About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 1. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: JOULUPÄHKINÄT


 1. LUUKKU

Kaikki äitini reseptit

HERKULLINEN JOULU

Ihana joulukuu, sinä pähkinänsyöjien sesonkikuukausi! Pähkinät maistuvat ihan varmasti läpi vuoden, mutta erityinen sija niillä on joulunajan herkuissa. Äitilläni löytyy aina  jouluisin korillinen pähkinöitä, useimmiten kuorellisia saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä, maapähkinöitä ja macadamiapähkinöitä, koriin oon katettu myös järeät pähkinänsärkijät. Pähkinän kuoren murskaaminen tuntuu kiehtovan aikuisia ja lapsia yhtä lailla. Usein istutaan keittiön pöydän ääressä, ehkä glögikupposen kera ja askarrellaan porukalla pähkinöiden parissa. Siitä tulee muuten hirveästi sotkua ja silppua. Ja kivoja muistoja.

Pikaversiokipossa löytyy valmiiksi kuorittuja maapähkinöitä ja rusinoita, sekin kuuluu meillä joulun tarjottaviin.

Kuoret hillitsevät sopivasti liiallista pähkinänsyöntiä, kuorettomia kun on helppo napsia suuhun tuosta vaan. Ihan oma juttunsa on sitten erilaiset paahdetut ja maustetut pähkinät. Helppo tehdä (ja melkein yhtä helppo polttaa kuin pellillinen pipareita), mutta varoituksen sana, tavara on ADDIKTOIVAA.  Glögin kaveriksi, kyllä ja ehdottomasti. Juustolautaselle kans. Pikkupurkkiin myös joululahjaksi ja tuliaiseksi.

Omat joulupähkinät mallia 2020 löytyvät Anthony Bourdainin keittokirjasta. Hän ei varsin jouluisina niitä mainostanut, pähkinöiden nimikin on The Grill Bitch's Bar Nuts, mutta jos nyt unohdetaan tuo nimi ja keskitytään kanelilla ja cayennellä maustettuihin pähkinöihin, niin kyllä näillä herkuilla jouluaddiktion saa aikaan. 

Puolitan reseptin, näitä riittää näinkin. Tämänkin voi hyvin vielä puolittaa!

JOULUPÄHKINÄT BOURDAININ TYYLIIN

2 munanvalkuaista

1 kg erilaisia pähkinöitä 

1 dl hienosokeria

1 dl ruokosokeria

2 tl kanelia

2 tl cayennepippuria

2 tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 165 C.

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa munanvalkuaisia lukuunottamatta.

Vispaa valkuaiset vaahdoksi, ei ihan jäykäksi asti tarvitse. Tämä käy nopeasti käsivispilällä. Sekoita vaahto muihin aineksiin niin, että kaikki pähkinät ovat mausteiden peitossa.

Levitä pähkinät uunipellille ja paista 30 min. Käännä 15 minuutin jälkeen.

Anna jäähtyä ja tarjoile. 

Ai niin, luet muuten juuri joulukalenteriani, joka ilmestyi viime vuonna ensimmäistä kertaa. Viime joulun paniikki ja pikkustressi (lue epätoivo) on vaipunut unholaan ja täällä sitä taas ollaan hullunrohkeina, ilman ainoatakaan valmista luukkua. Katotaan päästäänkö maaliin.Käykäähän kannustamassa!

Joulun 2019 teemana oli Perinteinen joulu ja sieltä löytyykin jouluni tärkeimmät reseptit. Tänä vuonna sallivan Herkullinen joulu -teeman alle mahtuu ihan mitä tahansa, makeita ja suolaisia herkkuja meiltä ja maailmalta.

Laitan päivittäin linkin johonkin luukun teemaan sopivaan vanhaan reseptiini. Sain myös luvan vinkata ja linkata ihanien bloggaajakolleegoitteni reseptejä, mahtavaa käydä vähän pemistelemässä arkistoissa. Saattaapa olla kyllä ihan tuoreitakin juttuja. Runsaudenpula, ei tässä muuta.

Pähkinöistä puheen ollen, täytyi lähteä heti kurkkimaan mitä Suupaloja -kirjankin kirjoittaneella, Kokit&Potit Hannelella on tarjolla. Hannele on varsinainen joulukalenteri- konkari (tänä vuonna taas!) ja yhdestä luukusta löytyivätkin herkut helpot Sokerihuurretut maapähkinät.

Kuva Kokit&Potit, Hannele Hyvärinen

En malta olla linkkaamatta toistakin juttua, joka tupsahti eteeni Vaimomatskuu-blogissa. Näissä  koukuttavissa Gochujangmanteleissa taitaa olla yhtä paljon munaa kuin Bourdainin omissakin. Paitsi näissä ei ole kyllä, koska ovat myös vegaaniset.

Kuva Vaimomatskuu, Jella Bertell

Omasta blogistani ei tainnut löytyä julkaistua pähkinäreseptiä, mutta glögin kylkeen passaavat hienosti myös Sinihomejuustolla täytetyt viikunat (2014).
3 kommenttia:

  1. Kiitos Sanja. Sulla vasta ihania onkin!

    VastaaPoista
  2. Voi apua mikä herkkukooste! Tässä on vaikka kuinka monta herkullista ideaa testattavaksi :D Ihanaa että löysit myös mun gochujangmantelit! En ole tehnyt niitäkään hetkeen. Ehkä nyt olis taas aika!

    VastaaPoista