…juuri oikeenlaista kemiaa,
vai kuinka se meni?
Ainakaan viikonlopun kokkaus
ei tämän helpommaksi ja nopeammaksi - ja sanoisinko huolettomammaksi - voi
mennä. Mukana on silti rutkasti makua ja juuri sitä pientä extraa, joka erottaa
arjen kokkailut viikonlopusta.
Sinisimpukat on vaan niin
hyviä. Vaihtelua perinteiseen reseptiin saat muuttamalla liemen
kookospohjaiseksi ja maustamalla sen aasialaisittain. Se on varsin helppoa kun
yhdistää mukaan inkiväärin, valkosipulin, sitruunaruohotahnan, chilin,
kalakastikkeen ja korianterin. Tämä
resepti onnistuu tuoreista, joiden käsittelyyn on hyvät ohjeet K-Ruokasivuilla, mutta aivan hyvin voit käyttää pakastettuja kuorellisia
sinisimpukoita, kuten minä tein. Pirkalta löytyy myös vihersimpukoita ja kampasimpukoita, joihin löytyy hyviä reseptejä tuolta samalta kokoomasivulta. Simpukoita ei tarvitse edes sulattaa vaan ne
voi lisätä kasariin jäisenä. Rapeakuorinen patonki viimeistelee aterian, sillä
saa pyyhittyä talteen viimeisetkin rippeet koukuttavan herkullisesta liemestä.
Hyvä ruoka huutaa hyvää
jälkiruokaa. Valitsin raaka-aineeksi persimonin, sitä kun on kaupan hyllyt
juuri nyt täppösellään. Persimon on juuri se tomaatinkuorinen,
omenankokoinen, poltetun oranssin värinen hedelmä, joka tunnetaan myös kaki ja
sharon nimillä. Jostain syystä kaki on minulle tutuin, mistä lie mukaani
tarttunut, koska en ole kyllä kakia, tai siis persimonia, liiemmin syönyt.
Jos sinäkin olet pyöritellyt
tuota hedelmää käsissäsi ostopäätöstä punniten, tässä muutama fakta:
Persimonin kuuluu olla pehmeä
kauttaaltaan, silloin se on kypsä ja oikein makea maultaan. Ruskeat pilkut
kuoressa eivät haittaa, ne eivät todellakaan ole merkkejä pilaantumisesta.
Raaka persimon on nimittäin juuri yhtä pahaa kuin esim. kypsymätön papaya ja
mango. Mutta kypsä sen sijaan..!
Persimon pestään, kanta
poistetaan ja paloitellaan vaikka tomaatin tapaan lohkoiksi, voi nauttia ihan
sellaisenaan tai käyttää samaan tapaan kuin vaikka luumua tai persikkaa, siis
makeista suolaisiin ruokiin. Erityisen helppoa on soseuttaa persimon kuorineen
päivineen (no sitä kantaa ei) ihanan paksuksi soseeksi, joka antaa kivan
piristyksen vaikka aamupuuroon. Minä
halusin vielä vartissa valmistuvaa pääruokaakin nopeamman jälkiruuan ja
yhdistin persimonsoseen vatkattuun vaniljavaahtoon, keksimuruihin ja
pähkinäiseen, paahdettuun, rouhittuun pellavaan, joka toden totta kruunasi annoksen.
Sinisimpukat kookosliemessä
4:lle
1 kg simpukoita tuoreena tai
pakasteena
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunaruohotahnaa
1 punainen chili
1 rkl raastettua inkivääriä
3 dl valkoviiniä
400g kookosmaitoa
1 rkl kalakastiketta
3 kaffirlimenlehteä
1 dl
hienonnettua tuoretta korianteria
Kuori ja hienonna sipulit ja
valkosipulinkynnet. Pehmittele niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä
kasarissa tai padassa. Lisää pilkottu chili, sitruunaruohotahna, kalakastike ja
inkivääri ja kuumenna kunnes tuoksut nousevat pintaan. Possauta mukaan
valkoviini, sitten kookosmaito ja lisää mukaan kaffirlimenlehdet. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää mukaan
esikäsitellyt tuoreet simpukat tai jäiset pakastesimpukat ja laita kansi päälle.
Höyrystä simpukoita 2-3 minuuttia kunnes simpukat avautuvat. Lisää korianteri
ja tarjoile heti rapean leivän kera.
Muista heittää kaikki aukinaiset simpukat pois kun putsaat
eläviä. Älä syö simpukoita, jotka ovat edelleen kiinni kypsennyksen jälkeen,
tämä koskee sekä eläviä, että pakastesimpukoita.
