Viime viikkoina olen useasti googlaillut netistä ukrainalaisia ruokia. Olen etsinyt sopivaa perinteistä reseptiä, jonka valmistaisin blogiini, osoittaakseni omalla tavallani myötätuntoa ja tukea kaikille ukrainalaisille.
Reseptin osuessa kohdalle, tiesin, että tämä se on. Nalysnyky, nalisniki, nalesniky, oikeasta kirjoitusasusta en mene takuuseen, mutta onhan meilläkin lätyt, letut ja ohukaiset.
Nämä ukrainalaiset täytetyt juustolätyt kolahtivat senkin vuoksi, että lätyt ovat itselle olleet aina se kaikista lohduttavin ja parantavin ruoka. Oravan mumma paistoi lättyjä aina kun mulla maha oli kipiä tai mieli allapäin. Ja aina auttoi. Siinä taisi olla mukana aimo annos rakkautta ja välittämistä, joka toi pienelle potilaalle lohdun ja helpotuksen.
Nalysnykit ovat henkäyksen ohuita lättyjä, näin ohuita en ollut koskaan vielä saanut aikaan. Niiden sisälle tulee raejuustosta ja tuorejuustosta sokerilla (ja rusinoilla) maustettu tahna. Letut rullataan täytteen kanssa ja asetellaan uunivuokaan ja voidellaan ylt´ympäriinsä sulalla voilla. Niitä paistetaan uunissa ainakin tunti, että ne oikein kuumenevat ihanasti läpikotaisin. Tarjoillaan tomusokerilla hunnutettuna. Toki voit tarjota marjojen, hillon suklaakastikkeen kanssa, mutta ymmärtäisin, että tomusokeri on se normaali. Perinteinen lisuke taitaa olla myös ranskankerma.
Nalysnykyt maistuvat yhtä lailla arjessa kuin juhlassa, niitä tarjoillaan usein esimerkiksi häissä. Mahtavaa on sekin, että letut voi paistaa edellisenä päivänä ja täyttää ja paistaa seuraavana päivänä.
Muistaa täytyy myös se, että ruoka ei tunne eikä kunnioita valtioiden rajoja. Nalysnykyt paistuvat myös myös vaikka Venäjällä, Puolassa ja Romaniassa.
NALYSNYKY - UKRAINALAISET TÄYTETYT JUUSTOLETUT
n. 12 kpl
taikina:
3 dl maitoa
4 kananmunaa
2,5 dl jauhoja
2 rkl sokeria
50 g sulaa, hiukan jäähtynyttä voita
1/8 tl suolaa
täyte:
450 g raejuustoa
250 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
(1 dl rusinoita)
Pinnalle 25 g voita ja tomusokeria
Aavistus öljyä paistoon
Valmista taikina mielellään tehosekoittimessa (kannusta myös helppo annostella taikina) tai sähkövatkaimella. Sekoita ainekset sileäksi ja ohueksi taikinaksi. Anna seisoa 30 min - 2 h.
Paista letut keskilämmöllä hyvällä isolla teflonpannulla, jonka pintaan voit talouspaperilla sipaista hiukan öljyä muutaman lätyn välein. Kaada pannulle, pannun koosta riippuen 2-3 rkl taikinaa samalla pannua kallistellen niin, että taikina leviää tasaisesti pannulle. Paista n. 1 min, niin että reunat kuivahtavat, mutta lättyjen ei tarvitse saada kovasti väriä. Käännä ohutreunaisella lastalla ja paista toiselta puolelta vielä 20 s. Nosta jäähtymään leivinlaudalle tai tarjottimelle. Älä pinoa lettuja kuin vasta jäähtyneenä. Pinoamisen jälkeen voit vetäistä päälle muovikelmun, niin reunat pehmenevät.
Mä vähän huijasin tässä, olin voinut käyttää sauvasekoitinta ja tehdä silempää juustotahnaa, kuten tapana näyttää olevan.
Voitele uunivuoka. Ota lettu kerrallaan ja levitä sille täytettä. Rullaa lettu, käännä reunat nätisti sisäänpäin. Lado vuokaan ensin yksi kerros letturullia ja voitele sitten voilla. Ensimmäisen kerroksen päälle voit lisätä toisen kerroksen. Ja lopuksi voitele vielä kauttaaltaan voilla.
Paista foliolla peitettynä tunti 175 asteessa tai kaksi tuntia 100 asteessa.
Tarjoile lämpinä tomusokerin ja vaikka marjojen kanssa.
Nam! Tämä menee kokeiluun, meilläkin letut suosikki herkkuna, niin lohtuherkkuna kuin juhlaan��
VastaaPoistaLätyt rules everywhere!♥️
Poista....and anytime!
PoistaUkrainan cuisine kirja. Löytyy vaikka minkälaista ohjetta.
PoistaPystyykö tähän liittämään kuvia?
Otit sitten vinkistä vaarin ;)
VastaaPoistaSilloin kuukausi sitten ihmettelin ettei kukaan muu ollut löytänyt näitä. Joka paikassa vaan hehkutettiin Kiovan kanaa ja borssikeittoa. Täytyyhän kunnon ateriaan sisältyä jälkiruokakin - myös Ukrainassa. Lisää lettuja!
Olin jo kirjoittamassa, että on kyllä mennyt ohi sun postaus, mutta onneksi kävin ensin lukemassa sen ja siellähän minä kommentoin ihan ensimmäisenä, että ihana tapa muistaa!
PoistaSen verran paljon olen googletellut ukrainalaisia ruokia viime aikoina ja ilmeisesti muutenkin pääkoppa täynnä stressiä,etten kyllä yhtään muistanut tätä postausta, olisinhan muuten siihen varmasti viitannut. Käsittämätöntä tämä mun aivotoiminta!
Ukrainakokkailuja on näkynyt toki muitakin, IG:ssä ainakin, mutta yhtään en olisi muistanut, että joku tuttu on tehnyt näitä lättyjä.
Onneksi lättyjä mahtuu maailmaan ja sinä kerroit myös tuosta tilliversiosta, kun minä keskityin vain makeaan.
Mutta vaikka mun muisto on näin hyvä ja lyhyt, niin ihan varmasti tuo postauksesi on jäänyt taka-alalle vaikuttamaan siihen, että ylipäätään aloin etsiä jotakin ukrainalaista kokattavaa.
Ja niinhän se on, että great minds think alike!
Herkullisen näköistä:) Täällä on pehmeällä juustolla ja rusinoilla täytettyjä ohuita lättysiä, joiden nimi on blintzes. Vähän joka maalla, ainakin itäisessä Euroopassa, taitaa olla jonkinlainen versio. Mutta mä vähän luulen että Ukrainan keittiössä on niin paljon samaa kuin venäläisessäkin, esim, Marina, entisen vuokraisäntäni ukrainalainen vaimo opetti minulle joitakin vuosia sitten syrnikkien valmistuksen, jotka ovat venäläisestä, mutta myös ukrainalaisesta keittiöstä.
VastaaPoistaJuu, niinkuin jonnekkin kirjoitin, että ruuat ei tunne valtakuntien rajoja. Ja blintzes on käsittääkseni ihan sama kuin nalysnyky.
Poista^^^ En niinkään ajatellut, kuka oli ensimmäinen, vaan että useammankin pitäisi löytää tällainen resepti ja paistaa nalysnykyjä :) Varmasti kaikki ruokabloggaajat lukevat niin paljon reseptejä ettei pidä edes miettiä onko nyt sattunut keksimään saman kuin joku muukin.
VastaaPoistaOlen siitä postauksesta lähtien yrittänyt selvittää, mikä tuon täytteen juuston oikeasti pitäisi olla, kun vaikuttaa siltä että se ei ole niin ricotta kuin raejuustokaan. Ukrainalais-amerikkalaisissa resepteissä puhutaan yhdestä ja googlella ukrainalaisista resepteistä englanniksi kääntämällä puhutaankin ihan toisesta maitovalmisteesta. Nyt tuttavapiirin ukrainalais-valkovenäläis-virolainen asiantuntijaraati on päätynyt siihen tulokseen, että suomeksi se on rahka eikä mikään juusto. Suomen lainsäädännön mukaan rahka kuulemma määritellään juustoksi. Suomessa ei kuitenkaan valmisteta sellaista hapanta ja rasvaista itäeurooppalaista kokkareista rahkaa, vaan täällä se ostetaan virolaisen valmisteena virolaisesta kaupasta. Palaan asiaan kun olen selvitellyt lisää ja kokeillut saamillani uusilla asiantuntijaohjeilla.
Olet ihan oikeassa ja samaa uusien reseptien löytämisen autuutta minäkin peräänkuulutan ja toivon kaikille!
PoistaMutta mä kyllä oikeasti panikoin, kun olin, että mitä häh, miten niin vinkistä vaarin ja olin sitten, että tätä en kyllä oo lukenu...ja olin kuitenkin ensimmäinen kommentoija. Pelottaa päänupin puolesta :)
Samoilla ajatuksilla olen ollut tuon juuston kanssa ja mieten myös olisiko se ennenmminkin rahkaa... En ole kyllä kovinkaan ennättänyt asiaan perehtyä, mutta pysyn tosiaan kuulolla, mitä saat selville!
Ja muut. Tehkää nalysnykyjä!
Ei valitettavasti. Kirjan nimen yms tiedot voi kyllä julkaista.
VastaaPoistaNoniin, nyt se on selvitetty, näiden nalysnykyjen täyte.
VastaaPoistaUkrainalais-valkovenäläis-virolainen asiantuntijaryhmä selvitti, että näiden täytteisiin käytettävä juusto ei ole juustoa, vaan rahkaa. Rahka taas on suomalaisen lainsäädännön mukaan piimästä valmistettavaa juustoa, mistä johtuu virallisen käännöksen epätarkkuus.
Nalysnykyn ”juusto” eli rahka on rasvaisempaa ja paljon happamampaa kuin raejuusto, ricotta tai mascarpone. Se on myös yleensä kuivempaa, mistä syystä jotkut laadut muistuttavat ulkonäöltään raejuustoa.
Reseptissä mainitulla juustosekoituksella tulee ihan hyvä täyte, mutta se ei ole autenttinen eikä ihan oikean makuinenkaan.
Asiantuntijaryhmä suositteli käyttämään jotain näistä, jos mahdollista. Ostopaikka Suomessa Virolaiset ruokakaupat:
Milochka Творог (lausutaan: tvorog), valmistusmaa Liettua
Farmi Kohupiim, valmistusmaa Viro
Tere Rosina-kohupiimapasta, valmistusmaa Viro
Oi, sä olet ollut ahkera! Seuraavan kerran sitten Virosta rahkaa mukaan. Seinäjoella ei ole kyllä nimittäin yhden ainoata virolaista kauppaa. Ehkä voisi myös valuttaa suomalaista maitorahkaa vähän kuivemmaksi?
PoistaHei, Seinäjoelle tule kerran kuukaudessa, Tampereltä virolaisia kauppiaita. Kts.FB fyhmä, Viron herkkukauppa.
PoistaSeinäjoella saa tätä Virossa ja Venäjällä käytettävää rahkaa (ven. ’Творог’, tvorog ja viroksi ’kohupiim’) keskustan Mokka Marketista (ainakin nyt heinäkuussa 2023).
VastaaPoistaKiitos tiedosta! Poistin äsken vahingossa viestin " Ja kiitos kun jaoit reseptin", jos se tuli sinulta, niin anteeksi, siivoilin vain roskakommentteja ja lähti nyt vahingossa arvokkaampikin kommentti!
VastaaPoista