Lisää kuvateksti |
Meksikolainen ruoka ja minä. Rakkaussuhteemme on pitkä ja hiukan mutkainenkin. Vaihto-oppilasvuotena tutustuin ja ihastuin ihanaan texmexiin ja siitä se kaikkia lähti. Amerikan vuoden jälkeen kokkailtiin kotona ja kiljuttiin ilosta kun löydettiin kaupasta viimein tacokuoria.
Jostain syystä en ole vieläkään ennättänyt Meksikoon saakka kääntymään. Mutta meksikolaisen ruuan suhteen olen käynyt perusteellista koulua. Olen joskus kertonut perheemme tekopojasta* Uliseksesta, joka on tutustuttanut koko perheemme aitoon meksikolaiseen kotiruokaan. Ulin vanhemmat käyvät Suomessa myös melkein vuosittain ja silloin kun Mirna saapuu, silloin kokataan! On tehty tamaleita useaan otteeseen, pozolea ja monenmoista aamiaista, yhtä sun toista tacoa ja carnitaa. Tarveaineet on usein kuljetettu meksikosta asti.
Jos jotain olen oppinut niin sen, että meksikolainen ruoka ei useinkaan ole edes tulista, tulisuuden määrää voi kukin säädellä salsoilla. Mutta koska olen saanut seurata kuinka meksikolainen äiti tekee ruokaa pojalleen, minäkin yhdistän meksikolaisen ruuan nykyään kotiin ja perheeseen, se on kotoista rakkausruokaa parhaimmillaan.
Blogistani löytyy reseptejä meksikolainen hakusanan alta, ja toivon voivani jakaa niitä edelleen. Minulla on vielä kokeilematta Mirnalta viime syksynä haastattelemani reseptit. Tulossa on ainakin kielitacoja ja lihapullia. Meksikossa, kuten muuallakin samasta ruuasta on varmaan sata versiota, paikkakunnittain tai perheittäin, haluan silti uskoa, että jakamani reseptit ovat autenttisia, meksikolaisten hyväksymiä. Meksikonpostauksieni lopussa tuleekin tästedes löytymään Ulin mulle piirtämä Approved by Mexicans- leima. (Se on muuten mukaelma meksikolaisten omasta joutsenlippumerkistä.)
Ja jotta nyt ei menisi ihan pörinäksi niin laitetaan loppuun ajat sitten lupaamani resepti, meksikolainen perussetti jota syödään vähä kaiken kanssa, eli paistetut pavut, Frijoles refritos. Yksinkertaista, mutta niin Meksikoa.
Frijoles Refritos
yksinkertainen meksikolainen papulisäke
1 keltasipuli - kuullota kuorittu ja pilkottu sipuli pehmeäksi reilussa öljyssä
2-3 tölkkiä käyttovalmiita mustia papuja
1 chipotle chili (chipotles en adobe)
Kumoa valutetut ja huuhtaistut pavut blenderiin yhdessä chipotle- chilin kera. Aja karkeaksi soseeksi. Lisää massa yhteen sipuleiden kanssa ja paista hetken, älä kuitenkaan kuivata seosta liiaksi.
Asettele kuumat paistetut pavut tarjoilukulhoon ja koristele halutessasi korianterilla.
Ja loppukevennys pitää olla. Uli on mennyt tähdittämään opastuvideota."Kuinka taco syödään?"
Kyllä meksikolainen tietää.
*lisäksi tekopoikaselitys vielä kerran:* Kyseessä on Ulin oma termi, jonka hän on niin söpösti kääntänyt espanjasta suomeksi. Sanakirja luultavasti ehdottaisi termille hijo postizo suomalaista vastinetta ottopoika, mutta koska esim tekohampaat ovat dentatura postiza ( sama myös esim tekorinnat) niin loogisestihan silloin hijo postizo on tekopoika. Claro!
Miten Taco Syödään! from Taco Nito on Vimeo.