Se kiire. Ne ruuhkavuodet. Arjesta selviytyminen.
En koskaan, koskaan ajatellut, että perheen ruokahetkestä
voisi tulla stressiä. Rakastan ruuanlaittoa, syömistä ja kaiken tämän
suunnittelua. Rakastan myös ruokakaupassakäyntiä, tykkään tutkia kauppaa hylly
hyllyltä, tehdä uutuuslöytöjä ja inspiroitua aineksista, jotka välillä
unohtuvat käytöstä. Mutta tosiasia on, että tuntia nopeammin en kyllä kaupasta
ulos selviä. Joskus sitä tuntia ei vaan ole.
Kun muonitusvahvuuteen kuuluu urheileva teiniUrho ja
ekaluokan saavuttanut Maitotyttö, toinen vanhempi on välillä 10 päivää merillä,
on harrastukset, treenit, Meimi the rottweiler ja oma mielenkiintoinen työ,
jossa tehdään välillä normaalin toimistoajan ulkopuolella myös iltaisin
työpajoja, iskee helposti sellainen iltapäivän kauhu, apua-apua, mitäs muuten
tänään syödään ja koska ehdin sen valmistaa jos tulen töistä neljältä ja viiden
maissa pitäisi jo kunkin lennähtää harkkoihin.
|
Omalla ruokakassiviikolla syötiin esim. näitä possukebakoita maapähkinäkastikkeella. Samalla tuli kokeiltua myös porkkanajauhista eka kertaa. |
Kokonaan oma lukunsa on se, että ruuan pitäisi olla
ravitsevaa ja monipuolista ja kaikille maistuvaa ja se se onkin ongelma tuo
viimeinen kohta. Viimeksi Maityttö tokaisi, että Äiti, en halua että oot
tv-kokki (niin kuin nyt olisin), tekisit joskus tavallista ruokaa. Tämä
sunnuntain ruokapöydässä, jossa meillä oli hirven palapaistia tomaattisessa
kastikkeessa, täysjyväriisiä ja pannulla paistettua parsakaalia, jälkkärinä
omena- myslipaistosta ja vaniljakastiketta. Tämähän oli lähes syömäkelvotonta,
jos lapsiltani kysytään.
Joten mitä on tehtävissä? Avainsana ja ehto mahdottomista
viikoista selviytymiseen on SUUNNITELMALLISUUS.
Valitettavasti suunnitelmallisuus ei todellakaan oo toinen
nimeni, mutta sitä ihminen taipuu nälän edessä. Yleensä en pysty tai uskalla
miettiä kuin vuorokausi eteenpäin selviytymistä seuraavasta päivästä, tällä
kuvittelen suojaavani mielenterveyttäni. Nopeasti saa huomata kuinka paljon
helpompaa elämä onkaan, kun lisää arkipäivään ripauksen suunnitelmaa. Vähemmän
nälkäkiukkuja, parempaa ruokaa, enemmän aikaa tärkeille asioille.
Aloitin ruuasta. Sain
aivan kuningasajatuksen laatia itselleni viikon ruokakassi, noiden maksullisten
palveluiden tapaan. Suunnitella oma menu ja tilata sitten tarvittavat
ruoka-aineet K-verkkokaupasta ottaa huomioon myös aamiaistarvikkeet ja välipalat.
Kävisin vain noutamassa ja maksamassa. Mikä ajansäästö! Kassi on myös kätevä
tilata kotiinkuljetuksella.
|
Ja jos ei keksi mitä tekis, K-ruoka sivuilla on kyllä ehtymätön reseptiarkisto, josta valitsin tämän linssikeiton. Urheilijapojalle kasvista JA proteiinia! Kuva:K-ruoka |
Laadin arkiviikon ruokalistan. Yritin miettiä, että myös kalaa,
kasvista, nopeaa, helppoa. Kurkkasin vähän kuiva-ainekaappiin ja pakastimeen, että
mitä siellä on jo valmiiksi. Sen, että tykkääkö lapset olen vähän siirtänyt
sivuun, koska yhtenä päivänä ne tykkäävät ja toisena ei. Kannattaako olla siis
stressaamatta tästä.
Jotain, joka onnistuu vaikka silmät ummessa, mutta myös
joku uusi resepti, kokkaajan oman mielenkiinnon vireillä pitämiseksi.
Inspiraatiota löysin esimerkiksi K-Ruoka sivuilta, tuo valtava reseptiarkisto auttaa
eteenpäin silloin kun ei juuri tiedä mitä nyt syötäisiin.
