Jostain ruotsalaisesta ruokalehdestä luin, että ainakin kerran kesässä on saatava grillistä hummeria. Ihastuttava, vedet kielelle herauttava ja tyylikäs, sekä erinomaisen kallis valinta, mikäli syöjiä on toistakymmentä.
No olihan sitä meikäläisenkin grillille hummeria näytettävä, vaikka luulen, että ei nyt ihan kerran-kesässä juttuni olekaan. Toisaalta, jos grillaisikin vaan ihan itselle ja isännälle, ei ehkä saisikaan aikaan näin infernaalista pätsiä jossa käsivarren karvat käryten kääntelin hulluna 12 hummerinpuolikasta (ripsiäni en ole uskaltanut edes tarkistaa...).
Meinas lähteä käsistä aivan kunnon kulotuksen malliin.
Mutta näin se siis "onnistuu":
Grillattua hummeria ja yrttivoita
Yrttivoita on jätti kilon annos, joka riitti hyvin 6:lle hummerille paistoon ja lautaselle, sekä vielä pääruuan maissintähkille. Voin voi myös pakastaa, niin saat pitkin kesää siivuttaa itsellesi maustevoita tarvittaessa. Ja tietysti annoksen puolittaa!
Grillattua hummeria 'Inferno'
Kypsiä hummereita, sulatettuna, vähintään 1/2 hummeria/syöjä, jolloin annos on tosi kevyt alkupala leivän kanssa nautittuna. Hummerin kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin 2 vrk aikaisemmin, yksi ei tahdo riittää.
1 kg huoneenlämpöistä pehmeää voita
3 punttia mieluisia yrttejä hienoksi hakattuna, tässä tilli, korianteri ja timjami
2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
mustapippuria myllystä
Sekoita kaikki aineet notkeaksi tahnaksi. Voit kääriä kelmuun ja folioon tiukaksi pötköksi ja kovettumaan jääkaappiin/pakkaseen, josta leikata annospaloja. Tällä kertaa jätin maustevoin vain kulho-olomuotoon, koska siitä oli hyvä kauhoa pehmeää voita grillatessa hummereiden päälle. Osan siirsin toiseen kulhoon, josta pöydässä syöjät saivat ottaa lisää, esim. saksilihan päälle.
Hummerin valmistus
Puolita terävällä isolla veitsellä sulaneet hummerit pituussuunnassa. Putsaa sisuksista keltavihreä mönjä pois.
Aseta hummerinpuolikkaat melko kuumaan grilliin ensin avonainen puoli alaspäin ja kun ne (1-2 min) ovat saaneet hiukan väriä, käännä kuoripuoli alaspäin. Lusikoi kuoriin yrttisitrusvoita reilusti ja anna voin sulaa /kiehua siinä pari minuuttia. Nosta valmiit hummerit lautasille, ja nauti yrttisitrusvoin ja hyvän, vastapaistetun ciabattan kera.
Ja samppanjan!
Muista kattaa pöytään myös jonkun sortin savetit. Pelkäsin, että kuinka saa ison saksilihan irti ilman erikoistyökaluja, mutta tulipätsi olikin haurastuttanut kovan kuoren niin, että avaus kävi näppärästi tavallisella veitsellä vääntäen.
Hyvää oli. Ja aivan liian vähän!
ooh. aah. slurps!
VastaaPoistahumanistit ymmärtää hummerin päälle!
PoistaAndalusiana sen sanoi, tämä postaus olisi vaatinut rättivaroituksen!
VastaaPoistaJa näköjään myös ujot pyöräilyharastajat! <3
PoistaNo niin... ihan törkee hyvää
VastaaPoista...ja kovat kokit!
PoistaSinä et koskaan lähde helpoimman kautta. Kun sitä hummeria rillataan, niin sitte kerralla koko suvulle...
VastaaPoistaOnko kyseinen luonteenpiirre sitten suuruudenhulluutta vai naiiviutta, en ole pystynyt päättämään?
PoistaKuola valuu näppikselle, jälleen kerran.
VastaaPoistaRukablogeja seuraaville pitäis ehkä alkaa markkinoida näppissuojia...
PoistaNAM, Nanna :) hummeria ei koskaan ole tarpeeksi. Aina loppuu kesken ;)
VastaaPoistaNo säs sen sanoit! Koskaan en ole kuullut lausetta: "Söin liikaa hummeria"!
PoistaTää vois olla juhannuspöydän kunkku.
VastaaPoistaNiv vois! Grillatkaa sitten hiukan tsehovilaisemmin. Tai edes Kaurismäkeläisittäin. Dante-tyyli oli vähän rajua kohtaloa!
PoistaTätä täytyy kokeilla! Hummereita nyt jostain! Tai ainakin viimeistään kun alkaa rapukausi! Pitää ottaa vaan pienemmät valkiat pikkurapusille ;)
VastaaPoistaCittarin pakkasesta ostettiin viimeiset 6 . Muualla ei tainnu ainakaan seinäjoella olla.
VastaaPoista