kiva muistaa ystävää ja tuttua joululeivällä. Saaristolaistyyppiset leivät on näkkileivän ohella ehdoton ykkösvalinta, sillä ne säilyvät ja parantuvat viileässä säilytettynä parikin viikkoa. Lahjaleivän voi halutessaan pukata myös pakkaseen aattoa odottamaan muutaman päivän "kypsyttelyn" jälkeen.
Saaristolaisleivät ovat villejä leivottavia myös jauhopeukalottomille. Taikinaa ei vaivata, sekoitetaan vaan ja löysä taikina kypsennetään uunivuuassa. Joka ikinen leipomani leipä on saanut kehuja maustaan aaton kalapöydässä, ulkonäköongelmien kanssa kamppailen edelleen. Leipäni nimittäin ruukaavat sillä lailla keveästi mennä kuopalle tuosta keskikohtaa. Mutta jos on tälläinen ei niin nipontarkka ja uskoo lahjansaajan arvostavan makua ja rakkaurella leipomista, antaa mennä vaan. Ehkä mun signature saaristolaisleipä on keskeltä matalammalla. Tehkää perässä jos osaatte.
Bergön tyrnileipä
4 leipää
7,5 dl piimää
3dl appelsiinimehua
0,5 dl tyrnimehu(tiivistettä)
1 rkl voita
50g tuorehiivaa
3dl siirappia
4dl Myllärin luomu ruisjauho
2 dl vehnärouhetta
2 dl ruisrouhetta
4 dl olut- ja leipämallasta
6 dl Myllärin vehnäjauhoja
3tl suolaa!!!! (oli jäänyt pois reseptistä, taikinassa oli, kiitos tarkat lukijat (meemu))
Kuumenna kaikki nesteet siirappia lukuunottamatta ja voi 37 asteiseksi ja liuota hiiva mukaan. Lisää myös siirappi ja sitten sekoita mukaan kaikki kuiva-aineet. Kaada löysä taikina neljään n. litran vetoiseen suorakaiteen muotoiseen vuokaan ja anna seistä liinalla peitettynä puoli tuntia.
Paista 180 asteessa kiertoilmauunissa 45-60 minuuttia. Anna jäähtyä ja tasaantua viileässä ainakin 2-3 päivää.
Paketoinnissa tykkään useimmiten yksinkertaisesta glitterin ja säihkeen sijaan, vaikka niilläkin on paikkansa. Yksinkertainen vyöte on kaunis leivän päällä, mutta jos leipä on matkassa mukana, niin se on kiva peittää kauttaaltaan. Voipaperi tai pergamiinipaperi sulkee sisäänsä siirapit ja rasvat (ja kauneusvirheet). Tulostin yksinkertaisen tervehdyksen kauniilla fontilla ihan ruskean paketointipaperin päälle ja leikkasin sen vyötteeksi. Kaunista narua ja se on siinä. Paketointitarvikkeet löytyivät ainakin meiltä kotoa, minä kun kohdalle sattuessa ja kukkaron ollessa lyönnissä helposti sorrun ostamaan kaikenmoista askarrustarviketta. Onhan se hyvä, että on hyvät varastot vaikkei niin askartelisikaan...
Ja sitten vaan suukkuun. Maistiaisleipä reilulla voilla, jouluna sitten kalaa.
Kiitos Kari.K. Kiitos Rehnman. Kiitos Bergö!
Postaus osallistuu Myllärin joululeipähaasteeseen. Kiitos jauhoista!
Kauniisti paketoitu.:) Saaristolaisleivät ovat parhaasta päästä. Mukava leipoa, kun ei tarvitse hankalaa taikinaa käsin väännellä, ja maku on ihan mahdottoman hyvä. Kalapäällysteiden kanssa herkkua.:)
VastaaPoistaJoo, aikoina ennen ensimmäistäkään saaristolaisleipää aina kuvittelin, että ne vasta täytyykin olla vaikeeta leivottavia!
PoistaNo niin on komea paketti! Joskus, ihan vaan joskus less is more. Tumma leipä on sitten ihanaa, ja justiinsa kalojen kanssa.
VastaaPoistaNo emmäkään ehkä Vuittonia käärääsis säkkikankaasehen....:)
PoistaOnko varma :-)
PoistaTunnustan saman hamstrauksen. Erityisesti napit ovat heikko kohtani.
Aion muuten tänä vuonna leipoa elämäni ensimmäisen saaristolaisleivän - ehkä.
..no itseasiassa asiasta ei voi olla kyllä aivan satavarma...
PoistaOnnea saaristolaisleipäprojektille! Sitä siinä ei kyllä tarvita.
No, en kyllä tajua, miten olen kirjoittanut tuohon napit, piti kirjoittamani nauhat. Flunssa vie älyn ja voimat.
PoistaEn yhtään ihmetellyt nappeja. Se sinun adventtipostaus nappikorteista oli nimittäin aivan superkaunis. Lainaan.
PoistaMausteisempia ja makeita leipiä ei ole tullutkaan hetkeen tehtyä.....tilanne täytyykin korjata. Sun postauksista täytyy mainita kyllä toinenkin juttu - tarinat saa aina hymyilyttämään, päivän piristyksiä :)
VastaaPoistaParempi hymy kuin että aamukaffi menöö väärään kurkkuun ;D
Poistavoi miten onkin kaunis paketti! kyllä rakkauren näköö <3
VastaaPoista...sokiaki!
PoistaHurjan nätti kääre. Mäkin aina mietin niitä ja lopputulos on jotain ihan muuta...
VastaaPoistaMä luulen, että salaisuus on se ettei mieti liikaa. Ja sitäpaitsi, mun on tosi vaikea uskoa tätä sun kommenttia.
PoistaIhana saaristolaisleipä ja kauniisti pakattu:)Ja mukava tarina reseptin takana:)
VastaaPoistaKiitos taas Jael! Sä olet ihana ihminen kun jaksat kommentoida!
PoistaKokeileppa mun äidin antamaa vinkkiä tuon kuopan välttämiseksi leivässä: paistetaan ensin 200 asteessa puoli tuntia ja sitten lasketaan uunin lämpö 140-150 asteeseen ja paistetaan vielä 2 tuntia, paiston loppu puolella päälle folio tai leivinpaperi, jotta pinnasta ei tule liian tumma. Äidin reseptissä on omppu mehua ja vähän eri mittasuhteet, lisäksi vehnäjauhot ovat karkeita (ei siis tavallisia puolikarkeita)
VastaaPoistaPtäisköhän mun nyt paljastaa, mitä mä luulen syyksi koko tähän härdelliin. Se valelu. Näppäränä neitona siirappipullon pohjalla oli hiukan siirappia ja lisäsin sinne kuumaa vettä niin sain näppärän annosteluruiskun samalla. Tais kuitenkin olla turhan väkivaltaista tuollainen ruiskuttelu leivän keskelle kesken paiston... Ja sitäpaitsi, viitaten kommenttiini...kyllä ÄIDIT aina osaa paremmin...<3 kiitos kun jaoit äitis vinkit!
Poista