About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 15. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: LANKONKILEIPÄ




Luukku 15
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu

Lankonkileipä ei ole erityisesti jouluruoka, mutta se mielestäni sopisi kyllä erityisen hyvin joulunaikaan. Tavallaan on kyse vain uudenlaisesta smörkkarimaisesta tarjoilutavasta joulunakin tutuille herkuille.

Ja kuka voisikaan vastustaa  jouluista smörrebrodia!

Lankonkileipä on tuttu ruotsinlaivoilta. Ainakin vielä vuosituhannen vaihteessa se  oli tilattavissa kokousvierailla listalta.
Lankonki nimi tulee Landgång -sanasta, joka tarkoittaa maihinnoususiltaa ja se viittaa varmasti leivän pohjalle tulevaan pitkään leipäviipaleeseen. Lankonkileipä on todella ruokaisa ja se sisältää sekä kalaa, että lihaa, kokkiystäväni muisteli, että siihen kuului sen 10 sorttia ainakin. Ja näin joulunaikaan leivänpäälliset löytyvät helposti kaapista. Tarjoa lankonkileipä vaikka jouluisena lounaana tai tuhtina alkupalana (todella tuhtina). 

Varioi vapaasti päällysteitä, tässä oma lankonkileipäni mallia 2020:

Lankonkileipä

  • 1 pitkittäin leikattu siivu saaristolaisleipää per syöjä
  • voita
  • Camillan Herkun tillisilakkaa
  • perunasalaattia
  • omatekemää silliröraa 
  • keitettyä siivutettua kananmunaa
  • katkarapuja
  • kermasiikaa
  • kylmäsavulohta
  • port salut juustoa
  • palvikinkkua
  • maksapasteijaa
  • salaatinlehtiä, tilliä, persiljaa ja ruohosipulia, suolakurkkua
Voitele leivänpala  hyvin voilla/oivariinilla ja laita päätyihin pienet salaatinpalat koristeeksi. Asettele sitten haluamasi ainekset leivälle vuorotellen raidoittain niin, että toinen puoli on kalaa ja toinen lihaa. 
Koristele tuoreilla yrteillä.



Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva:Kulinaari-blogi

Kulinaari-blogin Kimmolla olisi enemmänkin jaettavia reseptejä joulun aikaan, mutta silti valitsen tämän levypiirakkareseptin, joka on minua erityisesti puhutellut. Lihapiirakka on nimittäin meillä päin sellaista perinteistä Tapaninpäivän ruokaa ja peltilihapiirakka oiva toteutustapa.

Perinteisistä jouluresepteistä blogistani linkkaan tähän sinappisilakan, sekin sopisi mainiosti lankonkileipään.



4 kommenttia:

  1. Lankonkileipä! Ihan mahtava tarina ja todellskin menee joulunpyhien herkkulistalle. Leppoisaa joulunaikaa Nanna!

    VastaaPoista
  2. Täällä se on laakonki! Ollaan meren rannassa Raahessa ja mies ollut ikänsä täkäläisessä satamassa töissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, molemmat versiot kuulostaa tutulta omiinkin korviin laivauralta!

      Poista