About me
Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.
torstai 14. helmikuuta 2013
Klementiinikakku
Tunnisteet:
helppo,
juhlat,
kakut,
leivonnaiset,
leivonta,
maitotyttö
Olen niin onnellinen, että törmäsin tähän kakkureseptiin. Se on erilainen, mehevä, helppotekoinen, jauhottomana vastaus myös gluteenittomiin tarjoiluihin, säilyvä ja muuntautumiskykyinen. Se on Nigellan. Eli siis takuuvarma yhdistelmä helppoutta ja herkkuutta.
Ja on tää mun mielestä aika erikoinenkin.
Klementiinikakku
375g klementiinejä kuorineen
6 kananmunaa
225g sokeria
250g mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
Laita kokonaiset klementiinit kuorineen päivineen kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Lämmitä kiehuvaksi ja anna porista hiljalleen 2 tuntia. Valuta vesi pois kattilasta ja kun mandariinit ovat jäähtyneet halkaise jokainen ja poista mahdolliset siemenet (ei taida kyllä olla yleensä ) ja se keskustan valkoinen heitula. Heitä hedelmät kuorineen ja lihoineen kaikkineen blenderiin ja hurauta tasaiseksi soseeksi.
Sitte voit laittaa kaikki muut aineet soseeseen yhtäaikaa ja hurauttaa taikinaksi.
Laita taikina voideltuun kakkuvuokaan (tavallinen pyöreä kakunpohjavuoka käy hyvin) ja paista tunnin verran 190 asteessa. Vanha jekku, eli puhtaana kakusta pistettäessä ulos tuleva puutikku kertoo kakun kypsyneen. Anna kakun jäähtyä rauhassa ja kumoa vasta jäähtyneenä vuuasta.
Minä pursottelin kakun päälle hiukan sitruunamehu/tomusokeritahnaa. Kakun voi tarjoilla vaikka sitruunankuorella maustetun ranskankermanokareen kanssa tai kuten minä tein, yllättävän hyvällä menestyksellä, sekoituksella sulatettuja ja sokeroituja pakastemarjoja (mansikka, vadelma, puna- ja mustaherukka).
Kakku onnistuu myös sitruunasta limestä, appelsiinista, verigreipistä jne.
Kannattaa kokeilla!
Kakkua tarjoiltiin siis Maitotytön 2v. synttäreillä, 3 kakun juhlissa. Ruusukakusta ja Puuha-Petestä kerroinkin jo aikaisemmin.
Pieni dokumentaatio vielä itselle muistiin ja muille inspiraatioksi muista tarjoiluista.
Synttärit olivat Kummit/sukusynttärit, ei kaksivuotiaitten kokoontumisajot, vaikka lapsiakin oli.
Aikuisille kahvia, lapsille omatekoista raparperi-punaherukkamehua. Kolmen kakun lisäksi Mumma leipoi muumipipareita, joita kiireessä vähän koristelin.
Suolaisena palan tein voitaikinavohveleita parin lisukkeen kanssa. Tämä Sillä Sipuli- blogista nappaamani ohje oli todella mainio tarjottava. Ihan tavallisesta kaulitusta voitaikinasta otetaan piparimuotilla sydämenmuotoisia paloja, jotka sitten paistetaan vohveliraudan välissä. Naapurin rauta vielä lainaan oman lisäksi, niin paisto käy kahvipöytään ajantasaisesti. Lisänä oli katkarapu- avokado- korianteri-salsaa ja kylmäsavupossuranskankermaseosjutskaa.
Harvoin on tämä tyttö hämillään, mutta onnittelulaulu (jota on sittemmin laulettu päivittäin ja joka kulkee Maitotytön suussa nimellä Avaa Ovi -laulakaas mielessänne paljon Onnea vaan, kyllä ne sanat siellä on...) sai Hiljan hetkeksi etten sanoisi hiljaiseksi.
