About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 17. helmikuuta 2017

PITSIKAKKUPA KURIKASTA



Tunnetteko pitsikakun? Pitsikakku on perinteinen Kurikkalainen täytekakku, jota tarjoiltiin pidoissa. Tai siis tarjoillaan edelleen. Se on yksinkertaisen kaunis, hyvänmakuinen, sen takaa kakun mantelikrokantti päällyslevy, pehmeä, tasaisesti kostuva perunajauhoinen kakunpohja ja väliin keitettävä  sitruunakiisseli. Pikkuisen värkkäämistä, mutta oikeastaan kakku ei ole mitenkään työläs. Ainakin jos vertaa kaiken maailman sokerikuorrutekoristeunelmiin. 



Ja maistuu oikealta täytekakulta.


Minä kun olen kotoisin Kauhavalta, josta on Kurikkaan matkaa ehkä 70km, en tätä kakkua muuista syöneeni ja äitinikin on siihen tutustunut vasta Seinäjoella.  Äiti kertoi versiosta, jossa myös reunoille oli taivutettu reunoiksi mantelikrokanttibanneri, se voisi olla aikamoisen näyttävä.

Muista täyttää kakku kostumaan jo edellisenä päivänä niin siitä tulee täydellinen. Reunakermat, pursotus ja kansi sitten tarjoilupäivänä.



 PITSIKAKKU

Pohja

6            kananmunaa
2 dl         sokeria
2,5 dl      perunajauhoja
1,5 tl       leivinjauhetta
 

Kostutus

2 dl        maitoa    
1 tl         vaniljasokeria
 

Täyte

1           luomusitruuna
2            munaa
1,25 dl    sokeria
75 g        voita
 

Kuorrutus

4 dl        kuohukermaa
1 tl         vaniljasokeria
2 rkl       sokeria
 

Pitsi

0,5 dl      voisulaa
0,5 dl      mantelirouhetta
1 rkl        maitoa
1 rkl        siirappia
3 rkl        vehnäjauhoja
0,5 dl      sokeria
0,5 tl       vaniljasokeria
0,5 tl       leivinjauhetta
 
  • Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista tasapohjaisessa kakkuvuoassa 175 C noin 35 minuuttia. 
  • Valmista täytteeksi sitruunakiisseli. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu, laita kaikki kiisselin aineet kattilaan. Vatkaa hyvin sekaisin ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa. Älä keitä. Anna kiisselin jäähtyä. 
  • Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, kostuta vaniljasokeri-maidolla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokereilla. Ota puolet kermavaahdosta ja sekoita jäähtyneen kiisselin joukkoon. Täytä kakku seoksella. Levitä loppu kermavaahto kakun pinnalle ja reunoille. Laita kakku jääkaappiin odottamaan.
  • Sekoita koristekannen aineet keskenään ja levitä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi, kakkuvuoan kokoiseksi levyksi. Paista kantta 200 C n. 8-10 min., kunnes se saa kauniin värin. Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkuvuokaa apuna käyttäen ympyrä. Irrota liiat reunat erilleen. Nosta pyöreä levy täysin jäähtyneenä kakun päälle, paina hiukan, jolloin kerma pursuaa "pitsin" raoista. 
  • Ylimääräiset pitsinpalat voi laittaa kakun reunoille
(ohje on  editoitu Koskenkorvan maa- ja kotitalousnaisten kirjasta Korvan parhaat, 1995 ja se löytyy netistä ainakin Pieni Kakkupuoti ja Soul Kitchen-blogeista. Koskenkorva ei ole kylläkään Kurikkaa, vann ittellinen kylä ittellises pitäjäs, elikkä Ilmajoella. Ehkäpä tämä on sitten myös Ilmajokinen pitsikakku. Naapureita kun ovat.)

Pitsikakun valmistin Maitotytön 6v sukulaissynttäreille. Vähän jännitti suhtautuminen, kun oli aika kauan mietitty jo kakkua ja teemaa. Meillä on ollut ruusukakku, Barbababa-kakku, Tuhkimokakku, kaksikerroksinen Lumikkikakku, Frozen kakku jäälohkareineen ja Elsan jäisine viittoineen ja nyt mentiin kaverisynttäreillä maailman helpoimmalla kakulla eli karkkikakulla (osta irtareita ja kaada niitä röykkiöittäin kakun päälle) ja lopuksi päätin tehdä tälläisen perinnekakun. Pelkäsin pettymystä.

Mutta ihan hyvin Likka sen otti vastaan!


Ja niin ottivat vieraatkin!



