Varoitus: erinomaisten reseptien lisäksi sisältää kursiivilla ennen julkaisematonta tunnepitoista materiaalia.
K-ruoka haastoi meidät yhteistyöbloggaajat osallistumaan #kasviskeskiviikkoon ja etsimään siihen inspiraatiota tuoreen K-Ruoka-lehden sivuilta. Tänä keskiviikkona kasvisten pauloissa itseni lisäksi Peggyn Pieni Punainen keittiö. Kurkkaa Peggyn superherkku pokekulho!
Viikonloppuna kauppaan ilmestyi vuoden ensimmäinen K-Ruoka-lehti ja sehän oli ihan pullollaan kasvisinspiraatiota. Oli pakko ostaa mukaan mulle aivan uusi tuote, kotimainen hernerouhe, josta on poistettu kuoriosa, jolloin se on vatsallekin paljon lempeämpää. Proteiinipitoinen hernerouhe on aika hienoa ja se on ihan liottamatta käyttövalmis. Bonuksena niin nätti vaaleanvihreä väri. Enkä mä tuosta hernerouheesta olisi mitään tiennyt, ellei silmiin olisi sattunut falafel-resepti K-Ruoka-lehdessä.
Olen vähän paininut noiden falafelien kanssa. Söin niitä säännöllisesti jo 80-luvulla Saudeissa, se oli vakio-ostos souk-käynnillä, ellei siis ostettu niitä kokonaisia grillikanoja. Yhtään en silloin tiennyt mitä söin (lihapullia, luulin?), mutta hyvä on aina hyvää. Nyttemmin haaveilen usein ihanista tuoreista falafeleistä, joita olen sittemmin kohdannut hyvin harvoin, mikäänhän ei ole ehkä tässä maailmassa pahempaa kuin kuiva, tiivis ja mitäänsanomattoman makuinen falafel-pyörykkä.
Kuvan falafel-pyöryköillä ei ole mitään yhteyttä tekstissä mainittuihin kuiviin, tiiviisiin ja mitäänsanomattoman makuisiin falafeleihin. |
Falafelit onnistuivat yli odotusten tällä K-Ruoka-lehden reseptillä. Tekeminen on tosi nopeaa hernerouheesta, ainekset vaan sekaisin, ei tarvitse yrittää survoa kikherneitä sauvasekoittimella, sitäkin on tehty.
Falafelit nautin (luit
oikein, yksikössä, Maitotyttö oli juuri kuulemma vetänyt laavulla kaksi hyvin käristettyä
makkaraa ja Urheilijapoika Urho kunnostautui rohkeasti syömällä 2 pitaleipää
pelkällä voilla. Kyllä on jerkkua reisissä! IsoHoo oli television ääressä
hiihtämässä soffalta käsin ja ilmeisesti jännitykseltään- ja olihan niillä
laavulla mukana 4 makkaran paketti- ei ehtinyt syömään. Myöhemmin kun katseli
keittiön sunnuntai-päivän kokkailujen jälkiä, tuumasi, että sä et varmaan
laittaisi ruokaa ollenkaan, ellet saisi kuvata ja kirjoittaa siitä. No sano: Kenelle laittaisin?)salaatin ja tomaatin kanssa pitaleivän
välissä. Tein jugurtista ja tahinista kastikkeen, jonne sopi dipata myös
maniokkiranskalaisia. Löysin myös jugurttihyllyltä uuden tuttavuuden, 2 dl
Pirkka turkkilaisen laktoosittoman jugurtin. Olen aina ostanut niitä
partaäijänkuvaisia pönttöjä, mutta siinä pienemmässäkin on joskus vähän liikaa.
Tämä oli sopiva koko.
MANIOKKIRANSKALAISET UUNISSA
4:lle
2 maniokkia (n.1200 g)
öljyä, suolaa, paprikaa (valkosipulijauhetta, pippuria,
savupaprikaa, chiliä…)
Pätki maniokki ranskiksen pituisiin paloihin ja kuori
(ohje). Upota kuorittuasi heti kylmään veteen tummumisen estämiseksi. Leikkaa
pätkät sormen paksuisiksi tikuiksi. Laita kylmään veteen kattilaan ja kuumenna
kiehuvaksi. Anna porista n. 10 min napakoiksi. Älä keitä ylikypsiksi, kokeile välillä.
Huuhdo ranskalaiset keittämisen jälkeen kylmässä vedessä ja
kieritä sitten öljyssä ja mausteissa. Asettele väljästi leivinpaperille ja
paahda kiertoilmauunin 200° kaunis väri ja rapea pinta.
JUGURTTIKASTIKE FALAFELEILLE JA MANIOKKIRANEILLE
2 rkl sitruunamehua
1 tl tahinia
suolaa, pippuria
Sekoita kaikki ainekset.
Onpa mehevän näköisiä falafejä! olen tehnyt itse pari kertaa ja aina ovat jotenkin kuivia.. täytyy kokeilla uudelleen, kun tykkään niistä kuitenkin tosi paljon tai ottaa Jonnan vinkistä vaarin ja hakea Fafasista pakkaseen kilon säkki falafelejä :D
VastaaPoistaNo ne ei varmaan saa olla liian tiiviitä. Kyllä mä olen onnistunut tekemään huonojakin, mutta nämä onnistuivat!