Synttärit oli ihanat ja paljon tuli LAHLOJA. Loppuillasta kaikki lahjat voitti kuitenkin Elli-serkun kainalo...
Ai niin Thaimaan makuja Keittiöhöyryissä ilmestyi juuri!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Nigella on ihana. Niinku on varmaan tää kakkukin.
VastaaPoistaJa sä. ja Maitotyttö!
PoistaNo herranjestas etenkin Maitotyttö!
Poista/liisa
Jännä resepti, pitää ehdottomasti kokeilla!
VastaaPoistaJa tästä sais muuten ihanan sitruksisia kuvia!
Poistamä kokeilin tätä samaa reseptiä pari vuotta sitten eikä kakku onnistunut sinnepäinkään, sain vain aikaiseksi vetelää mandariinimössöä joka vielä kaikenliäsksi homehtui. http://kauheetaruokaa.blogspot.fi/2012/02/homeinen-liian-loysa-kakku.html
VastaaPoistaOhhoh! Mulla onnistui kyllä kertalaakista. Otas uusi yritys, tää oli hyvää!
PoistaAi sä olit tehny jo kahdesti. Liikaa mandariinia?
VastaaPoistaOnpas jännä ohje! Mandariineja ei olekaan tullut käytettyä leivonnassa, joten täytyy joskus kokeilla.:)
VastaaPoistaJuu, jännyys se minunkin huomion ensin kiinnitti!
PoistaTuo kakku oli kyllä taivaallista...:) Täytyy kyllä itsekin kokeilla kun gluteeniton anoppi tulee kylään ;)
VastaaPoistaKiitos NaapurinUlla-kulta!
PoistaMinua jäi kovasti kiinnostamaan, mitä se kahden tunnin keittäminen sai aikaan niille mandariineille?
VastaaPoistaNo ne pehmenivät pehmeiksi palloiksi, josta tuli tasaista sosetta. Pysyivät siis kasassa mutta paisuivat ja pehmenivät aika löllöiksi. Sen se teki.
PoistaLuin sanat "Olen niin onnellinen" ja olin satavarma, että lause jatkuu näin ystävänpäivänä kliseisesti "...kun minulla on niin ihania ystäviä" . Mikä ihanuus, kun loppulauseessa ylistettiinkin kakkua! Tämä oli tällainen välikommentti, nyt siirryn lukemaan loppupostauksen.
VastaaPoistaps. Ihanaa ystävänpäivää ihana blogiystäväiseni!
Oooh mä niin kokeilen tätä sitruunoista!
PoistaKiitos uskostasi kliseiseen minään, Riikka!
PoistaJa ystävänpäivähali sulle ja kaikille muillekkin ystäville. Kumminkin!
Wow, kuorineen kaikkineen kelpaavat mandariinit, tätä täytyy testata!
VastaaPoistaVoi Maitotyttöä, tapahtumien keskipisteenä ei aina ole helppoa.
...ei oo helppoa ei, mutta nämä mun lapset kyllä yleensä hakeutuu juuri siihen osaan... :)
VastaaPoistaEpäilin ensin reseptiä lukiessani, että Nannalla oli mennyt ystävänpäivä ja aprillipäivä sekaisin. Mutta kai tuo on uskottava, ja mitä enemmän asiaa miettii, sitä enemmän klementiinien keittämisessä (jopa kokonaisina) alkaa olla järkeä.
VastaaPoistaKuinka sä nyt sellaasta ylipäätään epäälet, järki-ihimisestä! :)
PoistaNyt sitten kokeilet itte!
Ja sellainen seikka vielä, että suojatkaa kakku foliolla viimeinen vartti jos pinta alkaa tummua liikaa. Uunista riippuu.
Kylläpä Elli ja Hilja näyttivät samannäköisiltä kun siinä kuvassa vierekkäin pötköttivät. Eli silloinhan yhdennäköisyys tulee sieltä Rintalan suvusta. Terveisin isotäti
VastaaPoistaElli on Hiljan idoli!
Poista