43 kommenttia:

  1. Kurikasta kotoosin ja pitsikaakkua on ollut tarjolla monet kerrat! Mm omissa ylppäreissä tietty.
    Terveisin Nuutinminnankaveri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut hauska seurata tämän postauksen kulkua, se on saanut ihmiset liikkeelle. Ensimmäisen vuorokauden aikana tätä on klikattu jo reilusti yli 6000 x. Jotkut ei tunne pitsikakkua ollenkaan, toisille taas erityisen rakas ja osa tärkeitä juhlia.

      Poista
  2. Oi tämä on ollut pitkään tekolistalla, mutta enpä ole vielä saanut aikaiseksi :) Kiitos hyvästä ohjeesta! Täytyy testata pian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä sellainen täydellisen täytekakun perikuva. Ja juuri sopiva kosteus!

      Poista
  3. Tämä taitaa sopia myös luontaisesti gluteenittomalle, paitsi pitsin osalta, jossa ainakin vehnäjauho on korvattava jollain muulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korvattu kluteenittomalla jauhoolla vehnäjauho pitsin osalla. Siitä ei vain tuu niin pitsinen kuin vehnäjauholla. Mutta hyvän makuinen kun tarvitaan se kluteeniton kakku.

      Poista
    2. Juurikin näin, vaikkka en pitsiä ole vielä kokeillutkaan muulla jauholla itse.

      Poista
  4. Pitsikakku on tuttu, mutta ei täytekakun muodossa. Meilläpäin pitsikakku nimellä kulkee (sokeri)kuivakakku, jossa on päällä ohuen ohut kerros karamellikuorrutetta. Tämä näyttää ihanalle. Just semmoinen kuin täytekakun kuuluukin olla. Semmoinen, jota haluaa oikeasti syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ötmäsin googlettaessa tähän toiseen versioon minäkin. Sekin kuulostaa tehtävältä.

      Ja tässä kakussa on tosiaan jotakin hyvin suomalaisen täytekakaun perusolemusta. Semmoinen, jota haluaa oikeasti syödä!

      Poista
  5. On se niin kiva lukea näitä suomalaispaikallisia ruokajuttuja! Ite kun oon alunperin Virroilta, mikä on niin maakuntien risteyksessä kuin olla voi, niin kaikki nämä eteläpohojolaaset viritykset on kummasti ihan tuntemattomia, vaikka naapureita ollaan (tai oltiin, kun on tullut muutettua). Pistän ohjeen muistiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, olen iloinen, että tulin tätä levittäneeksi, saanut hirveästi kommentteja myös facebookissa (henk koht sivuilla)!

      Poista
  6. Minulle on tuttu, mutta olen syönyt sitä Porissa 80-luvulla ystäväni mummon tekemänä. Hyvää oli ja ratisi mukavasti leikatessa. Olisipa mukava saada palanen aitoa makua pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  7. Kaunis on kakku! Tälläinen täytekakku voisi olla minun makuun. Minulle pitsikakku oli aivan uusi tuttavuus.

    VastaaPoista
  8. Olen saanut ilon ja kunnian maistaa tätä Siskot kokkaa -Nellen tekemänä ja hyvää oli! 80-luvulla oli iso hitti sellaiset omena-kinuskileivokset, joihin väliin tuli omenasosetta ja päälle kinuskia. Oiskohan välissä ollut vielä joku vaniljakastikekkin... Tästä tulee mieleen se leivos. NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No Nellen jos kenen tekemänä tämä on varmasti aivan täydellistä. Nellekin taitaa tulla alunperin Kurikasta!

      Poista
  9. Oi, Pitsikakku on kyllä hyvinkin tuttu! On tullut muutamia kertoja leivottua ja kerran jopa sopivasti oikein itsenäisyyspäivänä! Tuo päällisen rapean makea pitsi ja ihanan sitruunainen täyte ovat loistava kombo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistäspäin se on sulle kiertänyt? Kun tuntuu olevan tuntemattomampi Etelä-Pohjanmaan ulkopuolella?

      Poista
  10. IKÄNÄ en ole kuullut mikä on kyllä huutava vääryys! Tuossa on kaikki kohdillaan - taidan itse asiassa lähteä keittiöön tekemään tuota mantelikrokanttia ihan vain sellaisenaan syötäväksi <3

    VastaaPoista
  11. En ollut tästä ennen kuullut. Kaunis koristelu mun makuun!Meinasiko reunakoristelu että sekin olis tätä samaa pitsiä? miten se onnistuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Mun facessa on tämän linkin jaon alla kuva hääkakuista, joissa krokantti sivuilla palapelitekniikkana. Mutta ymmärsin, että sen voi myös taivuttaa uunista kuumana kakkuvuon runoille muotoon parina palana ja sitten laittaa jäähtyneenä kakkuun. Täytyy kokeilla seuraavaksi.