Persimon-vaniljakippo
4:lle
3 kypsää persimonia
2,5 dl vaahtotuvaa
vaniljakastiketta
5 täysjyvä-digestivekeksiä
2 rkl paahdettua, rouhittua
pellavaa
Pese persimonit, poista kannat
ja soseuta sauvasekoittimella. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Murskaa keksit.
Kokoa jälkiruoka asettamalla keksimurut pohjalle ja sitten kerroksittain
vaniljakastiketta ja persimonia. Ripottele pellavaa aina hiukan persimonin
päälle.
Ja vielä kauniskin tuli kaupan
päälle!
Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoka
Maistuisi!!
VastaaPoistaPersimon on ihanaa! Miten sitä vaan tulee ostettua niin harvoin. Ja kookossimpukat! Onko mun pakko taaaas kohta tehdä simpukoita?
VastaaPoistaAIvan ihanat reseptit ja kokonaisuus. Tämänlaisen pöydän ääreen kun pääsisikin <3
VastaaPoistaPersimon on kuulunut aina lempihedelmiini (mulle saa taas on ollut nimeltään sharon), mutta onko se nyt vasta tullut laajemman yleisön vakiokäyttöön? :)
VastaaPoistaNam nam,simpukat ja persimonit.Tänään just katselin isoja persimoneja,jotka nyt ovat kypsyneet,mutten kuitenkaan ostanut.Persimoni oli muuten eka hedelmä jota annoin aikoinaan pojalleni vauvana (Näin täällä silloin neuvottiin;D)
VastaaPoistaJust tuossa kuorin pari persimonia ja mutustelin iltapuhteiksi sohvalla jogurtin kera. Ne on kieltämättä aika hyviä!
VastaaPoistaSaanko esitellä vielä yhden nimen tälle hedelmälle, a la Mallas? Pyllymoni. Ai että mitä vitsikkyyttä, mutta jaksaa naurattaa meitä. Etenkin kun huomaamattaan kailottaa Prisman käytävällä, että muista ottaa niitä pyllymoneja! Samalla kaavalla voi johtaa myös persikka=pyllykkä ja persilja=pyllyheinä. Saa ottaa myös omaan käyttöön. :)
VastaaPoistaNo nyt on todella ajankohtainen ja houkutteleva setti! Nam!
VastaaPoistaMun pitää kokeilla tota persimon kippoa, koska en jotenkin ole onnistunut luomaan persimoniin suhdetta. Mut toi kyllä näyttää hyvältä!
VastaaPoistaKivalta näyttää noi persimonjälkkärit..tosin kokeiluistani huolimatta ei toi hedelmä kyllä nouse millekään top listalle. On se outo. Enemmän vihannes kuin hedelmä mun mielestä.
VastaaPoistaKai noita sinisimpukoita pitäisi joskus kokeilla itse tehdä. Meillä on mies niin epäluuloinen suomalaisen simpukkatarjonnan kanssa (sai kerran kunnon vatsanväänteet), ettei ole suostunut ostamaan, mutta ehkä nuo pakastetut kelpaisivat (?) Katsotaan, miten käy.
VastaaPoistaPersimonit ovat kyllä naurettavan halpoja tällä hetkellä kaupassa, niistä ei suuremmin ole vielä reseptejä missään saatavilla. Tai ainakaan mitään makeita juttuja. Kiitos reseptistä!
VastaaPoistaOtsikosta hiukan pelästyin, että kaikki oli raaka-aineet on samassa paketissa, no ei ollut. -Onneksi :D Mulle persimon oli aika pitkään "ei mun juttu", mutta yhtäkkiä tänä vuonna olen siihen aivan hullaantunut. Tosin en osaa vielä sille tehdä muuta kuin syödä sellaisenaan. Tätä reseptiä kyllä voisin kokeilla :)
VastaaPoistaOo, simpukoita <3 niihin sopii toi aasialainen makumaailma tosi hyvin. Persimon on miulla vielä hlökohtaisen kehityksen listalla, kun en ole oikein koskaan tajunnut koko hedelmää ;-). Siun jälkkäri kuulostaa kyllä hyvälle!
VastaaPoistaIhanat ohjeet! Nälkä melkein tulee, vaikka aamiaispöydästä vasta nousin ;)
VastaaPoistano nättiä on <3
VastaaPoistaTosi herkullinen kokonaisuus ja nuo jälkkärit ovat niin söpöjä! :)
VastaaPoistaJes, en ikinä keksi mitä persimonista vois mukamas tehdä. Nyt tiedän!
VastaaPoista