About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 25. huhtikuuta 2013

(Melkein) Mustaa mätiä


Niin moni (ainakin Sauvajyvänen, Sipulan Merituuli ja Keltaisen Keittiön Martina) on puhunut hellyydellä Kirjasta MÄTI helmiä lautasella (Tarmio, Tallberg), että nappasin sen hetimmiten joukkooni kun näin sen kirjastossa. Itsekin kun suuresti mätiä rakastan. 

Kirjolohen mätiä japanilaisittain oli sitten se resepti, joka päätyi ensimmäiseksi kokeiltavaksi, kerrottiinhan sen olevan yksi Sami Tallbergin omista suosikeista. Ihanan simppeli annos maistuikin ja luulen, että jos olet sushin ystävä, tykästyt tähänkin. Mulla nimittäin tästä tuli mieleen vähä niinkuin sushi kupissa, jopa niin paljon, että oli pakko hakea wasabi-tuubi jääkaapista ja sotkea sitä sekaan.

Tätä vois muuten varmasti tehdä kekkereille noutopöytään shottilaseihin, vink, vink. Alkuperäinen resepti ei kerro monelleko oli tarkoitus annostuksesta tulla, mätiä siinä kuitenkin käytettiin 450g. Minä pienensin vähän ohjetta, tämä määrä on sopiva ehkä neljälle. Tai kolmelle.

Ai niin, ihmettelen kyllä kirjan kuvaa hehkuvan oranssista mädistä, omastani sain ainakin aikaan melkoisen tummanpuhuvaa.


Kirjolohen mätiä japanilaisittain

200g kirjolohen mätiä
0,5 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1dl  miriniä
2 dl japanilaista riisiä
1 ruukku ruohosipulia hienonnettuna

Reseptissä ei niin kehotettu, mutta minä valutin ensin pakasteena ostamani mädin  suodatinpussissa siivilässä. Sen jälkeen yhdistin pienessä kulhossa mädin ja keskenään sekoittamani soijan ja mirinin ja laitoin jääkaappiin peitettynä maustumaan. Suositusaika 3-4 tuntia vähintään.

Riisi tulee pestä ja huuhdella kolme kertaa, sitten sen voi keittää kypsäksi ohjeen mukaan.

Tarjoile mäti marinaadeineen riisin kera, ruohosipulisilpulla höystettynä. Ja jos villiinnyt, niin laita sitä wasabia kans.



Japanilaistyylinen ruoka kruunasi hienosti päivän, jona Urho8v:stä tuli keltaisen vyön Judoka. 



Äitillä pakkaa mennä ukemit, torit ja uket sekaasin, mutta onneksi Urho hanskas homman hienosti. Hyvä poika!


19 kommenttia:

  1. Ukemit jätän nuoremmille ja notkeemmille, mutta tuo kirja pitää tutkia. Näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Tätähän on kokeiltava! Tumma mäti näyttää minusta hyvältä ja tulee sellainen hauska mitähän-tuo-on-efekti. Turhaan on kirjan valokuvaaja sen kanssa kikkaillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kun mulle jäi sellainen epäilys, että teinkö jotain väärin...

      Poista
  3. Miten näyttääkin niin hyvälle!
    Kun tää Lapsi Prinsessa nro 2 minusta suvaitsee ulostautua tuossa alkukesästä niin mä NIIN teen tätä. Ja syön sushia, paljon sushia.

    VastaaPoista
  4. Minäkin kokeilin tuota, oli hyvää, niinkuin kaikki muukin mitä olen kirjasta kokeillut :)

    Ja onnea Urholle! Samiksia tuntuvat tosiaan nuo meidän tokaluokkalaiset olevan. Täällä on tulossa vihreä vyö taekwondosta ;)

    VastaaPoista
  5. Hurjan herkullisen näköistä! Pitää kokeilla joskus.Ja onnea Urholle!

    VastaaPoista
  6. Onnea Urholle!

    Nanna, ihan mielettömän hienot kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ootko tosissas? Musta ne näyttää just siltä, että joku on YRITTÄNYT ottaa mielettömän hienoja kuvia...

      Poista
    2. Ihan olen tosissani, superhienot värit!
      Ja kyllähän sinä yrititkin eli sinänsä tuo on totta - mutta onnistuit myös ;-)

      Poista
  7. Onnea Urho! wow :) Kylläpä näyttää mätiannos hyvältä! Mitähän kaikkia ruokakirjoja sitä tulevalla suomenlomalla matkalaukkuun päätyy.. tätä kirjaa on kehuttu tosiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ja onneks testattua reseptiikka ja parhaimpia paloja kaikista löytyy netistäkin... Kiva pääsette näyttämään uutukaisellekin Suomen kesää!

      Poista
  8. Kiitos Nanna kivasta jutusta.

    Mielenkiintoinen tuo väriasia... Olisikohan niin, että meillä oli Samin kanssa käytössä japanilaista soijakastiketta. Annoksen mäti on näyttänyt omaasi vaaleammalta niin kirjan kuvauksissa, Samin aamu-TV:tä varten pyöräyttämässä erässä kuin Stockan herkun kokkienkin valmistamana.

    Ja ihan totta: useimmat ovat tykänneet annoksesta. Myös ohuiden siikaviipaleiden, avokadon ja kevyesti marinoidun mädin yhdistelmä on herättänyt ihastusta silloin kun olemme sitä maistatelleet. Hienoa, että kirjan ohjeet kannustavat kokeilemaan mätiä uusillakin tavoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos itsellenne hillittömän hyvästä mätikirjasta...
      Itsekin mietin, että omlo lyse erilaisesta soijasta, muistaakseni munkin on oma oli kyllä japanilaista, kylläkin ihan markettitavaraa.

      No ei voi mennä pieleen tuo siika-avokado-mäti yhdistelmäkään!

      Poista