      Poista
    2. Juu, meidän äiti tekee niin. kun reunuksen leikkaa kuumana ja taivuttaa heti se onnistuu. Usein äiti saattaa tehdä kahdesta palasta sen.

      Poista
    3. Juu, yhdestä palasta vois olla vaikiaa. Mutta hyvä tietää, että ainakin taitavalla näin onnistuu!

      Poista
  12. Aivan mahtavan herkullisen näköinen kakku. Ikinä en moiseen oo törmännyt. Mutta oon varma, että tykkäisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on kyllä suomalaisen täytekakun kriteerit kohdallaan!

      Poista
  13. Erittäin tuttu, Kurikasta kun kotoosin ollahan! Itse en ole koskaan tehnyt, kun sukulainen osaa tehdä ammattitaidolla, mutta joka sukujuhlassa pitsikakkua syödään. Taidan ottaa Suomen juhlavuoden kunniaksi asialistalle tehdä tämä perinnekakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se ei ole ollenkaan huono Agenda! Pidetään Pitsikakku hengissä seuraavatkin 100 vuotta.

      Poista
  14. Mä tein lapsena aina pitsikakkua, mutta päällystä rakastavana tuplakerroksella ja ilman tuota sievää kermareunusta. Pitsireseptikin oli erilainen eikä sitä kakkua täyetty. Mutta sama nimi ja hyvää oli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On olemassa ilmeisesti juuri tälläinen toisenlainenkin perinteinen pitsikakku.

      Poista
  15. Pohojanmaalta ite myös ja tätä kakkua on ihan pakko teherä synttäreille. Pohdin vaan notta minkä kokooseen vuokaan tää menöö :)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun en oo keriinny vastata. 6 munaa on passeli 24-26 cm vuokaan!

      Poista
  16. Ihana! Mä niin melkein maistan ja tunnen suussani tuon pitsin! Ihan heikkona tuollaisiin.

    VastaaPoista
  17. Joskus kersana muistan kun äitee teki, nyt taidan itte tehä nuorimmaisen ristiäisiin! Kiitos muistutuksesta, täytynee ensin tehä "koekakku" että saa muistella ja maistella ;)
    Mutta miten tuo pitsi, voiko sen tehdä päivää ennemmin odottamaan vai meneekö huonoksi jos säilyttää juhlapäivään asti?

    Minnahan minäkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en nyt enää pysty venymän ristiäisiin, alan seuraavaksi tähytä rippijuhliin. Sinnekin oiva kakku.

      Pitsin tein minäkin päivää ennen odottamaan, sehän säilyy rapeana ja hyvänä kun on oikeastaan kuin jättikeksi. Laittaisin sitten tarjonta aamuna siihen kerman päälle. Ja siinäkin se säilyy oikein kauniina ja syötävänä monta päivää jääkaapissa. Se ei tietysti ole rapshtavan rapeaa, mutta kuitenkin siinä säilyy miellyttävä koostumus ja rouske, ehkä suurten mantelirouhepalojen ansiosta. Ja kakku kannattaa täyttää jo vrk ennen niin on sitten ihan perfekt kun tarjotaan!

      Poista
  18. Hei kaikki ja todella hyvä toi pitsikakku, mutta olen tehnyt myös toisenlaista pitsikakkua, se on vähän samanlainen kun toscakakku, mutta erilainen päällystä. Tiedoksi myös tuo vuokan koko, jos ohjeessa on esim. 6 munaa niin se tarvii kolmen litran vuoan. Se pätee siis kakkupohjaan, jossa munat ja sokeri vaahdotetaan ja muut aineet lisätään. Hyviä leipomisia kaikille.

    VastaaPoista
  19. Leikkautuuko päällyksen "pitsi" helposti leikatun palan muotoisena vai lohkeileeko miten sattuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, kyllä tämä leikkaantuu hyvin. Pitsipäällys kostuu sen verran, että ihan nätisti saa paloihin. Suosittelen kyllä kokeilemaan tätä kakkua!

      Poista
  20. Ensimmääsen kerran muistan niin varmaan 38 vuotta sitte tuota pitsikaakkua syöny. Siihen alkuperääsenhä ei tullu tuota sitruunakiisseliä. Se joka mietaankylästä lähtöösin

    VastaaPoista