Yhden vuuan kätevä tekniikka sai taas uuden muodon kun superaurinkoinen lauantai laittoi hanget hohtamaan ja sai kokin ihanasti iloiseksi. Tämänkin reseptin syntyä on hauska itsekseen haarukoida. Toki siihen vaikutti vahvasti jääkaapissa olevat sen hetkiset tykötarpeet, mutta esim. Vatsasekaisin Kilinkolin Riikan herättävä kalakirjoitus piirroksineen sai aamun pikaisella maidonhakureissulla pikku lähikaupasta takertumaan myös pussilliseen kotimaisia ahvenfileitä, pakastettuja kylläkin. Toisaalta joskus tuoreena pakastettu on parempi kuin se sameasilmäinen, limainen kala, joka esim lohena löytyy usein marketista pussitettuna. No pikku lähikaupassa ei ole palvelutiskiä, että se siitä.Toki tuore on aina tuore, mutta kaloissa se tuore on niin hetken aikaa...
Edellisellä viikolla olin nähnyt myös Nigellan valmistavan herkullisen näköistä äyriäispannua perunoilla ja mieleni sopukoista tuli kuva myös ainakin reilun vuoden takaisesta GRW:n reseptistä. jossa kokattiin siikaa ja chorizoa. Meidän keittiössä tuloksesta muodostui siis tälläinen. Ruuan määrät on summittaiset, tässä ehkä noin neljälle hengelle, yleisesti tee ruokailijoiden lukumäärän ja perunoiden ja ahvenfileiden koon mukaisesti.
Pepperoniahventa, katkarapuja ja perunoita uunissa
6-8 jauhoista perunaa
1l kuorellisia katkarapuja (kypsiä)
1-2 sitruunaa
suolaa, pippuria, kuivattua rosmariinia
oliiviöljyä
n. 5cm pino pepperonimakkaransiivuja
päälle korianteria
Puolita pestyt mutta kuorelliset perunat, puolita puoliskot, ja vielä kerran puolta, eli perunasta saat aina 8 palaa. Tee samoin huolellisesti pestylle sitruunalle, ellet saa käsiisi luomusitruunaa(senkin saa kyllä pestä, muttei tartte jynssätä). Levitä perunat ja sitruunat uunivuokaan(sitruunoita voit kevyesti puristella perunoiden päälle) ,pirskota päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja rosmariinilla tai muulla lempiyrtilläsi.
Paahda uunissa tunti 220 asteessa.
Ota vuoka uunista, perunat ovat toivottavasti saaneet kivasti väriä ja rapeutta tässä vaiheessa. Kaada perunoitten päälle sulaneet katkaravut ja niiden päälle asettele ahvenfileet. Suolaa kala kevyesti ja aseta kunkin fileen päälle vieri viereen pepperonin siivuja.
Anna paistua 7-10 minuuttia uunissa. Ripottele päälle korianteria tai lemppari silolehtipersiljaasi.
Not bad. Not bad at all.
Ja tässähän on vain kokin mielikuvitusrajana. Puolitetut kirsikkatimaatit ja paprikanlohkot sopisivat varmasti myös tähän hiukan espanjalaisfiiliksiseen ruokaan. Pepperoni maustaa kalan ihanasti ja sitruuna komppaa altapäin. Jos oikein muistan, niin Nigella taisi lirauttaa joukkoon valkkariakin äyriäisten lisäysvaiheessa.