Kaupallisessa
yhteistyössä K-Ruoan kanssa
Mietin ja mutustelin mielessäni, mitä itselleni ennen
kokkaamatonta tekisin parsasta. Parsan, niin kuin monen muunkin raaka-aineen
kanssa kun sitä useimmiten palaa klassikoihin. Friteerattua parsaakin olen
kokeillut ja hyvää sekin oli, mutta silti mikään ei voita yksinkertaista
voisulaa tai hollandaisekastikkeen makua yhdistettynä tuohon vihreään
pötkylään.
Pohjaton parsapiirakka osoittautui hyväksi löydöksi. Se on
varmasti vähähiilarisen ruokavalion noudattajan ykköspiirakka, vaikka omat
vetovoimatekijäni ovat ennemminkin sen nopea valmistelu ilman taikinapohjan
kanssa hösäämistä ja tietenkin maku. Mieheni luultavasti väittäisi sen nimen
korreloivan ruokahaluni kanssa.
Piirakka irtoaa vuoasta kuin unelma ja on niin kaunis, että
sen kyllä kehtaa kantaa kahvipöytään. Vaikka oikeastaan tämä piirakka on kyllä
parhaimmillaan keväisellä brunssilla (Huomaatteko, kuinka neonvalot välkkyvät
tässä kohtaa: VAPPU! VAPPU!) tai piknikillä. Oivallinen se on myös salaatin
kera lounaana tai keveäksi aikuisten illalliseksi. Tosin ei tämä piiras kyllä sisällä mitään lapsille
sopimatontakaan, mutta antakaa kun mä vapaasti pyörryn (heti sen jälkeen, kun
olen vetäissyt ison ruksin seinälle), sinä päivänä kun meidän Urho 11 v. tai
Maitotyttö 5 v. ilmoittavat haluavansa parsapiirakkaa illalliseksi. Niin ei
vain tapahdu tavallisessa, oikeassa elämässä.
POHJATON PARSAPIIRAKKA
400-500 g vihreää, ohutta parsaa
1 punasipuli tai 4-5 vartta kevätsipulia
5 munaa
2 dl kermaa
250 voimakasta juustoraastetta (esim. gruyére, emmental)
¼ tl valkopippuria
½ tl suolaa
1 rkl raastettua parmesaania
öljyä piirakkavuoan voiteluun
Laita uuni kuumenemaan 175°. Voitele 22+ cm halkaisijaltaan
oleva piirakkavuoka öljyllä ja ripottele pohjalle raastettu parmesaani.
Huuhdo parsat ja katkaise pois puiset tyvet. Pilko varret
noin sentin paloiksi, jätä nuppukohdat suuremmiksi ja halutessasi viisi vartta
koristeeksi. Hienonna sipuli. Käytin punasipulia, mutta kevätsipuli toimisi
varmasti vielä paremmin. Punasipuli ei ollut kovin esteettisen värinen
valmiissa piirakassa.
Sekoita kaikki loput aineet yhteen ja lisää parsanpalat sekä
sipuli seokseen. Kaada piirakkavuokaan, asettele koristeparsat haluamallasi tavalla
ja paista uunissa 60 min. Piirakka on kypsä, kun puutikulla kokeillessa tikkuun
ei tartu mitään.
Anna jäähtyä 10 min. ennen leikkaamista.
Tällä viikolla olen kokeillut itselleni muutakin uutta ja
kätevää, nimittäin K-Kaupan tilaa ja nouda -palvelua .
Olen niitä ihmisiä, jotka yleensä tykkäävät ruokakaupassa
asioinnista. Olen vähän sellainen hyllyjen väleissä samoilija, enkä siksi selviä
cittarikäynnistä pienilläkään ostoilla alle tunnissa.
Maanantaina, flunssaisena, miljoonan hoidettavan asian
ahdistamana ja väsyneenä kirjauduin paikallisen K-Supermarketin palveluun.
Kuinka hienoa olikaan ajaa iltapäivällä kaupan parkkipaikalle (kun ensin olin
hakenut Urhon haitaritunnilta ja Maitotytön päiväkodista) ja lähettää tekstari,
että täällä ollaan! Pari minuuttia myöhemmin kassit kannettiin autolle ja minä
maksoin ostokset siinä omalla autollani pankkikortilla.
Nyt kun olen rekisteröitynyt palveluun, hoituu tilaaminenkin
nopeasti. Ensimmäisellä kokeilukerralla tosin olin hieman hidas, kun etsiskelin
”hyllyiltä” tavaroita. En muistanut, että avokado on hedelmä, eikä kasvis… Tilaaminen
kuitenkin nopeutuu koko ajan, kun oma näppäryys kasvaa. Aikaisemmin tehdyn tilaukset
voi myös tallentaa niin, että voit muokata ja täydentää sitä seuraavalla kerralla.
Ei olisi ollenkaan hullumpi idea tilata vaikkapa kerran viikossa kaikki
peruskamat, maidot, juustot, kasvikset jne. kerralla! Kävisi sitten vaan itse
hifistelykierroksella kaupan liha- ja kalatiskillä. Vaikka palvelu on maksullinen,
väitän, että herätysostosten tekeminen varmasti vähenee ja sitä kautta myös
säästöä syntyy.
