About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 20. toukokuuta 2020

PARAS IKINÄ SAVULOHIKEITTOVäitän, että paras ikinä lohikeitto, tai paras ikinä mikä tahansa ruoka, ei ole välttämättä kiinni reseptistä.

Kyllä, kyllä, hyvä resepti ohjaa ja tukee epävarmuuden hetkellä ja auttaa taatusti lopputuloksen onnistumisessa, mutta kun tiedät syöneesi parasta ikinä -lohikeittoa, tai mitä tahansa muuta supersuperherkullista on kyse kyllä monen muunkin palasen napsahtamisesta kohdalleen. Nälän laatu, seura, miljöö, onnistumisen tunne, raaka-aineiden laatu tai vaikka tyytyväisyys siihen, että on keksinyt jalostaa jääkaapin sisällöstä, jotain, mitä ei edes olllut suunnitelmissa.

Mun ruuanlaiton kaksi tärkeintä ohjenuoraa on rakkaus ja rohkeus. Rakasta sitä, mitä teet, käsittele raaka-aineita rakkaudella ja rakasta heitä joille ruokaa teet. 
Ole rohkea. Maista, kokeile, muuntele, sovella. Jos sulla sattuu olemaan kukkakaalia, niin laita siihen keittoon sitä kukkakaalia, äläkä ala itkemään reseptissä pyydetyn purjon perään. Tee erilainen.

Etätyön lomassa lounaaksi tehty  lämminsavulohikeitto maistui yllättäin ihan parhaalta ikinä. Viikonlopun savustuksesta oli jäänyt pala lohta, oli tietenkin perunaa ja porkkanaa ja sitä kukkakaaliakin ja olisi ollut jopa sitä purjoa, mutta koska meillä asuu mielensäpahoittaja, joka ei tykkää minkäänlaisista keittosipuleista (voi miten minä rakastaisinkaan maitopohjaisessa keitossa sipulinpalasia...) tyydyin laittamaan soppaan sipulijauhetta. Oli pieni pala aurajuustoa, kermapurkkia en viitsinyt avata vaan lurautin mukaan täysmaitoa.

Täydellinen on näin helppoa. 

Mutta tee rohkeasti toisenlainen, jos haluat. Saattaa tulla parasta ikinä.


LÄMMINSAVULOHIKEITTO
4:lle
4- 6 perunaa 
2 porkkanaa
kourallinen kukkakaalin kukintoja
kala- tai kasvisliemikuutio
1 rkl sipulijauhetta (tai pieni oikea sipuli tai pala purjoa)
vettä
n. 300 g lämminsavulohta
50 g aurajuustoa (ei pakollinen)
2 dl maitoa 
valkopippuria
suolaa
tilliä reilusti

Kuori ja lohko perunat ja laita kattilaan kiehuvaan veteen(ehlä n. 5 dl vettä). Kuori (jos porkkana vaatii kuorimista) ja leikkaa porkkanat lanteiksi, lissää kattilaan ja lopuksi lisää sinne myös kukkakaalit. Mikäli käytä sipulia, suikaloi se ja lisää perunan kanssa. (Oikein viitseliäs kuullottaisi kaikkia edellisiä hiukan voissa, mutta en alkanut moiseen mahottomuuten.) Lisää liemikuutio ja tarkista, että vettä on sopivasti, eli niin, että kasvikset reilusti peittyvät.

Kun perunat ovat napakan kypsiä lisää paloiteltu lämminsavulohi, aurajuusto muruina ja maito (minulla oli sopivasti täysmaitoa). Kuumenna keitto kuumaksi.

Tarkista maku ja mausta valkopippurilla ja suolalla. Lisää mukaan silputtu tilli.


Sillä hetkellä, höyryävän kuumana lautasellani, voilla ja kurkulla päällystetyn ruileivän kanssa, paras lohikeitto ikinä. 

2 kommenttia: