Ennen pitkää se oli aivan väistämätöntä. Että mä nostaisin sen perunan katuruoka annokseni pääosaan. Koska minähän olen sellainen perunanrakastaja. Kunnon rapeat, sisältä höttöiset, melkein syömäkelvottoman kuumat ranskalaiset, uuniperuna, perusgrilliranskikset kaikilla mausteilla tai kuuluuko kenenkään muun lapsuudeen lemppareihin "sotapojan pakkaus"?
OivaPari-haasteessa haettiin tällä kertaa paria Jacob's Creekin UnVined Rieslingille. Kyseessä on aivan tuore innovaatio, uudella menetelmällä aikaansaatu alkoholiton viini. Ja se huuti tätä reseptiä!
Koska haasteessa on kyse gourmet'in ja katuruuan yhdistelmästä, mieleeni tuli heti nostaa rankanperuna-annokseni uudelle levelille voimakkaalla juustokastikkeella fonduen tyyliin. Pääsisin samalla testaamaan myös viinin soveltuvuuden ruuanvalmistustarkoitukseen. Hienosti UnVined toikin fonduemaisen valkoviinisen aromin kastikkeeseen. Päädyin käyttämään rane-fondueessäni myös suomalaisia loistavia juustoja, Valion Mustaleima Emmental-raastetta ja Juustoportin uutta Maxx'ia, joka on juurikin yleensä fonduessä käyttämäni Gruyerin tyyppinen kauniisti sulava vahva juusto. Ranskanperunoiden suhteen voit olla juuri niin kulinaristinen kuin haluat, uppopaista ne kahteen kertaan, kuten perusteellinen tyyli kuuluu, mutta voit tapani mukaan tehdä ne myös uunissa, pääasia on, että käytät jauhoista perunalajiketta. Erityisen kauniita saat tietenkin Rosamundasta sen punertavan kuoren takia.
Fondue Ranskanperunat
2:lle
2 isoa tai 4 pientä Rosamundaa tai muuta jauhoista lajiketta
öljyä
suolaa
130g Valio Emmental juustoraastetta
130g Juustoportin Maxx juustoa raastettuna tai muuta gruyereä
1,5 dl Jacob's Creek Unvined Riesling
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 tl maissitärkkelystä
1 rkl Kirch-viinaa
ripaus valkopippuria ja muskottipähkinää
pinnalle hiukan silputtua lehtipersiljaa tai yllätä korianterilla!
Leikkaa perunat pituussunnassa sormenpaksuisiksi tikuiksi. Älä kuori. Sekoita perunasuikaleet öljytilkan kanssa ja levitä ne tasaisesti uuninpellille. Ei päällekkäin. 220 astetta ja puolituntia ja perunoiden pitäisi olla kypsiä sekä saada pintaan hiukan väriä ja rapeutta. Suolaa perunat.
Laita kattilaan viini, valkosipuli ja raastetut juustot. Kuumenna kuplivan kiehuvaksi ja sileäksi, koko ajan pohjasta sekoittaen. sekoita maissijauhot kirch-viinatilkkaan ja sekoita juustojen mukaan ja anna Fonduen paksuuntua. Mausta valkopippurilla ja muskottipähkinällä.
Jaa ranskiksit annoksiin paperipusseihin tai voipaperikääröihin, valuta päälle kuumaa juustofondueta ja ripottele päälle lehtipersiljaa tai korianteria.
Koska perinteinen juustofonduen juomakumppani on valkoviini tai musta tee, sopii UnVined Riesling ihanan kylmänä hienosti palanpainikkeeksi, sen raikas hedelmäisyys ja pieni makeus leikkaa sopivasti juuston ja perunoiden rasvaisuutta.
Nyt on pakko sanoa ihan itte, että kaikessa yksinkertaisuudessaan, ihan klassikko jo syntyessään!
yhteistyössä Pernod Ricard Finland |
Voi hyvä luoja - näitä tänne heti pussillinen!
VastaaPoistaTuu hakeen. Oon täällä Berliinissä...
PoistaToihan on selvästi kotimainen versio parmesanranuista.
VastaaPoistaPakko tässä varmaan vielä syksyn päälle tehdä satsi ranskalaisia, koska puolustin sivukeittimellistä grilliä sanomalla, että sillä voi kätevästi tehdä kaiken uppopaistamisen ulkona. Ja minä olen uppopaistanut…öööööö…. nolla kertaa koko kesänä.
No öö öö. Sellaista sattuu...nimimerkki arvaa onko meillä leivinuuni? ;D
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNAM! tänne kans yksi pussillinen näitä, mielellään heti :D
VastaaPoistaNo nyt olis tilausta streetfoof ranefonduekärrylle. Jessös!
PoistaIhania! Minullekin maistuisi nyt annos tai kaksikin pihatöiden päälle.:)
VastaaPoistaMä tulin just pikaluistelijoiden treeneistä. Jouduin vähän osallistuakin(juu, ette pysty kuvittelemaan...)....mun kroppa huutaa vastapainoksi rasvaa perunaa juustoo....
PoistaAaah, en ehkä kestä..! Rakastan perunoita ja juustoja yli kaiken, pakko varmaan kokeilla heti ensi viikolla. Mitäs toi kirch-viina on? Resepti varmaan toimis ilman sitäkin?
VastaaPoistaKirch antaa kyllä fonduehen aidon väännön. Se on sellaista kirkasta sveitsiläistä kirsikkaviinaa ihan pontikan makuista. ..sitä ei taida paljon saada kun keskieuroopasta. Mut voi tehdä myös ilman toki.
PoistaBataattiranskisten jälkeen maistuisi vielä pussillinen näitäkin ja mikä ihana kastike!
VastaaPoistaJos rakastaa juustofonduen vahvaa makua niin tämon aivan toppen. Ja nopee kautta heleppo...
PoistaJuuri nyt mulle maistuis 2 pussia näitä. Nyt on Nanna rehtiä mättöö!
VastaaPoistaEttä sinä lihansyöjäkin sortuiset tähän...:) pieni suositus...
PoistaKyllä maistui "sotapojanpakkaus", harmillista että Kauhavallakin se muutettiin jokapojanpakkaukseksi :/
VastaaPoistaNo ristus minkä teheneet ...nimiä nuan vaan voi muuttaa...
VastaaPoistaLääh, ransuja sulalla juustolla, ei vaan voi olla pahaa! :-D
VastaaPoistaKaikki hyvä on jo kauan sitten keksitty!
PoistaPerunan rakastaja ja sipsihiiri ilmoittautuu! Kaikenlaiset perunat erilaisissa muodoissaan tuovat jonkinlaista turvan tunnetta. Ehkä yksi vaikeimpia ruoka-aiheisia haasteitani elämässä oli olla 4 kuukautta viime keväänä syömättä sipsejä ja ranuja....hirrrrveeen vaikeeta ja arvaappa vaan mikä ihana hetki se olikaan, kun tauon jälkeen avasin sipsipussin ja söin kulhollisen ranuja :D
VastaaPoistaLuulenpa, että tätä sun ohjetta joudun kokeilemaan PIAN!
Hyvä Sofia! My kinda woman!
PoistaOoo, tällä tavalla peruna maistuu kylllä mullekin, vaikka muuten en niitä niin hirveästi harrastakaan. :) Ja fondue, namskis! Pitäisikin taas pistää joku päivä pata tulille...
VastaaPoistaNo nythän kohta pääsee oikein fondue sesonki vauhtiin!
PoistaOmpa ihana idea!
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Välillä sitä valaistuu!
PoistaEikä! Täydellistä ruokaa!
VastaaPoista