About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 19. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: BUÑUELOSLuukku 19
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu

Buñuelokset ovat litteitä, rasvassa paistettuja herkkuja, joita Meksikossa nautitaan erityisesti joulun ja uuden vuoden aikaan. En ollut koskaan tehnyt näitä aikaisemmin, mutta kun maistoin juuri kanelisokerihunnun pintaansa saanutta buñueloa tajusin, että minähän olen syönyt näitä aikasemminkin, vaikkakin nimi oli eri ja koko suurempi. 

Vaihto-oppilasvuoteni aluksi (class of 84-85) USA:ssa kiersimme pari kuukautta eri Fair -tapahtumissa,  maatalousnäyttelyiksi ehkä noita kuvailisin. Juuri niitä, joissa kisaillaan kuka on kasvattanut suurimman kurpitsan. Olin matkassa perheen vanhempien kanssa, nukuttiin asuntovaunussa ja mukana kulki rekkalastillinen belgialaisia kylmäverihevosia. Näyttelyt kestivät aina useita päiviä, viikonkin ja  ne olivat aina paikkakuntien kohokohtia, paikalla oli tivoli ja tivolissa tietysti herkkukojuja. Aika usein pysähdyttiin ostoksille kojulle, joka myi Elephant Ears, eli juuri näitä buñueloja, amerikan malliin vähän isomman kokoisina vain.

Ja ihan tiedoksi, jos epäilyttää, niin uppopaistettu taikinalätty, kuumana ja rasvaisena, kanelisokerilla päällystettynä on aivan hirvittävän hyvää.

Näiden tekeminen on itseasiassa vaivatonta ja nopeaa, taikina tulee melko itsestään yleiskoneessa ja paistaminen kestää vaan minuutin verran. Metallipihdit ovat hyvä apuväline lätyn kääntämisessä ja pois nostamisessa.Näihin tulee helpolla järisyttävän suuret ilmakuplat, eli kannattaa pökkiä atuloilla lättyä niin, että se on öljyn pinnan alla, niin ei tuu ihan ilmapalloa. Buñuelos aka elefantin korvat

8 kpl
5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 3/4  dl lämmintä vettä
4 rkl öljyä

paistamiseen n. 1/2 litraa neutraalia öljyä 
pinnalle seos jossa 1 1/2 dl sokeria ja 1 rkl kanelia

Sekoita kuivat aineet yhteen. Sekoita mukaan vesi ja öljy. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi, joko yleiskoneella tai käsin. Anna taikinan levätä 30 min. peitettynä.

Jaa taikina 8 osaan ja kauli osat jauhotetulla alustalla ohuiksi lätyiksi, n. 16 cm läpimitaltaan.

Kuumenna öljy 177 asteiseksi, eli sieltä paistamisen miedoimmasta päästä. Paista lättyjä yksi kerrallaan molemmilta puolin n. minuutti yhteensä. Kun tökit ja pidät lätyn suurin piirtein pinnan alapuolella, se ei nouse mahdottomaksi ilmapalloksi, vaikka kyllä kuplia saa olla.
Valuta talouspaperin kautta ja kanelisokeroi buñuelot kuumina, niin se tarttuu hyvin.

Nautitaan tuoreeltaan, mahtavaa herkkua  lämpöisinä, mutta voi näitä nauttia myöhemminkin kun säilyttää ne tiiviissä muovirasiassa. Näistä ei tule siis mitenkään rapsakoita kiekkoja, vaan enemmänkin pehmeän sitkeitä (kylläkin suussa sulavia) lättyjä.

Hauska jälkiruokaherkku vaikka joulunpyhien ulkoilupäivän aterian päätteeksi.Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Olen odotellut tässä kohta parikymmentä päivää, josko iskisi kuivakakkuinspiraatio. Ei ole iskenyt vielä. Teen niitä aivan luvattoman harvoin. 
Odotellut siksi, että silloin linkkaan mukaan Sweet Food O'mine Sarin reseptin, hän se on nimittäin oikein kuivakakkujen keisarinna! Mutta kun ei tunnu tulevan, niin linkkaan joka tapauksessa.

Valitsin hänen laajasta repertuaaristaan sen joulun perinteisen taatelikakun , joka on myös Sarin ihanassa  Isoäidin keittokirjassa, koska itselläni ei taida reseptiä olla blogissani. 

Sitäpaitsi Sari jos kuka arvostaa mun meksikolaisreseptejä. Ei ehkä muista, mutta ollaan "juteltu" näistä elefantin korvista jo aiemmin hänen kanssaan.

Kuva Sweet Food O'Mine, Sari Spåra


Ja omistani pistän sen toisen joulun perinteisen kuivakakun, Englantilaisen hedelmäkakun.
2 kommenttia:

  1. Täytyy kokeilla joskus. Bunuelos resepti kuulostaa paljon paremmalta kuin suolainen unkarilaisserkkunsa lángos :)

    VastaaPoista
  2. Laitonkin tuonne IG:hen, että näis yhdistyy lätyt, korvapuusti ja munkit. What's not to like?

    VastaaPoista