Ankka on erinomaisen herkullinen lintu. Maukas muttei kuiva. Ja erittäin helppo valmistaa. Älkää kehdatko tulla väittämään muuta. Ainakin jos sen valmistaa uunissa suussa sulavaksi nyhdöksi. Ja muullalailla en ole uskaltanut sen kimppuun käydäkään.
Yleensähän olen valmistanut kokonaisen ankan Pekingin ankan tyyliin. Samoissa makumaailmoissa liikutaan nytkin. Tässä ainekset kietaistaan vietnamilaiseksi kesäkääryleeksi, jolloin saadaan aikaan ihan erinomaista hipparuokaa, kevään ja kesän partyihin, näppärästi sormilla syötäväksi, vaikka sitten seisaaltaan.
Tai nyhdin ihan vanhalla tavalla, käyttökohde vain oli uusi |
25 kpl (ainakin)
2 ankankoipea
1 dl ruokaöljyä
1dl soijakastiketta
1dl siirappia
2 tl kiinalaista viismaustetta
1 tl inkivääritahnaa
suolaa
25 riisipaperia
1 iso kurkku
5 kevätsipulia
tuoreita yrttejä, esim minttu, lehtipersilja, basilika, korinteri
tarjoile kiinalaisen luumukastikkeen tai hoi sin -kastikkeen kanssa
Hiero koipien pintaan suolaa. Aseta ne sitten pienen padan (tai muun uuniastian) pohjalle nahka eli rasvapuoli ylöspäin. Kaada päälle liemi, johon olet sekoittanut öljyn, soijan, siirapin, viismausteen ja inkiväärin. Laita 10 min. 220 uuniin, käännä uuni sitten 120 asteeseen ja pistä kansi tai folio päälle. Anna muhia n. 4 tuntia, kunnes liha putoaa luista.
Nosta koivet liemestä, revi lihoiksi ja suolaa lihaa tarvittaessa. Voit myös kostuttaa lihaa hiukan paistoliemellä. Anna jäähtyä.
Rullia varten varaa laakeaan astiaan lämmintä vettä ja levitä pöydälle kasteltu keittiöpyyhe, Silppua kevätsipuli ja yrtit ja sekoita ne yhteen. Suikaloi kurkku mahdollisimman ohuesti n. 10 cm pätkiin.
Kastele riisipaperi kerrallaan veteläksi vesiastiassa ja siloita se sitten märän pyyhkeen päälle. Pistä kaksi kurkkusiivua vierekkäin, pääkke nyhtöankkaa ja yrttisipulisilppua. Taita ensin ympyrän reunat keskelle ja rullaa sitten (suht ohueksi, mieti kevätrullaa) rullaksi.
Äläkä tuu väittään että tämä on vaikeaa. Ei ole.
Rullia ei voi latoa päällekkäin koska ne tarttuvat toisiinsa. Kokeile hiukan kosteaa leivinpaperia rullien väliin, jos teet ne ennakkoon, ja säilytä jääkaapissa.
Inspiroiduin tähän reseptiin Oivapari- reseptikilpailun myötä. Siinä kevään ja kesän mittaan etsitään oivia pareja viinien ja ruuan muodossa. Ennakkoluulottomasti, mutta maistellen. Paritin tämän ruuan herkullisen keveän Castillo de Molina Pinot Noirin kanssa. Siksi valitsin dippikastikkeeksi myös pehmeän makoisan luumukastikkeen ärhäkämmän vietnamilaisen dippikastikkeen sijaan.
Oiva pari. Ihan ehdottomasti.
Kilpailun järjestäjä sponsoroi ruuanlaittoon inspiroivat viinit |
*Castillo de Molina Reserva Pinot Noir 2011 (juuri tämä siis) valittiin muuten 600 maistellun viinin joukosta Vuoden viiniksi 2014. Sen keskitäyteläinen ja keskitanniininen marjaisan hedelmäinen olemus sopii mm lihaisille pastakastikkeille, chilillä maustetulle possunlihalle, linnuille yms. Ja nyhdetylle ankalle riisipaperissa...
Ihana idea! Ihan voittaja-aineista.
VastaaPoistaNiinku parikymmentä muutakin lukemaani reseptiä... osa oli pudonnu jopa voimajuomapataan... ;D
PoistaHyvin nyhdetty. Omalla sorminäppäryydellä noista rullista ei ehkä tulisi ihan noin sieviä. Pohjanmaalla ei selvästi olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.
VastaaPoistaKun oppii ettei se oo niin nöpön nuukaa niin kaikki onnistuu!
PoistaRakastan pekingin ankkaa, joten tämän täytyy olla hyvää! Hieno idea noi kurkut. Tulisikohan tuolla tyylillä meidänkin rullista vähemmän kondomiviritteisiä?
VastaaPoistaNo en mä nyt noitakaan tuas kuvas kehuis tuon riisipaperin taittelun suhteen. Mutta asiansa ajaa kyllä! Vrt ed. kommentti.
PoistaOma ankkakokemukseni ei ollut kovin kummoinen, kun sitä joskus ravintolassa tilasin. Mutta näissä kuvissa se kyllä näyttää ihan erilaiselta ja paljon herkullisemmalta, pitänee joskus antaa ankallekin toinen mahdollisuus. :)
VastaaPoistaRavintoloissa saa niin paljon huonoa ruokaa! Joskin kyllä myös erinomaista, mutta luvattoman huonoakin. Kyllä ankka on oikeasti hyvää.
Poistano onpas hieno :-) mä puolestaan väkersin pari viikkoa siitä ankkaconfitistani vastaavanlaisia, mutta ihan toiseen tarkoitukseen¨! Saas nähdä nähdäänkö ne vielä blogissakin...! Onnea skabaan!
VastaaPoistaNo ainaskin nyt uteliaisuus heräs. "Vastaavanlaisia, mutta toiseen tarkoitukseen?" Korvatulpiksi? Niskatyynyiksi?
Poista