KAIKKI ÄITINI RESEPTIT JOULUKALENTERI
PERINTEINEN JOULU
19.LUUKKU: KOTIKALJA
Kyllä se niin on, että yhtä en vaihda, ja se on kotikalja! Kotikaljarakkaus tekee joulun juomavalinnoista niin helppoa.
Ei nimittäin ole mitään sen parempaa kuin oikein kylmä, sopivan hapokkaaksi käynyt makea kotikalja jouluruokien kanssa. True match made in heaven.
Olen aika kummajainen siinä, että en oikein tykkää aattona enkä joulupäivänä nauttia mitään alkoholipitoista, en tiedä, se on osa minua ja minun joulunviettoani, enkä yhtään jää kaipaamaan jälkiruokakonjakkia tai afterpukki-wiskiä, voinhan minä niitä ottaa joku toinenkin päivä. Eikä minusta edes viini, olipa se kuinka herttaisen marjaista ja pehmeää tahansa, oikein natsaa laatikoiden ja kinkun kanssa. Alkukalojen kanssa ymmärrän vielä hyvän oluen, mutta...
Kaljaa voi valmistaa kahdella tavalla, uutteesta tai maltaasta. Molemmat varsinaisia lähituotteita mulle, koska Laihian Mallas niitä Suomessa valmistaa (no, olisi se Koskenkorvakin mun lähituote ja Kyrö Distilleryn tuotteet...).
Kotikalja on ihana perinteinen juhlien ja pitojen juoma (oi mikä suksee se oli kesällä Urho15v:n rippijuhlissa kuumana kesäpäivänä!) ja vielä sitä tapaa monissa lounasravintoloissakin, silloin pitää kyllä tietää, kannattaako ottaa, eli onko itse tehtyä, teollinen on nimittäin aina ihmeen kitkerää. Siis aina. En ole vielä valmista hyvää pullosta löytänyt.
Molempien käymisaika on aika sama, eli kumpikaan ei ole toista nopeampi, uute kenties himpun verran "siistimpi" ja onnistumis% tasaisempi. Kalja ei nimittäin aina onnistu, joskus se ei vaan lähde käyntiin ja sitten se on kitkerää ja flattiä, mutta sekin juodaan. Muistan ainakin yhden joulu kun kotikalja oli niin erinomaista, että se äänestettiin perheessämme jouluruokien parhauskisassa ensimmäiselle sijalle. Maltaiden kanssa hääriessä syntyy, no, valtava määrä mäskiä, sen voi tietysti hyödyntää joululimppujen leivonnassa.
Uutepakkauksesta saat 3x 3 l kotikaljaa ja lisäksi tarvitsen vain sokeria, selkeät ohjeet löytyvät pakkauksesta.
Selkeät ovat ohjeet myös mallaspussissa.
KOTIKALJA
5 l vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl sokeria
1/2-1 tl hiivaa tai 1/4 tl kuivahiivaa.
Kiehauta vesi ja kaada maltaiden ja sokerin päälle. Anna maustua ja jäähtyä kädenlämpöiseksi (37 astetta hiiva 40 astetta kuivahiiva).
Murenna hiiva ja lisää nesteeseen.
Peitä liinalla ja anna käydä lämpimässä vedottomassa paikassa 12-24 h.
Siivilöi, pullota ja laita viileään. Valmista juotavaksi seuraavana päivänä.
Kaljaa varten on kätevä ostaa yksi isompi muovikanisteri (esim 5 l), käteviä astioita kaljalle ovat myös puhtaaksi pestyt Mehukattipullot. Tarjolle tietysti kauniiseen lasikannuun.
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistahelpon ja yksinkertaisen oloista ainakin resepti. Ostin just aineet ja meinasin tehdä jouluksi 2021
VastaaPoistaHyvä hyvä.Eihän tämä monimutkaista ookkaan. Mutta aina silloin tällöin se ei vaan lähde käymään. Onnistunutta kotikaljaa sulle tänä jouluna!
PoistaVieläkö ehtii valmistaa aattoillaksi? Tuleeko tuosta reseptistä siis 3l. Valmista juomaa?
VastaaPoistaOlen pahoillani, en ole ehtinyt tänne blogiin, karmeat joulukiireet mutta vastaus olisi kyllä ollut kyllä. Ja vielä tänäänkin ehtii ja ehkä jopa aatonaatto aamuna, jos illalla Pullotat. Uutepussista tulee aina 3 l yhdestä. Kaljamallasreseptistä n. 5 l.
PoistaSeulo maltaat tiheällä seulalla " putu" putoaa pois eikä lietettä muodostu kaljan pohjalle.
VastaaPoistaHyvä vinkki!
PoistaWelcome to the linksys-extendersetup.net! Linksys Extender Login offers comprehensive instructions and support to ensure a trouble-free installation experience.
VastaaPoista