Vaikeinta palvelun käyttäminen oli mielestäni liha- ja vihannesostoksilla.
Esimerkiksi varhaiskaalin määrä piti ilmoittaa kiloissa. Paljonkohan painaa
siis kaksi kaalinpäätä? Useissa tuotteissa oli onneksi ilmoitettu arvioitu
paino. Esimerkiksi: veriappelsiini 1 kpl n. 300 g. Se oli tervetullut apu! Useat
kasvikset kuitenkin ovat esipakatuissa, valmiiksi punnituissa paketeissa, joita
on sitten helppo tilata kappalemäärin.
Olin todella tyytyväinen saamaani palveluun. Itse
noudattaessa tavaran keräys maksaa 4,60€. Muovipusseista ei veloitettu
erikseen. Lisäksi ainakin Seinäjoella on mahdollisuus myös kotiinkuljetukseen.
Se olisi maksanut n. 12 euroa (sis. tavaran keruun). Ylipäätään on huippua,
että palvelua tarjotaan ympäri Suomen, eikä pelkästään pääkaupunkiseudulla.
Ihan kokonaan en pysty harrastuksestani, eli kaupassa käymisestä
luopua, mutta tilaa ja nouda - palvelu helpottaa kyllä hienosti kiirearkea. Ja
miettikääpä pyhien aluspäiviä! Joku NIIN
ostaa perustarvikkeet tilaa ja nouda -systeemillä!
Uuh miten herkullisen oloinen piirakka. Tätä pitää testata ehdottomasti. Mukavaa viikonloppua <3
VastaaPoistaSitä samaa, sitä samaa. Parsapiirakassa maistuis quichemaisesti myös kinkku tai pekoni...vink,vink!
PoistaHerkullisen näköistä!
VastaaPoistaKiitos. Mietin kauan miten nuo parsat sais nätisti pyöreään vuokaan.
PoistaEmpäs tiennyt tuollaisen palvelun olemassaolosta Seinäjoella. Nyt tiedän.
VastaaPoistaAlueen K-Marketit/Cittarit voisivat aktivoitua myös Instagramissa. Vink vink kun K-Ryhmän tyypit tätä kuitenkin käy lukemassa :)
No tämä postaushan tuli sitte ihan asiakseen! Hyvä vinkki! Tai voisivat verkottua meidän alueen ruokabloggareiden kanssa...
PoistaHei kiitos vinkistä, en tiennyt että K-kaupoilla on tuollainen palvelu! Ollaan käytetty vastaavaa S-kaupoissa :)
VastaaPoistaOn on, ja verkosto jo aika laaja!
PoistaPiirakka vaikuttaa herkulliselta, mutta onko piirakkavuoka tuolle määrälle tosiaan vain 9-12 cm halkaisijaltaan? Äkkiseltään tuntuu kovin pieneltä....
VastaaPoistat. Airi
olin aluksi aivan närkästynyt, että eikö ne mitään usko...mä nimittäin mittasin vuokani halkaisijan 9cm! Mutta nyt kun tarkemmin täälä poissa kotoa, niin voisiko olla että se olikin mittanauhan inches puoli, eli 9 cm olisikin 22cm. OOHPS! Korjaan tuonne tekstiin, kiitos Airi, ja tuplatsekkaan vielä kotona. Piirakka mahtui just ja just tuohon kokoon, että hiukan matalamman saisi isommalla vuoalla...
PoistaHerkullista. Mutta eikö parsoja tarvitse kuoria? Pehmenevätkö ne kokonaan?
VastaaPoistaMinä en koskaan kuori vihreitä parsoja, nappaan vaan puisen tyven pois reilusti. Nämä olivat vielä semmosia ohuen sorttisia, eikä piirakassa ollut mitään kovia sattumia ainakaan. Mutta voi toki kuoria jos on siihen tottunut. Valkoiset parsat tapaan kuoria minäkin.
PoistaHeips! Ihanan näköinen piirakka, pitää naoata talteen! Kiitos. :) Pakko mainita kaupan alalla työskentelevänä, että aukiolojen vapauduttua ja eräiden ketjujen mentyä melkein överiksi sen kanssa, ei pyhienalusruuhkia kaupoissa enää ole. Tämä huomattiin pääsiäisenä.
VastaaPoistaNo pääsiäinen olikin nyt eka kunnon pyhäkoitos aukiolojen vapauduttua. En tiedä muista kuluttajista, mutta itse suunnittelin pääsiäisen niin, että pitkänä perjantaina en mene missään tapauksessa ruokakauppaan. Samoin pääsiäissunnuntait vois rauhoittaa, siinä on kuitenkin se normi lauantai välissä. Sen verran körttiläänen olen minäkin. Pidentyneistä arkiaukioloista sen sijaan tykkään, vaikka usein kauppa onkin vain puolinainen, kun liha- ja kalapalvelutiskit on joka tapauksessa pois pelistä...
PoistaTodella herkullisen ja helpon kuuloinen piirakka! Tätä täytyy testata, pekonilisäyksellä!
VastaaPoistaHelppo ja nopeatekoinen, KYLLÄ! Ja pekonilla varmasti +++
Poista