Meille kaikille niin rakas lanttulaatikko. Vierailet ruokapöydässäni säännöllisesti joulun aikaan. Sitten unohdan sinut, lanttuseni, ja löydyt enää pieneksi kuutioituna joskus keitoistani, tai jos oikein trendaan itseni käyttämään kotimaisia juureksia, suostun päästämään sinut samaan sakkiin paahtumaan uunipellille paljon seksikkäämpien juuresten, mukulasellerin, palsternakan, bataatin ja juuripersiljan kanssa. Unohdan sinut hävyttömästi kokonaan kun paloittelen naposteltavaksi tikuiksi raakoja porkkanoita, kyssäkaalta, varsiselleriä, kukkakaalta, paprikaa ja kurkkua.
Sitäpä sopii kysyä, miksi ihmeessä aina onnistun sivuuttamaan lantun? Sehän on tuttu juures meille jo keski-ajalta. Se säilyy hyvin yli talven, joten se on ollut varsinainen ruokavalion pelastaja ja varsinkin korkean C- vitamiinipitoisuutensa takia oikea Pohjolan appelsiini. Tänä päivänäkin lanttu on edullinen ja hyvin saatavilla, se sitäpaitsi on syötävissä sekä raakana että kypsytettynä ja passaa myös leivontaan soseena, samoin kuin moni muukin juures, mehevöittämään kakkutaikinaa, tai sämpylöitä vaikka. Ja on se kyllä hyvän makuinenkin.
Siksipä nostin marraskuun ruoka-aukeman tähdeksi (Lännen Median lehdet, tänään) vanhan kunnon lantun, ihan vaan katsoakseni, mihin siitä oikeasti on.
Ja siitäpä onkin vaikka mihin. Vaikka mihin.
Lanttu - ja makkarapelti
Peltiruokaa helpompaa ei voi olla. Astioitakaan ei sotkeennu kuin korkeintaan leikkuulauta ja veitsi.Puhuin vähän höpöjä tuossa ylempänä kun annoin lantulle tuollaisen statistin rooli uunijuureksissa. Itse asiassa lanttu on niin erinomainen, ihanasti karamellisoituva uunijuures, että pylläytin asian toisin päin ja tein aterian pelkästään lanttukuutioista. Siihen kun ostat vielä muutaman paketin raakamakkaroita, niin johan on pelti! Makeaa lanttua tukevat mahtavasti suolainen feta ja makkara ja hapokas sipuli. Aikamoinen makuyhdistelmä vaan neljällä raaka-aineella!
Lapsena inhosin lanttulaatikkoa ja erityisesti raakaa lanttua, mutta opin myöhemmin pitämään siitä. Täällä meilläpäin on tosi vaikeaa löytää lanttua, sen sijaan naurista löytyy helpommin. Ihanalta kuulostavat nämä lanttuohjeet:)
VastaaPoistaKiitos, itseltänikin vähän unohtuu aina lantun käyttö. Tämä mun lanttuviikko, kun urakoin näitä reseptejä avas kyllä silmiä, kuinka monikäyttöinen se onkaan. Mitä enemmän annettavaa esim. trendikkäämmällä bataatilla on verrattuna lanttuun?
PoistaNo olihan lanttua :D Ei vaan mullakin on jääkaapissa 2 ihan helvekon isoa lanttua odottomassa jatkojalostusta. Mietein perinteisen lanttulaatikon sijaan tänä vuonna karamellisoituja lanttukuutioita. Oiva blääni vai mitä ???
VastaaPoistaEller Lanttujansson? onhan niillä ruotsalaisillakin se Janssons Frästelse aina joulupöydässä.
PoistaMä en oo ollu koksaan suuri laatikoiden ystävä, olen alkanut koskea niihin vasta aikuisena,ihan sama mikä laatikko. Mutta alan pikkuhiljaa pitää niistä ja musta ne on niin perinteisiä jouluna, että täytyy pitää yllä perinteitä (että lapseni ei syä niitä...). Mutta siis onhan nuo kuutiot nyt mukavempia kun sose...suuri osan suomalaisista taitaa kuitenkin vannoa lanttulaatikon nimeen.