About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 3. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: MEKSIKOLAINEN MAISSIKAAKAO

LUUKKU 3.
Kaikki äitini reseptit
HERKULLINEN JOULU

Meksikossa maissikaakao tunnetaan nimellä champurrado. Se on paksu ja täyteläinen, maustettu kaakao, joka vispilöidään kuohkeaksi. Paksu koostumus saadaan aikaan keittämällä se maissijauhoista ja vedestä keitettyyn perinteiseen atole-juomaan.Nykyään reseptissä käytetään veden sijasta usein maitoa.

Champurradoa nautitaan erityisesti juhla-aikoina, kuolleitten päivänä, Dia de Muertos ja joulun juhlapäivien, Las Posadas, aikaan. Tamales on meksikolainen ruoka, joka erityisesti maistuu champurradon kanssa. Juoma maistuu kyllä arkenakin, churro-aamiaisella ja iltapäivän välipalana.Meksikossa on omat erityiset tuotteensa juoman tekoon. Champurrado makeutetaan piloncillo*lla joka on tummasta, syvänmakuisesta ruokosokerista tehty pieni sokeritoppa. Kaakaona käytetään Meksikossa yleisiä suklaakiekkoja, joista kaakao siellä useimmiten valmistetaan. Maissijauho ei tietenkään ole mitään maissitärkkelystä vaan maissista jauhettua (tähän ehkä kävisi siis se suomen kaupoissakin myyty maissijauho) tai masa harina, se nixtamalisoitu jauho, mistä tortillatkin valmistuvat.


Champurradoni valmistui kätevästi kattilassa, parhaimman maun siihen saa kuulemma keittämällä se  saviruukussa. Vispilöinnin voi suorittaa tavallisella vispilällä, mutta siihen on oma erityinen työkalunsakin, molinillo, tuo kuvissa näkyvä kuningattaren valtikan näköinen pitkävartinen puinen sauva. Sitä käytetään pyörittämällä  kämmenien välissä kattilassa/ruukussa kunnes juoma on kuohkean ilmavaa.

Älä polta kieltäsi, paksu koostumus tuntuu pitävän juoman kuumana tosi pitkään!


Meksikolainen maissikaakao eli Champurrado

1 l vettä
1 dl ruokosokeria (tai muscovadosokeria) tai piloncillo*
2 pientä kanelitankoa
1 tähtianis
100g tummaa suklaata (50%) tai Abuelita-suklaakiekko
1 dl masa harina -maissijauhoa

Laita kattilaan 1/2 l vettä, sokeri,kaneli ja tähtianis ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja keitä hiljaa poristen 10 min. Poista mausteet vedestä.

Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita se sulaksi.
Vatkaa maissijauho 1/2 l vettä sileäksi ja paakuttomaksi. Kaada maissivesi ohuena nauhana kaakaoseokseen. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, vähennä lämpöä, jatka sekoittamista ja keitä 6-8 minuuttia, jotta kaakao paksuuntuu. Vaahdota ennen tarjoilua molinolla ta vispilällä.


Herkullista joulua bloggaajakollegoilta

Kuva Hannan soppa; Hanna Hurtta

Hannan Soppa on tehnyt joulukalenteria jo viisi vuotta ja kaakaotakin on tullut keiteltyä. Tämä punaviinikaakao vuodelta 2017 on mun suosikki! Hanna jaksaa aina kannustaa tässä joulukalenterihommissa ja muistuttaa, ettei se ole katastrofi vaikkei joka luukku aukiaaskaan.
Ajatus lohduttaa mua!

Omista jutuistani voisin jakaa tähän loppuun Ohrapirtelön. Joulupostaus se ei ole, mutta sopii vallan hyvin joulun ajan tunnelmiin myös!
2 kommenttia:

  1. Mä en ole juonut tuollaista kaakaota, mutta Californiassa ,chicanojen alueella, kävimme supermarketissa mistä ostin sellaisen suklaakiekon, ja se tuoksui tosi hyvältä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mun siskonikin on tuonut nulle niitä suklaakiekkoja.

      Poista