PoistaÄitini on tuumannut jokusen kerran, että maailmassa ei ole mitään pahempaa kuin kuiva pulla! Ehkä kuitenkin kuiva falafel menee senkin yli :D Meheviä sellaisia saa luvattoman huonosti mistään, joten kai se on ryhdyttävä itse tekemään niitä. En ole minäkään ennen osannut hernerouhetta ostaa, joten kokeiltava sitäkin. Vielä vinkki bataattiranskalaisiin, joita tein ekan kerran pari viikkoa sitten ja onnistuin kertalaakista saamaan tosi rapeita. Eli pyöräytä raa'at bataattitikut mausteiden lisäksi maissitärkkelyksessä ennen uuniin laittoa siten, että ne ovat yltä päältä jauhossa. Sitten kuumaan uuniin (225) riittävän pitkäksi ajaksi, pari käännöstä kypsymisen aikana, niin jo pitäisi tulla rapeaa. Ei toki samaa kuin friteerauksessa, mutta ei myöskään lötköjä.
VastaaPoistaNo mä annan bataatille vielä yhden mahiksen...muistelinkin, nähneen reseptejä jossa niiden pintaa tulee jotain, en vaan muistanut mitä.
Poistaja henk kohtaisesti oon sitä mieltä, että kuiva pulla on vielä valovuosien päässä kuivasta falafelista. Pullan voi aina pelastaa kastamalla sitä johonkin.
Enpä olekaan tehnyt hernerouheesta näitä, mutta tuo kikherneiden tunkeminen sauvasekoittimella on kyllä tuttu juttu :D
VastaaPoistaEikä mitenkään ihan suit sait....
Poistaah nam! pitää tehdä näitä kotonakin, paketti Erkin hernerouhetta on ootellut kaapissa jo hyvän tovin.
VastaaPoistaTuote oli tosi positiivinen ylläri! Ja nopeuttaa falafelien tekoa...mä ikään muista kikherneitä liotella.... ja maullisesti myös täysillä meni. Hyvä Erkki!
PoistaNäyttääpä mehukkailta falafelejä. Just tuskailin eilen kädessäni purkki kikherneitä ja kun en vieläkään omista sauvasekointint. Rouhe vois olla vastaus mun kasvispyöryköille.
VastaaPoistaNyt hankit kyllä oman bamixin!
PoistaOlen niin ulkona sekoittimista, että nyt pitää kysäistä. Oisko se Bamix niinku sellainen bestis merkiltään, jos hankkisin sauvasekoittimen.
PoistaNo Bamix on ikivanha sveitsiläinen laatutuote. Jo mummallani oli aikoinaan sellainen. Mä luulin pitkään, että sauvasekoittimen nimi on bamix. Merkistä riippumatta aina puhuttiin bamixista. Mainostavat, että ainoa sauvasekoitin mitä sun tarttee ostaa loppuelämäkses.
PoistaYlipäänsä ei kannata sortua halpiksiin, olen monesti sen tehnyt, koska sorrun aina halpiksiin (no, toiset rakastuvat renttuihin), mutta aina mä saan poltettua niiden tehottomat moottorit kun teen jotain heavy dutyä!
Viime syksynä sain oman bamixin ja oon happy!
OI oi noita pullia voisin syödä heti ja ainakin ykdeksän :D, kiitos kivasta ja lennokkaasta postauksesta, varmasti rohkaisee useampaa kokeilemaan näitä kasvisherkkuja.
VastaaPoistaJuu, niin minäkin, siksi varoitin määrästä. Ne on ihania suoraan pannulta. Ja maniokkiranskalaiset on kyllä oikein sipsikaljavegaanin unelma! Kiitos Sari
PoistaHitsi, pitää varmaan lähtee hakemaan hernerouhetta ym noita sun tilbehöörejä. Näitä on paha nälkäisenä katsella.. :-)
VastaaPoistaAgreed!
PoistaHerneestä oliskin kiva kokeilla tuollaisia kasvispyöryköitä. Falafeleista muuten,kun taas olet Helsingissä,niin käväisepä JustVegessä Kalliossa,takuulla eivät ole siellä kuivia käppäröitä vaan todella hyviä,ja just tehtyjä.
VastaaPoistaKiitos vinkistä! Maitotytön kummityttö asuukin Kalliossa...
PoistaHerkullisen näköisiä pyöryköitä, täytyy kokeilla! Ja maniokkiranskikset vaikuttavat myös kokeilemisen arvoisilta. Komppaan Jaelia, Just Vegen falafelit ovat ihania. <3
VastaaPoistaHienoa. Kohde listattu!
PoistaPitääkin kokeilla näitä, jos kerrankin saisi siis falafelit pysymään koossa (mä en niin tajua miksei se ikinä onnistu mulla kun ohjeissa on niin upeita kuvia, useampaa ohjetta on siis kokeiltu).
VastaaPoistaMutta siis tuo kursivoitu teksti, miten tuttua se onkaan! Mä vielä aina kehun että meidän lapset syö monipuolisesti kasviksia ja muutakin, mutta silti se on aina just tota. "Mikset sä äiti vois tehdä vaan niitä muutamia ruokia mistä me tykätään?" Nii-in, miksen. Vastaukseksi ei kuulemma kelpaa se(kään) että pää hajoaisi jos aina pitäisi tehdä niitä viittä kuutta ruokaa.
Onnistuminen on mahdollista, olen elävä esimerkki.
PoistaPuhun falafeleistä, en lapsenkasvatuksesta,