Pages
▼
torstai 25. huhtikuuta 2013
(Melkein) Mustaa mätiä
Niin moni (ainakin Sauvajyvänen, Sipulan Merituuli ja Keltaisen Keittiön Martina) on puhunut hellyydellä Kirjasta MÄTI helmiä lautasella (Tarmio, Tallberg), että nappasin sen hetimmiten joukkooni kun näin sen kirjastossa. Itsekin kun suuresti mätiä rakastan.
Kirjolohen mätiä japanilaisittain oli sitten se resepti, joka päätyi ensimmäiseksi kokeiltavaksi, kerrottiinhan sen olevan yksi Sami Tallbergin omista suosikeista. Ihanan simppeli annos maistuikin ja luulen, että jos olet sushin ystävä, tykästyt tähänkin. Mulla nimittäin tästä tuli mieleen vähä niinkuin sushi kupissa, jopa niin paljon, että oli pakko hakea wasabi-tuubi jääkaapista ja sotkea sitä sekaan.
Tätä vois muuten varmasti tehdä kekkereille noutopöytään shottilaseihin, vink, vink. Alkuperäinen resepti ei kerro monelleko oli tarkoitus annostuksesta tulla, mätiä siinä kuitenkin käytettiin 450g. Minä pienensin vähän ohjetta, tämä määrä on sopiva ehkä neljälle. Tai kolmelle.
Ai niin, ihmettelen kyllä kirjan kuvaa hehkuvan oranssista mädistä, omastani sain ainakin aikaan melkoisen tummanpuhuvaa.
Kirjolohen mätiä japanilaisittain
200g kirjolohen mätiä
0,5 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1dl miriniä
2 dl japanilaista riisiä
1 ruukku ruohosipulia hienonnettuna
Reseptissä ei niin kehotettu, mutta minä valutin ensin pakasteena ostamani mädin suodatinpussissa siivilässä. Sen jälkeen yhdistin pienessä kulhossa mädin ja keskenään sekoittamani soijan ja mirinin ja laitoin jääkaappiin peitettynä maustumaan. Suositusaika 3-4 tuntia vähintään.
Riisi tulee pestä ja huuhdella kolme kertaa, sitten sen voi keittää kypsäksi ohjeen mukaan.
Tarjoile mäti marinaadeineen riisin kera, ruohosipulisilpulla höystettynä. Ja jos villiinnyt, niin laita sitä wasabia kans.
Japanilaistyylinen ruoka kruunasi hienosti päivän, jona Urho8v:stä tuli keltaisen vyön Judoka.
Äitillä pakkaa mennä ukemit, torit ja uket sekaasin, mutta onneksi Urho hanskas homman hienosti. Hyvä poika!
Ukemit jätän nuoremmille ja notkeemmille, mutta tuo kirja pitää tutkia. Näyttää hyvältä!
VastaaPoistajuu, suosittelen! (molempia...)
PoistaTätähän on kokeiltava! Tumma mäti näyttää minusta hyvältä ja tulee sellainen hauska mitähän-tuo-on-efekti. Turhaan on kirjan valokuvaaja sen kanssa kikkaillut.
VastaaPoistaMutta kun mulle jäi sellainen epäilys, että teinkö jotain väärin...
Poistakyllä näyttää herkulliselle
VastaaPoistaSopis varmaan teikäläisenkin lautaselle!
PoistaMiten näyttääkin niin hyvälle!
VastaaPoistaKun tää Lapsi Prinsessa nro 2 minusta suvaitsee ulostautua tuossa alkukesästä niin mä NIIN teen tätä. Ja syön sushia, paljon sushia.
Voi miten ihanaa odotusta sulla Veera!
PoistaMinäkin kokeilin tuota, oli hyvää, niinkuin kaikki muukin mitä olen kirjasta kokeillut :)
VastaaPoistaJa onnea Urholle! Samiksia tuntuvat tosiaan nuo meidän tokaluokkalaiset olevan. Täällä on tulossa vihreä vyö taekwondosta ;)
... no on noi meidän jepet sankareita!
PoistaHurjan herkullisen näköistä! Pitää kokeilla joskus.Ja onnea Urholle!
VastaaPoistaKiitos, ja on kyllä hyvää!
PoistaOnnea Urholle!
VastaaPoistaNanna, ihan mielettömän hienot kuvat.
Ai ootko tosissas? Musta ne näyttää just siltä, että joku on YRITTÄNYT ottaa mielettömän hienoja kuvia...
PoistaIhan olen tosissani, superhienot värit!
PoistaJa kyllähän sinä yrititkin eli sinänsä tuo on totta - mutta onnistuit myös ;-)
Onnea Urho! wow :) Kylläpä näyttää mätiannos hyvältä! Mitähän kaikkia ruokakirjoja sitä tulevalla suomenlomalla matkalaukkuun päätyy.. tätä kirjaa on kehuttu tosiaan.
VastaaPoistaNo ja onneks testattua reseptiikka ja parhaimpia paloja kaikista löytyy netistäkin... Kiva pääsette näyttämään uutukaisellekin Suomen kesää!
PoistaKiitos Nanna kivasta jutusta.
VastaaPoistaMielenkiintoinen tuo väriasia... Olisikohan niin, että meillä oli Samin kanssa käytössä japanilaista soijakastiketta. Annoksen mäti on näyttänyt omaasi vaaleammalta niin kirjan kuvauksissa, Samin aamu-TV:tä varten pyöräyttämässä erässä kuin Stockan herkun kokkienkin valmistamana.
Ja ihan totta: useimmat ovat tykänneet annoksesta. Myös ohuiden siikaviipaleiden, avokadon ja kevyesti marinoidun mädin yhdistelmä on herättänyt ihastusta silloin kun olemme sitä maistatelleet. Hienoa, että kirjan ohjeet kannustavat kokeilemaan mätiä uusillakin tavoilla.
Hei kiitos itsellenne hillittömän hyvästä mätikirjasta...
PoistaItsekin mietin, että omlo lyse erilaisesta soijasta, muistaakseni munkin on oma oli kyllä japanilaista, kylläkin ihan markettitavaraa.
No ei voi mennä pieleen tuo siika-avokado-mäti yhdistelmäkään!