About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Säilykehirvenlihakeitto ja ankkastukin pääteasemaKuinkas se radiomainos nyt menikään? "Kokataanko teillä avaamalla säilykepurkki vai valmistamalla Burgundin pataa?"  Ainakin tänään meni tuonne ykkösvaihtoehdon puolelle, sillä kaappi oli melko tyhjä, kauppaan ei oikein keriinnyt, nälkäkin oli ja sitäpaisi Iso-hoo oli himoinnut vanhemmiltani viime viikolla saamastani hirvenlihasäilykkeestä tehtyä nötköttisoppaa siitä lähtien kun sai tietää mitä tuo etiketitön säilykepurkki sisälsi.

Eli sitä sitten. Hirvenlihasäilykettähän voi pistellä ihan sellaisenaan ruisleivän tai vaikka näkkileivän päällä. Lasi piimää siihen päälle ja tulee niin juureva olo että!
Säilyke on siis samantyyppistä sikanautapurkin kanssa, huomattavasti vähärasvaisempaa vain. Myös maku on yllättävänkin mieto. Ja vaikka purkissa, niin lienee ihan lähiruokaa parhaimmillaan. Luulen, että tämäkin hirvi juoksenteli vielä vuosi sitten pitkin Kortesjärven mettiä.

Koska päivällisen teemana oli myös 'nopeastiruokaaheti', kaivoin pakastimesta salaisen aseeni, tuon arki-iltojen moninkertaisen pelastajan, peruna- keittovihannespussin. Pakko hehkuttaa kyseistä tuotetta, sillä se on todella hyvä. Kasvikset ovat reiluina paloina ja niissä on myös makua. Lisäät vain veden, lihaliemikuution ja keittosi lisukkeen; jauhelihaa, nakkia, makkaraa, kanaa, seitä, savulohikuutioita, lihaa, mitä teillä nyt sitten perunapohjaiseen keittoon ikinä pannaankin. Vaikka sitä nötköttiä. Maistuu oikein kotoisalta, on aivan ehdoton lapsiperheessä, meilläkin menee varmaan kerran viikossa jossain muodossa. Pussin hinta lienee n. 1, 80 ettei siinä perunankuorimisella paljon tuntipalkoille pääse. Ja sitten voi tietysti alkaa variomaan myös lientä; tomaattimurskaa, tuorejuustoa, kermaa, kookosmaitoa... ideoita otetaan vastaan.Säilykehirvenlihakeitto

 • 1 l vettä
 • 1 säilykehirvenlihapurkki (tästä keitto on saanut omaperäisen nimensä...)
 • 1 pss peruna+ keittovihanneksia (pakaste)
 • 2 lihaliemikuutiota
 • persiljaa tai korianteria
Kiehauta vesi vedenkeittimellä saadaksesi nopeasti kiehuvaa vettä. Kumoa kattilaan kiehuvan veden joukkoon pakastepussin sisältö ja viipaloitu tai lusikalla kaivetut hirvenlihasattumat. Lisää myös lihaliemikuutiot. Anna porista n. 15 min tai kunnes perunat kypsiä. Tarkista maku ja viimeistele persiljalla tai tässä tapauksessa korianterilla, se oli ainoa 'twist', jonka tähän annokseen keksin toteuttaa. No, sanontahan kuuluu. "säilykehirvenlihakeitto säilykehirvenlihakeittona..." (jössös, että mä rakastan tuata sanahirviötä).

Soppa maistui koko väelle paahdettujen ruisleipien kera. Mukana oli myös pitkältä Aasian turneelta palannut Isosisko (Urhon). Tätä harvinaista perhekokoontumista juhlistaakseni huomasin pöydällä viime viikkoisen ankkastukinpuolikkaan joka suorastaan huuti muuntumista köyhiksi ritareiksi. Meilläpäin se tapahtuu todella simppelisti. Pullasiivut kastellaan molemmin puolin maidossa ja paistetaan kauniin väriseksi voissa pannulla. Siinä se. Osa nautti niistä tähän tapaan:


 Todelliset nautiskelijat eivät toisaalta hautaa ritarillista ankkastukkia lisukkeisiin, vaan vain korostavat sen makua ripauksella sokeria...


*ankkastukki= eteläpohjalainen murreilmaisu pullapitkosta

2 kommenttia:

 1. Nötköttiä rupes munkin nyt tekee mieli (niin kuin Iso-hoo:n). Mutt ku sitä ei taia olla kotosalla. Ei ku kyläkauppaan. Mutt eipä taia olla tota etikettitöntä hirviversiota meilläpäin...

  VastaaPoista
 2. Muista ostaa "varapurkki" kaappiin pahan päivän varalle! :)

  VastaaPoista