About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Paistokas - mikä ihana sana!


Ja mikä ihana maku! Lisäksi omaperäinen (ja tällä kertaa, jo aiemmin syksyllä tämän kokkailtuani  kohdallani myös omavarainen) raaka-aine, mangoldi. Että toivottavasti nyt kaikki hakukoneet osaavat sitten ohjata tänne kun etsitte tuoreita ja uusia mangoldireseptejä. Kuinkas se hakukoneoptimointi tapahtuu? Huhuu hakukoneet, täällä tarjolla mangoldi- resepti!

Itse löysin tämän reseptin Jaelin Appelsiinia ja Hunajaa -blogista, joka onkin ihan ehtymätön aarreaitta omaperäisiin kasvisresepteihin ja muihinkin kokkailuihin. Voin sanoa, että tästä blogista löydän ehkä eniten itselleni uutta ja tuntematonta, joka lukemalla oppii jotain.


Resepti on alunperin paljon kehutusta  Ottolenghin Jerusalem-kirjasta. Mangoldi yhdistetään valtavaan määrään yrttejä, sekaan vähän fetaa ja vihreydellä ei näy loppua. Jotenkin vaan omat kuvani paistetuista paistokkaista ovat kaikkea muuta kuin vihreitä, mutta kyllä ne syödessä ihan vihreiltä tuntuivat. Yksin näiden paistokkaidenkin takia jo heittelen kasvimaalleni ensi kesänäkin pussillisen mangoldin siemeniä. On sitten maailman helpoin ja satoisin kasvi. Ihan joutuu googlettelmaan uusia reseptejä, että sais kaiken käytettyä. Toivottavasti en ens kesänä päädy omaan blogiini.



Yrttiset mangoldi-fetapaistokkaat

200 gr mangoldin lehtiä (lehtiruodit jo poistettuna)
15 gr sileälehtistä persiljaa
10 gr korianterin lehtiä
10 gr tilliä
0,75 tl raastettua muskottipähkinää
1½ rkl jauhoa
1 murskattu valkosipulin kynsi
1 kananmuna
1/4 tl sokeria
40-50 gr fetajuustoa
2½ rkl oliiviöljyä paistamiseen
suolaa,mustapippuria
4 osaan leikattu sitruuna
 
Kiehauta kattilallinen vettä, lisää sinne suolaa ja pistä ruoditut mangoldinlehdet viideksi minuutiksi porekylpyyn. Kaada ne sitten siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja purista ylimääräinen vesi pois.
 
Laita mangoldi ja yrtit, mausteet, jauhot, ja muna tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Murustele sitten sekaan fetajuusto kauhalla sekoittaen.
 
Paista keskilämmössä öljytilkassa lusikallisen kokoisia lettuja pari minuuttia kummaltakin puolen. Voit muotoilla lettua tasaisemmaksi lusikalla. Lettupannu oli tässä tosi hyvä.
 
Tarjoile sitruunalohkojen kera ja ole ihan että jee jee, onpas trendikästä ja hyvää. Koska niin onkin!


20 kommenttia:

  1. Meillä oli muistaakseni viime vuonna mangoldia, mutten keksinyt sille juuri mitään käyttöä. Harmi, sillä ohje näyttää vallan herkulliselta. Tosin pahvikin maistuu (?) hyvältä, kun laittaa vähän fetaa kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin oli nyt 3. vuosi, ja kyllä se niin on, että kun yrittää, niin koko ajan repertuaari missä käyttää laajenee. Mangoldi on sitäpaitsi tosi kaunis, varsinkin tuo väritrio mikä mulla oli tänä vuonna. TOivottavasti löydän siemenet enskin vuonna.

      Poista
  2. Nämä ovat itselläkin to cook-listalla, nam! Jaelin blogista löytää kyllä aina kaikenlaista kivaa ja itselle uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano. Ja tosi paljon sieltä on kokeilemattakin sellaista mitä olisi tarkoitus.

      Poista
  3. Kiitos kehuista ihanainen:) Nämä ja kaikki muutkin mangoldista tehdyt jutut ovat niin hyviä että minäkin laittaisin kasvimaahan,jos sellainen olisi....no onneksi sellaista saa hyvin torilta vuoden ympäri:) paistokkaat ....kuulostaakin hyvältä jo sanana..multa tuppaa välillä suomenkieliset ruokasanat vähän unohtua mutta onneksi sitten näin taas löytyy:)

    VastaaPoista
  4. mangoldit tosiaan ovat tuottavia – mä laitoin pari riviä landelle kasvamaan, ja jouduin yhtenään googlettemaan reseptejä. Silti jäi suurin osa maahan. Ens vuonna googletan taas ja toivonmukaan löydän blogiisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aatteleppa, kun kerrankin erehtyisit poikkeamaan... ;)

      Poista
  5. No jopas tosiaan kuulostaa freshhiltä! Ihanasti yrttejä, nää ei voi olla kuin hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, täytyy kyllä tunnustaa, että en jaksanut alkaa yrttejä punnitsemaan, mutta PALJON sinne laitoin.

      Poista
  6. Mmmmm! Tää varmaan skulais myös lehtikaalilla, sitä kun saa helpommin kuin mangoldia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti "skulaa" (muista nyt, että mä en osaa tuollaista kieltä...). Mutta kyllähän siinä lehtikaalissa on se vieno kaalin maku, eli maistuu sinällään eriltä, mutta siis varmasti huvältä. Ja väri on sama,

      Poista
  7. Oi olen kade mangoldista. Tänä vuonna en saanut sitä maalta lainkaan ja olen myös kuolannut tuon Jaelin ohjeen perään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikse vähän niin mee, että sitä osaa sitten seuraavana mangoldikesänä arvostaa enemmän, kun on yhden ilman?

      Poista
  8. Meillä tehtiin mangoldisadosta wokkeja ja tattari-kanttarellitäytteisiä kääryleitä, ensi kesän sadosta kokeiltava näitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei tällä yrttikombolla voi mäkeenkään mennä!

      Poista
  9. Jos ne on noin helppokasvuisia, niin taidan kanssa kokeilla ensi kesänä kasvattaa. Jos ei Google tänne sadonkorjuun aikaan johdata, niin korvan takaa löytyy sitten merkintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedetään, sulla on hyvä muisti!
      Ja on helppoja.
      Yritä löytää tuollanen rainbow collection niin saat monivärisiä, ihan cittarista ostin siemenpussin.

      Poista
  10. Mistä, siis mistä sait noita isoja mangoldeja? Ne on ehkä kauneimpia vihanneksia ever, mutta mä en ole löytänyt niitä kuin Amsterdamista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis omasta puutarhastani, sanoo hän ja yrittää kuulostaa huolettoman vaatimattomalta....

      Poista