About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 9. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: PAHOLAISEN MUNAT

Luukku 9
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu

Paholaisen munat on helppotekoinen klassikko. Kun niitä kattaa tarjottimellisen vaikka noutopöytään, on se yksi ensimmäisenä tyhjenevistä tarjottavista. Aina. Ajattelisi, että kananmuna on niin arkinen ainesosa, helposti saatava ja edullinen, että se kalpenisi muiden herkkujen rinnalla. Mutta ei, tarjotin tyhjenee ensimmäisenä.

Näiden jouluisten paholaisten munien resepti on tosi perus, mutta silti maistuva. Munien täyte kannattaa pursottaa tähtityllalla, niin siitä saa kauniin. Muista, että täyte täytyy hienontaa tosi hyvin, että se menee notkeasti läpi tyllasta. Jos haluat lisämakua, voisi tuohon pinnalle laittaa vaikka kymäsavulohen palan tai palan silliä, tai tahnaa voisi maustaa myös Kallen mätitahnalla tai tonnikala- tai lohitahnalla.

Joulufiilis paholaisenmuniin tulee niinkin yksinkertaisesti kuin yrtin lehdellä ja pienillä paprikanpaloilla, jotka mallaavat siis orjanlaakeria (opin tämän nimen viime vuonna Sauvajyväseltä) eli mistelinoksaa, joka taas on tuttu joulusymboli ainakin angloamerikkalaisesta kulttuurista.

Ja viimeisenä vinkkinä se, että tahnan voi valmistaa etukäteen pursotinpussiin odottamaan, mutta pursota itse munat vasta hiukan ennen tarjoilua, etteivät ne ala kuorruttua ikävästi.Jouluiset paholaisen munat

12 kpl
6 munaa
3 rkl majoneesiä
12 tl sinappia
hiukan suolaa ja paprikajauhetta

12 lehtiopersiljan tai korianterin lehteä
3x 12 punaisesta paprikasta pillillä painamalla leikattua pyörylää (myös rosepippurit käy)

Munankeittovinkki:

Täydelliset kovaksi keitetyt munat ilman tummia reunoja saat kun laitat munat kylmään veteen  kattilaan ja liedelle kunnes vesialkaa kiehua. Sammuta liesi ja anna munien seistä kuumassa 10 min. Jäähdytä ne sitten  kylmässä vedessä.

Jos voit valita, älä käytä tähän supertuoreita munia, niistä on vaikea irrottaa kuori.

Kuori siis keittämäsi munat ja halkaisen ne. Usein tämä tehdääm pituussuunnassa, tällä kertaa leikkasin ne halki keskeltä, jolloin valkuainen jää pyöreäksi. Ota keltuainen talteen toiseen kippoon. Leikkaa valkuaisten pohjista pienet palat, jotta saat ne seisomaan pystyssä.

Hienonna keltuaiset, majoneesi, sinappi ja suola notkeaksi tahnaksi ja pursota ennen tarjoilua valkuaiskuppiin.Ripottele hiukan paprikajauhetta pintaan.

Mistelin saat kun asetat munan reunaan yrtin lehden ja otat (metalli)pillillä paprikasta pieniä pyöryleitä, joita laitat aina kolme lehden viereen.


 

Herkullista joulua bloggaajakollegoiltaTasty Travelissimo blogista löytyy ohje näihin suolaisiin joulutorttuihin. Otako poro- vai lohitäytteellä?


Pientä suolaista, erilaista alkupalapöytään löytyy myös vanhoista postauksistani eli jouluisat kasviskiekot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti