Kaupallinen yhteistyö K-ruoka: Omenainen cheddar-kanaleipä
Kaksi omenapuutani ovet tehneet tänä vuonna ennätyksellisen sadon. Oksat viistävät maata hedelmien painon alla. Toinen taitaa olla punainen kaneli ja toinen on pieni ja vihreä ja hapokas, muistaakseni antonovka. Jostain syystä luomut omenani ovat nyt erityisen rupisia, ehkä 1/3 sadosta on nättiä. Mutta siitäkin olen tehnyt jo vaikka ja mitä.
Kotimaisista omenalajikkeista oma suursuosikkini on kuitenkin valkea kuulas, se on aika kookas, hyvänmakuinen ja kiinteä omena, ehdottoman hyvä niin ruuanlaittoon kuin vaan rouskutettavaksi sellaisenaan. Tekisi mieli laittaa vielä yksi puu…
Perinteiset omenareseptit on pakko kahlata läpi joka vuosi. Just se tutun turvallinen uunipellille tehtävä omenapiirakka, se mitä mummolassakin aina tehtiin. Omenasose sellaisella veivattavalla soseuttajalla. Ja uuniomenat, siinä vasta erinomainen jälkiruoka, ehkä yksi kaikkien aikojen suosikeistani. Haaveilen myös siitä päivästä, kun mulla on tarpeeksi omenia tuoremehuasemalle vietäväksi, omenatuoremehua meillä on nimittäin lähes aina kaapissa ja se on Maitotytön suosikki.
Tänä vuonna olen kunnostautunut myös suolaisissa omena ruuissa. Omenalle ovat nimittäin oivallisia kumppaneita myös vaikka possu, kana, dijon-sinappi, timjami ja curry ja tietenkin juustot. Mulla on vieläkin to do-listalla amerikkalaisten herkku, cheddar-omena-piirakka; jospa saisin tänä syksynä sitä kokeiltua. Se on kuitenkin makea herkku, joten ajattelin tuunata tuhdin grillileivän hapokkaalla omenalla ja aromikkaalla cheddarilla. Kun kaapissa oli vielä grillikanan tähteet, syntyi leipä melkein itsestään.
Salaatin kanssa kelpo lounas tai kevyt illallinen. Urho13v antoi erikoismaininnan hyvin grillatusta leivästä.
OMENAINEN CHEDDAR-KANALEIPÄ
1:lle
2 siivua maalaisleipää
100 g kypsää broileria
1 rkl Pirkka meijerivoita
1/2 omena (valkea kuulas)
50 g cheddaria
1 rkl sitruunamehua
muutama salaatinlehti
1 tl omenaviinietikkaa
2 tl öljyä
suolaa ja mustapippuria
suolaa ja mustapippuria
Viipaloi broileri. Suolaa ja pippuroi
Poista omenasta kota ja leikkaa omena renkaiksi. Älä kuori. Purista päälle sitruunaa.
Siivuta cheddar.
Revi salaatinlehdet ja mausta ne pyörittämällä viinietikan ja öljyn sekoituksessa.
Laita leipäsiivulle ensin salaatti, broilerinliha, omenarenkaat, juustosiivut ja viimeiseksi toinen leipäsiivu kanneksi. Grillaa voileipägrillissä tai parilapannulla painon alla (esim.toinen pannu) kunnes juusto sulaa.
K-Ruokasivustolla kannattaa käydä kurkkimassa myös parhaat omenareseptit, sekä uudet että perinteiset. Minäpä aioin tehdä ainakin omenarahkaa!
EDIT: Beach house kitchenin Heli herkuttelee, omenaranskalaisilla! Saatan tehdä jopa ennen omenarahkaa...
Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoka
Eipä ollu muovicheddaria tällä kertaa.
VastaaPoistaMekin haaveiltiin aikoinaan mansardikattoisesta talosta, mutta ei meistä olisi omakotiasujiksi ollut. Turhan laiskoja ja mukavuudenhaluisia ollaan siihen hommaan.
No. Mun miäs haaveiloo edelleen siitä kuinka ihana meidän rivarikolmio oli... 11 vuotta ollaan täs takuttu, Mr. Kädetön ja Mrs. Enkerkiä. Mun äitiä aina väjän hävettää meirän huushollinpito, mutta jotenkin ollaan selvitty. En haaveile paluusta rivariin vaan siitä, ett osaisin olla tekevämpi.
PoistaKaunis kotimiljöö & mitkä herkkutoastit! Huomenna tulossa munkin blogiin jäätävää omenamatskua, herkullista viikonvaihteen alkua sinnekin!
PoistaHeli, sanoisin mieluummin että hiton kuuma resepti kun jäätävä... Joka tapauksessa, tälläiset on laitettava jakoon, lisäsin edit-linkin loppuun!
PoistaTuli kuin tilauksesta mainio ohje, kiitos paljon! Huomisillaksi jotain herkkua suunnittelun ja juuri vedin nyhtöbroilerit uunista. Ei tullut meille omenia, mutta onneksi torilta löytyy. Kodikas talo teillä ja omenapuu ihan juhlapaikalla!
VastaaPoistaNo nyhtöbroisku se istuu tähän erityisen hyvin!
PoistaPunaisen vieressä on toinen puu, joka on 3x isompi. Se ei nyt näy kuvassa. ovat kyllä ihan eri tyyliset, istutettu samaan aikaan.