Juhannuksena on monella jonkinlainen "heila" haussa. Joku haikailee tummaa, komeaa miestä, toinen sortuu viinipulloon. Mulle käy aina samoin, minä retkahdan korealaiseen.
Korealainen makumaailma ja ruuanlaittotapa vaan puhuttelee. Ihan olen itse opetellut ja asiaa tutkinut, mutta hyvää on tullut joka kerta. Bulgogi on tutuimpia korealaisia herkkuja maailmalla. Marinoitu ja grillattu naudanliha, "tuli-liha", kuten nimen voi kääntää, on yksinkertainen valmistaa ja lisukkeita voit vaihtaa mielen mukaan. Perinteisesti liha grillataan, mutta koska liha on kohtuullisen pieninä paloina ja yltäympäriin marinadissa, täytyy alla olla jonkinmoinen parila tai grillipelti (ota pala leivinpaperia, ja suurempi pala foliota, vuoraa folio leivinpaperilla ja taittele reunat ylöspäin, super paistoalusta grillaukseen). Valurautapannullakin onnistuu hyvin.
Bulgogin voi tarjota riisin kera, mutta aivan parasta se on lisukkeineen rapeaan salaattin käärittynä. This, my friend, is the Korean way. Ja nyt voin kertoa, että aivan ehdottomasti yli muiden sopii tähän tehtävään kotimainen Cosmopolitan-salaatti. Se on upean rapea ja makea ja säilyvä, kaikki huippuominaisuuksia salaatille. Tein Yo-juhliin kirkasta, pekonista perunasalaattia ja jäin kaipaamaan jotain keventävää ja tuoretta mukaan, niin maun kuin ulkonäön tähden. Keksin suikaloida mukaan rapsakkaa cosmopolitania, joka osoittautui juuri siksi mitä kaipasin. Salaatti kesti hyvännäköisenä ja rapeana ainesosiltaan melko raskaan salaatin seassa koko päivän! Pistäkää tämäkin vinkki korvan taakse. Uudet perunat salaattiin cosmopolitanin kera. Toimii!
PikkuveliNuutin 3v. Eino-poika syö pestyjä salaatinlehtiä kädestään rouskutellen vaikka kuinka monta peräkanaa. Niin hyvää on!
Mutta takaisin bulgogiin. Älä stressaa lisukkeista, koska yksinkertaisimmillaan salaatinlehti saattaa sisältää vain lihaa ja ehkä pari siivua aasialaista päärynää, jonka minä korvaan kyllä ihan tavallisella. Tee niin paljon ja niin montaa kun hyvältä tuntuu, minä pilkoin kevätsipulia ja julienne-leikkuroin makoisia kesäporkkanoita ihan naturellina (porkkanan voi myös vaikka raastaa) ja marinoin ohuita retiisin ja kurkunsiivuja mummon kurkkujen tyyliin. Kastikkeen virkaa sai toimittaa majoneesi, jonka maustoin pienellä teelusikallisella gochujang-chilitahnaa, jota sitäkin saa nykyään marketeista.
BULGOGI SALAATINLEHDELLÄ
4:lle
Liha
400g naudan enrecotéta tai ulkofilettä (marmoroitunut liha on tässä hyvä liha)
1 dl soijakastikestta
1/2 dl sokeria
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 kevätsipulia, valkoiset osat suikaloituna
1 rkl hienonnettua tai raastettua inkivääriä (reilu)
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä
Laita lihanpala mielellään tunniksi pakkaseen niin saat helpommin leikattua ohuita siivuja. Halkaise filee tai entrecoté myös pituussuunnassa, että saat tuollaisia sopivia suupaloja.
Sekoita kaikki muut aineet marinadiksi. Laita liha marinadiin ja viileään maustumaan vähinttään 1/2 h.
Paista tai grillaa liha nopeasti kuumalla.