KE: Kukkakaali mac ’n cheese (resepti alla)
|
Helppo, nopea ja hyvä; takuuvarma resepti taas K-ruoan sivuilta. Broileri-parsakaalivuoka. Kuva : K-ruoka |
Verkkokaupasta tilaaminen on minulle tuttu juttu, mutta olin
vähän unohtanut sen, vaikka viimeksi vannoin, että yhtään ainutta juhlapyhän
aattoa en vietä ruuhkaisessa kaupassa. Viimeksi tottumattomalle käyttäjälle
tuotteiden valitseminen oli hiukan hidasta verkossa, mutta teknisiä
ominaisuuksia on parannettu koko ajan. Huomasin, että verkkokaupassakin on
kätevin olla valmiin ostoslistan kanssa, kirjoittaa hakukenttään vaikka
savulohi ja saat esille valittavat vaihtoehdot. Näin ei ylimääräistä aikaa
tuhraantunut. Ja mitä enemmän verkkokauppaa käyttää sitä näppärämmin se käyttö
sujuu. Ohjelmaan voi tallettaa myös suosikkilistoja, josta löytyy tavallisimmin
ostamasi ainekset, se on hyvä pohja aloittaa klikkailu.
Olen myös vakuuttunut, että tällä tavoin säästän ajan
lisäksi aimo annoksen euroja, kun ei tule nälkähutiostoja ja vähän sitä
sun tätä, vaan juuri tarvittavat.
Niin hienoa oli hurauttaa lähikauppaani eli Joupin Cittarin
takapäätyyn parkkiin, lähettää tekstarilla parkkipaikan numero ja muutamassa
minuutissa autolleni kannettiin kolme kassia ruokaa, jotka kuittasin kortilla.
Myyjä varmisteli vielä, että oliko savulohen määrä 700kg oikea, ja olihan se.
Tilauksessa oli kai 1 kg, mutta tilasin kokonaisen fileen jota oli tarjolla
painoltaan n. 700g. Eli kyllä ne osaa myös käyttää järkeä siellä
keräyspuolella.
Oman ruokakassin suunnittelu ja tilaus oli itseltä kyllä hulinaviikon
järkevin teko. Säästyi monta turhaa ärräpäätä ja minuuttia.
Jaan tähän tuon oman reseptini, kukkakaali mac ’ n cheese,
joka on juuri sopivaa sapuskaa syysiltoihin. Ylijäämä toimi seuraavana päivänä
oikein näpsäkästi myös possukebakkojen kanssa, jätin lohkot tekemättä.
KUKKAKAALI MAC ’N CHEESE
400 g täysjyvämakaronia
500 g Pirkka Luomu kukkakaalia
3 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
1 prk (250 g) Valio Koskenlaskija Ruoka
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria, suolaa
Keitä makaroneja 4 min. kiehuvassa, suolalla maustetussa
vedessä. Riko kukkakaali kukintoihin ja laita makaronien kanssa kiehumaan
pariksi minuutiksi. Siivilöi.
Sulata paistinpannulla voi. Pehmittele sipulia ja valkosipulia
pannulla muutama minuutti. Sekoita jauhot mukaan ja sen jälkeen maito pienissä
erissä. Anna kypsyä 3 minuuttia sekoitellen ja lisää sitten juusto ja mausteet.
Kuumenna.
Yhdistä makaronit ja kukkakaali kastikkeeseen voidellussa
uunivuoassa. Paista 30 min 200°C.
Näin elettiin yksi vähemmän stressitön viikko meidän
perheessä. Suosittelen kokeilemaan. Ja jos et sunnuntaina muistanut tehdä
tilausta, ei sitä viikon ruokalistaa aina tarvitse maanantaista aloittaa. Teet
just siitä päivästä lähtien, kun kerkeät.
|
Täytyy peukuttaa myös näitä possukepakoita, jotka löytyivät K-Ruoka reseptisivuilta |
Pakko jakaa vielä, että jos huumorintajuisimmasta K-kaupan
työntekijästä järjestettäisiin kilpailu, tiedän, ketä äänestäisin. Sain kassin
hakumatkalla taas heittää hauskaa läppää neuvonnassa ja kassalla työskentelevän
maailman huumoripitoisimman ja sanavalmiimman palveluammattilaisen kanssa.
Jouduin käymään kassin hakumatkalla siis ensin neuvonnassa,
että mistäs se kassi haetaan ja kerroin ko henkilölle, että olen nyt hoitanut
viikon ostokset superkätevästi netissä. Kuultuaan verkkokauppatilauksestani, neuvonnassa
(ja kassallakin) työskentelevä ”kaupantäti” tokaisi pilke silmäkulmassa:
- -Jaa, mikä on, kun ei meirän kassat kelepaa!
Voi olla, että pohjalaista huumoria ymmärtää vain toinen
pohjalainen…
Ai niin viikon kolme ruokakassiani maksoivat 78,51 €.