About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 30. joulukuuta 2011

Puolukkainen Pavlova


Olin aaton ja joulupäivän jälkkärivastaava tänäkin vuonna ja Maku-lehden joulunumero 2011 osoittautui suureksi inspiraation lähteeksi, vaikka jos jonkinmoista opusta selailin. Sieltä nimittäin löytyi reseptit molempiin jälkiruokiini ja myöskin sitruunasilliin.

Jälkiruokaa reseptiä etsiessäni oli mielessä seuraavat seikat:
-ei saa olla liian raskas, ei kukaan jaksa  kaakkuja tai  raskaita kermaviritelmiä tuon syömisen jälkeen
-eli pitäisi olla kevyt ja mielellään raikas kuin ylitsevuotavan makea, sitä suklaatia kun tulee niistä rasioista kuitenkin
-hyvin esivalmisteltavissa, jotta jälkiruokahetken koittaessa ei enää suuria valmisteluja
-jotakin mitä ei nyt jatkuvasti syödä, vähän juhlavaa ja ehkä jouluistakin
-tulisi soveltua lapsosillekin, mikäli he nyt ylipäätään ovat syömisestä kiinnostuneita lahjahuumassaan

Tein sitten nämä puolukkupavlovat.

Olivat mielestäni herkku paikallaan. Marengin rapeudessa oli vähän sanomista, olisi voinut kai paistaa hiukan pitempään? Tai sitten ajattelin, että oliko tarpeen tuo tekoohjeessa mainittu uuninluukun avaaminen, meillä ainakin kun kiertoilmauuniin jää aina joku ihme hurina(puhallus?) päälle kun sen sammuttaa...?

Resepti kopioitu siis täältä

Puolukkapavlovat
8 annosta

3 kpl valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa
3/4 dl suklaamakeisia (Wiener nougat -karamellirouhetta)

Puolukka-mascarponetäyte
250 g mascarponejuustoa
250 g maitorahkaa
150 g puolukoita
3/4 dl hilloa (puolukka)

Koristeeksi
1 dl puolukoita
2 rkl kinuskikastiketta
1/2 dl suklaamakeisia (Wiener nougat -karamellirouhetta)

Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähitellen koko ajan vatkaten, kunnes seos on kiiltävää. Lisää tärkkelys ja viinietikka ja vatkaa, kunnes seos on tasaista. Sekoita joukkoon karamellirouhe.
Jaa seos leivinpaperoidulle pellille nokareiksi (8 kpl). Levitä nokareet ympyröiksi (Ø n. 10 cm). Muotoile taikinan keskelle kuoppa lusikalla. Kypsennä marenkeja 125-asteisessa uunissa noin 1 tunti.
Kytke uunin virta pois, avaa uunin luukku ja anna marenkien kuivua uunin jälkilämmössä noin 2 tuntia. Vedä marengit leivinpaperin avulla ritilälle, ja peitä leivinpaperilla. Näin marengit säilyvät rapeina seuraavaan päivään.
Valmista täyte. Sekoita juusto, rahka, puolukat ja hillo keskenään. Annostele täyte marenkien päälle. Nosta pavlovat valmiiksi annoslautasille.
Koristele puolukoilla, kinuskikastikkeella ja karamellirouheella.

No niin, sainpas tänne alas nyt tälläisen kivan palkin kun menin kopipeistaamaan. Heti rangaistaan!

Meinasi muuten jouluaattonakin tulla itku kun huomasin alkaessani laittaa jälkkäreitä esille, että kotio jäi valmiiksi sekoitettu puolukka-mascarponerahka... Tai ehkä tulikin vähän.
Onneksi mummola on vain n. 800m päässä, joten kipaisin sen sitten hakemassa. Harmitti vain kun niin huolellisesti muka pakkasin kaiken mukaan....vai pitäiskö sanoa MEINASIN pakata....



10 kommenttia:

  1. Saisko pyytää vähän lisää tietoa? Ei sillä ettenkö uskoisi, että hyvää oli ja hienolta näytti:))

    VastaaPoista
  2. Lyhyestä virsi kaunis...Heh heh.... ja anteeksi. Ilmeisesti julkaisin heti otsikon kirjoittamisen jälkeen???
    Nyt pitäis näkyä muutakin.

    VastaaPoista
  3. Näyttää niin herkulta että! Pakko kokeilla; kiitos vinkistä&ohjeesta!

    VastaaPoista
  4. Marenkiin saa mukavan rakenteen kun lisää puolet sokerista vatkaamisen alussa ja loput kevyesti kääntelemällä valmiiseen vaahtoon. Itse käytän (ruotsalaisen ohjeen mukaan) 0,5 dl ruokosokeria valkuaista kohti (ei muita aineksia).

    VastaaPoista
  5. Puolukka varmaan sopii loistavasti. Ei tule niin äkkimakia. Tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  6. Hyvän näköisiä pavloveja ootte Campan kanssa tehneet tahoillanne. Pitäisiköhän yrittää murtaa mun päälle langetettu marenkikirous ja koittaa... Meinaus on nyt kova!

    VastaaPoista
  7. Niinu,kiitos ja kannattaa kyllä.

    Luimupupu, kiitos vinkistä, testataan

    Mr. Meinaaja: Way to go!

    VastaaPoista
  8. suolaajahunajaa: mitenkä mä en äsken nähnyt sun kommenttia?
    Tosiaan, tuossa on aika kiva tasapaino jotenkin. Marenkihan nyt on makea mutta kun se on niin kevyttä ja haihtuvaa, se ei jää äklötykseksi ja sitten puolukka, rahka ja mascarpone on taas ihan makeuttamattomia (no se puolukkahillo) mutta niitä komppaa ja avittaa se kinuki sitten. Oli hyvä.

    VastaaPoista