About me
Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.
torstai 30. toukokuuta 2013
Lipstikkapesto. IIIHHHANA!
En ollut kyllä asiasta ensinnäkään varma, mutta nyt tiedän mihin saan tuhlattua lipstikkaani. Lipstikkapesto olikin niin hyvää, että sitä täytyy kokeilla kalan, pastan, possun, lampaan ja uusien pottujen kanssa ainakin. Tänään tarjoilin sitä pariloidun kanan ja kasvisten kanssa.
Minä kun vasta tulin sisään kylvämästä kasvimaataani, joudun jonkun aikaa odottelemaan myös yrttisatoa. Siksi ihan ottaa päähän, kun lipstikka puska on jo rinnan korkuurella ja välillä tuntuu, että ei oikein osaa sitä käyttää. Joo, joo, olen minä tehnyt lipstikkakeittoa ja jopa lipstikkajäätelöä, mutta nuokin ovat vähän sellaisia kerrankesässä elämyksiä, hyviä kylläkin. Luulen, että tämä pesto kantaa hiukan pidemmälle.
Lipstikkapesto
n. 3 dl lipstikanlehtiä (väljästi ajatellen)
2 valkosipulinkynttä hienonnettina
reilu1/2 dl pinjansiemeniä
reilu1/2 dl parmesania (tai pikkulapsen nyrkin kokoinen kimpale)
1dl hyvää oliiviöljyä (kannattaa maistaa ettet lyö pestoon mitään kitkerän makuista vanhaa öljyä...)
1/2 sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria
Koska minä olen minä, laitoin kaikkia aineet kerralla tuollaiseen pikkutehosekoittimeen ja annoin koneen vääntää. En tiedä kannattaisko juusto vaikka raastaa ensin, mutta menipä tuo noinkin.
Lopuksi sitten maistoin vielä ja lisäsin vähän suolaa ja mustapippuria.
Uskomatonta kuinka hyvin liperin voimakas maku liittoutui peston muiden ainesosien kanssa.Vielä tekovaiheessa maistelin liperin lehtiä ja olin varma, että lopputuloksesta syntyy fiasko.
Lipstikkapeston kaveriksi heitin pannulle kuumaan oliiviöljyyn broiskun sisäfilepaloja ja toissapäivän grillatuista possuvartaista ylijääneet pikotut kasvikset; paprikaa, punasipulia, kesäkurpitsaa ja jokunen herkkusienikin näkyi olevan. Broisku kypsäksi ja suolaa ja pippuria koko komeuden mausteeksi, lautaselle keoksi ja päälle isosti lipstikkapestoa. Menin sitten keittämään vielä riisiäkin ja siihen sotkettu lipstikkapesto: nam! Mistä sainkin idean, että teen tabouleh tyylistä salaattia, korvaan yrtit lipstikalla... ehdinköhän huomenna.
Mutta teille kaikille, joilla on pääsy lipstikkapuskille, tehkää tätä!
Ja nyt juuri taitais olla ihan hyvä aika pakastaakin lipstikkasatoa talven varalle.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Meillä kasvusto on vielä niin pieni, ettei siitä tohdi ottaa kuin lehden kerrallaan. Lipstikkasuolaa tein viime kesänä ja se meni yrttisuola-laaduista nopeiten. Tiesitkö muuten, että lipstikan enkunkielinen nimi on lovage? Opin jostain, taisi olla Jamie Oliverin ohjelmasta.
VastaaPoistaJuu, aina minä sen nimen katton ja aina autuaasti unohdan talvenaikana :)
PoistaNanna, tämä on loistoidis. Meillä on myös ihan hillitön liperipusikko tuolla kesäparatiisissa ja yhtä neuvottomana minäkin sen äärellä välillä seisoskelen...
VastaaPoistaOlen jotenkin tosi varovainen lipstikan kanssa, sen maku kun tuntuu välillä olevan niin todella intensiivinen.
Enköhän mä ehdi kokeilla tätä tänä kesänä vielä.
Mä muistelinkin, että sinä olet se toinen, joka vois tehdä halkoja liperipuskasta....
PoistaMä kyllä laitoin reilusti sitruunaa, samoin valkosipuli (vaikka vaan 2 kynttä) ja parmesani maistuivat pestossa, lipstikka ei mitenkään dominoinut. Yllätti minutkin. Koska sehän on INTENSIIVINEN!
Mä odotan saavani tätä sit kesäkuun lopulla. Kivistön liperikasvusto on myös vielä aika vaatimaton, syytämme kusiaisia.
VastaaPoistaSaat itte tehdä. My puska is your puska!
PoistaMeille tarjotaan aina yhdessä Etelä-Itävallan kyläpaikassa kotitekoista lipstikkasnapsia digestiivinä, aika hyvää :) Että siihen saisit myös pari vartta kulumaan! Käsittääkseni tarvitset lisäksi vain viinaa ja oman maun mukaan sokeria :) -Reetta
VastaaPoistaApuva! tarkempaa teko-ohjetta?
PoistaPiti soittaa itävallanmummolle, mutta resepti onkin näin yksinkertainen: osta viinapullo, laita 1-2 lipstikanvartta sisään ja anna olla. Valmista on parin viikon päästä ja oman maun mukaan yrtit voi poistaa tai jättää pulloon. Jos ostaa jotain 80% pontikkaa niin osa viinasta kannattaa kuulemma korvata keitetyllä vedellä ;)
PoistaSiis tämähän onnistuu...mua hiukan hämäs kun puhuit sokurista....Hyvähyvä, kiitos!
PoistaKiitos vinkistä. Minulla on lipstikkaongelma, koska puska on suuri enkä ole keksinyt sille mitään herkullista käyttöä. Lipstikkakeitto oli minulle pettymys enkä ole tehnyt sitä kuin kerran.
VastaaPoistaNo en mäkään oo tehnyt keittoa kun kerran, mutta tykkäsin kyllä... No kuullaan ditten tykkäsitkö tästä!
PoistaTätähän on ihan pakko kokeilla. Viimeksi tein lehtikaalipestoa, mutta lehtikaalia saa vielä odottaa. Ja snapsikin kuulostaa kokeilemisen arvoiselta idealta.
VastaaPoistaVoi sitten olla, että lapset ei tykkää... ;D
PoistaJuuri eilen pohdin mihin käyttäisin lipstikkaa, tämä kuullostaa aivan mahtavalta! :)
VastaaPoistaNo, ei sitä kyllä saa tähänkään kaikkea tuhottua ! :)
PoistaAnoppilassa on valtava lipstikkapuska, olen sitä välillä katsellut sillä silmällä. Kas kun ei pesto ole tullut mieleen, kun olen pestoa tehnyt milloin mistäkin. Viimeksi ketunleivästä.
VastaaPoistaJa ketunleipäpesto kuulostaa valtavan buenolta!
PoistaPitääkö niitä lipstikka lehtiä mitenkään käsitellä/ryöpätä ennen peston tekemistä?
VastaaPoistaEi tarvitse. Niitä saa pistellä suoraan puskasta!
PoistaOlen pahoillani , että vastaus viipyi, on näköjään koko kesäkuu mennyt ohi ilman blogia...