Lisukkeet
1 kerä Cosmopolitan-salaattia
1 nippu suikaloituja tai raastettuja kesäporkkanoita
1 nippu kesäsipuleita varsineen suikaloituna
silputtua korianteria
marinoidut
6 retiisiä ohueksi suikaloituna
1/2 kurkku suikaloituna
1/4 dl väkiviinaetikkaa
1/2 dl sokeria
3/4 dl vettä
Sekoita vesi, etikka ja sokeri. Kaada viipaloitujen kasvisten päälle ja sekoita hyvin tai hölskyttele lasipurkissa, anna maustua 1/2 h.
kastike
1 dl majoneesia
1 tl Gochujang- tahnaa (tai shirachaa, chilikastiketta, sweet&sour chilikastiketta tms.)
Sekoita keskenään.
Tarjoilu
Asettele ruoka tarjolle lisukkeet omiin kippoihinsa, salaatinlehdet ja kastike, sekä vastagrillattu liha erikseen ja anna kaikkien ruokailijoiden täyttää oma salaatinlehtensä.
Ja pitääkö mun vielä huomauttaa, että haarukoita ja veitsiä ei ole tarpeen kattaa.
Mä luulen, että tällä reseptillä kokki saa taas aikaan melkoiset wau-efektit suhteellisen pienellä vaivannäöllä. Jotain Maukasta- Mari on muuten tuunannut melkoisen kokoelman marimaisia herkkureseptejä Cosmopolitan- salaatista tänne. Sivustolla on käynnissä myös kesäkisa, jossa arvotaan 4 h New Yorkin matka Gourmet-illallisineen.
Laittakaas vetämään. Ja sitte salaattikauppaan ja lihat marinadiin!
onko ikuisuuden roikkunut tämäkin to do-listalla? Onko? No on. Yritänpäs taas ryhdistäytyä...
VastaaPoistaLopulta ehkä se onkin Erja parasta tässä meidän ruualla rakastamisessa. Aina löytyy vielä resepti, jota ei ole koskaan ehtinyt kokeilla. Vanhoja klassikkoja, uusia löytöjä, mutta itseään ei tarvitte toistaa. Jos ei halua. <3
PoistaAijai, täälläkin on pari Korea-fania, joilta tämän teko vielä uupuu. Nyt saatiin muuten ne kauan toivomasi korealaiset makkarat julkaistua, jes :)
VastaaPoistaAi hitsi kuinka kauniin pulleita pakkauksia teidän makkarat. Resepti lähtee testiin heti kun mun makkaranteko villitys iskee. Sitä on tässä oroteltu...
PoistaBulgogi on ihanaa! Kätevän näköisiä nuo cosmosalaatit! Olen muuten kiireissäni vedellyt myös kaupan bulgogimarinadia, ihan kelpoa mutta ei niin hyvää kuin omatekoinen. Näillä ohjeilla saa aika lähelle niitä makuja mitä Soulissa maistelin.
VastaaPoistaCosmo on oikeasti aivan supersalaatti. Kiva tietää, että reseptissä on ihan aitoa korealaisuutta. Ehkä mäkin joskus paikan päällä maistamassa!
PoistaLaitan yksityisviestillä mun osoitteen niin laitatko pari tollaista käärylettä tulemaan :)
VastaaPoistaDarling, mä tiedän, sä OSAAT IHAN ITE! Bulgogi valloittaa Suomenlinnan. NYT!
PoistaAi että! tämän laitan ensi viikon listalle :) ihanan näköisiä!
VastaaPoistaSun listalle pääseminen on aina kunnia-asia!
PoistaAi nam!!
VastaaPoistaJust NAM!
PoistaNams!!
VastaaPoistaTodellakin!
PoistaTarvikkeet menivät kauppalistalle ja juhannuksen aikana grilliin. Näyttää superherkulta.
VastaaPoistaNo niin, kävi sitten virallisesti ilmi, että olemme hirveitä ahmatteja. Söimme tuon setin lihaa ihan kahdestaan...
VastaaPoistaMutta olipa hyvää. Yritän laittaa blogiin mahdollisimman pian. Tein kastikkeeksi Street Food -kirjasta Kogi-kastikkeen ja pikkelöin kaikki vihannekset.
Ihania ahmatteja ootte! Tuo kastike on varmaan hyvää. Mä vähä oikaistelin tuon majon kanssa, mutta joskus täytyy antaa ittelleen siimaa.
Poista