About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 14. tammikuuta 2011

Nonnan äyriäiskeitto - välimeren tuoksua pakkasilla



Nonnan äyriäisikeitto -resepti tarttui käteen Kotilieden 1/11 numerosta. Uuden Vuoden suunnitelma A:n kariduttua, se esitti suunnitelmaa B ( laitan sitä meille itselle kotona ), joka kuitenkin vaihtui suunnitelmaksi C (Iso-Hoo saunoi naapurissa, kun Urho ja minä taistelimme sängyn pohjalla flunssaa vastaan).

Onneksi tällä viikolla tuli Urhon saksankummitäti jälkikasvuineen visiitille, niin sain syyn tehdä tätä keittoa, joka kuulosti ah niin herkulliselta. Muuten meillä ei nyt ihan keskellä viikkoa kampasimpukoita syödä. Toisaalta, ehkä pitäisi useamminkin...

Kolmen alta kouluikäisen kanssa vaihdoin chili-tomaattimurskan tavalliseksi. Lisäksi yritin kautta linjan supistaa reseptiä, käytin vain esim. 500g katkarapuja kilon sijaan ja lisäksi ostin vahingossa kypsiä kuorimattomia, kun piti olla raakoja. Kaikesta huolimatta 6 hengen reseptistä tuli hirmuisen suuri annos, ja kuten kuvasta näkyy, sattumia riitti.

Postaan tähän nyt reseptin kuten se alkuperäisenä meni Kotilieden mukaan, kommentoin vain omat muutokset.

Nonnan äyriäiskeitto  (Nonnahan on siis Italiassa isoäiti)
6 annosta (jos syöjinä hevoset)

1 kg kuorimattomia katkarapuja (jaa no ei tässä kyllä sanotakaan että raakoja...)
1 l vettä
1 purjon valkea osa
2-4 valkosipulia
2 rkl oliiviöljyä
1tl sahramia
1 tl suolaa
1tl rouhittua mustapippuria
1 tl ruokosokeria
2 tähtianista
2 laakerinlehteä
muutama timjaminoksa
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
 500g chilin makuista tomaattimurskaa
 1 palsternakka
 3 porkkanaa
 3 sellerinvartta
 4-6 perunaa
 1 paprika
 5ddl
 kuivaa valkoviiniä
(loraus anisviinaa) en käyttänyt
1 appelsiinin raastettu kuori
 1 rkl silputtua anjovista
500g lohta tai siikaa meillä lohta
500g kuorineen pakastettuja sinisimpukoita ( no ei todellakaan löydy meidän cittarista, siispä pelkät lihat)
500g pakastettuja kampasimpukoita
kuoritut katkaravut
1 dl lehtipersiljasilppua (tavallista meillä)
chiliä ( ei lasten takia )

Tässä vaiheessa ihminen tuntee nääntyvänsä jo pelkän ainesosaluettelon alle... eteenpäin saa pyrkimään ainoastaan mielikuva tuoksuvasta valkoviinin, valkosipulin ja tomaatin liitosta, joka muodostaa  höyryävän pohjan äyriäisille ja kalalle...maistan jo keiton suussani....

1. Kuori katkikset ja keitä kuorista liemi noin 20 min. Siivilöi kuoret liemestä.

2. kuullota öljyssä silputut sipulit, lisää mausteet, tomaattitölkit ja rapuliemi. Seuraavaksikuoritut ja paloitellut kasvikset, lopuksi viini, appelsiinin kuori ja anjovis

3. Kasvisten kypsyttyä lisää paloiteltu kala, äyriäiset ja persilja. tarkista suola.

Tarjoile tuoreen leivän kera. Valkosipuliaioli sopisi myös, mutta meni ilman tätäkin kruunua.

Ei paha.

Siis hyvää.

Mutta ei ihan 10+ myöskään. (korkeintaan 9-)

(Tee mieluummin vaikka gulassia)

nimimerkki "kuvittelinko taas liikaa mielessäni etukäteen".


Tässä juuri paiskataan äyriäistä pataan

3 kommenttia:

  1. Vaikuttaa herkulliselta kuten entisen pojan kehut lampaanlihasta. Terveisin Mimma

    VastaaPoista
  2. No tuosta kommentista nyt ei tienny oliko se positiivinen vai ei :)

    Onneksi laitoot nimen, niin nyt tiärän.

    Kiva kun käyt ja vielä kivempi kun jaksoot kommentoorakkin!

    VastaaPoista
  3. Herkullisen kuuloinen keitto! Vähän samantapainen,kuin ihana perulainen äyriäiskeitto,jota Perussa söin ja josta olen postannut joskus. Ah,tuota kun saisi just nyt!

    VastaaPoista