About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 16. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: HIMOSILAKKA


Luukku 16
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu
Viime vuonna päätin, että tänä jouluna kokeilen Himosilakoita. Nimi juontaa ilmeisesti siitä, että kerran näitä maistettuaan, niitä himoitsee lisää ja lisää. Resepti on vallan yksinkertainen.

En päässyt salapoliisin hommissa kovin pitkälle, mitä tulee reseptin alkuperään. Olisiko resepti alunperin Porista? Mäkelän Kalaliike Jyväskylässä näitä ainakin tekee ja myi. Oma reseptini ei varmasti ole just "se"  ainoa ja oikea resepti, mutta samat on ainekset.


Tarjoiluastiavinkki: Äitini joulupöydässä kalat ja mäti tykötarpeineen tarjotaan erivärisistä mariskooleista, mutta minulla on niitä vain 3, joista häälahjaksi saadun rikoin tänä vuonna (vahingossa). Kun mietin, miten kuvaisin himosilakkaa, niin äkkäsin laittaa ne näihin kauniisiin juomalaseihin, näitä minulla on 6 eli kalat sopivat hyvin näihin, koska muutenkaan kalaa ei kannata laittaa esille kuin se kerralla syötävä määrä. Ja kun lajeja on monta, niin se on vähän. Eli laita joulukalat, silakat ja sillit juomalaseihin. Juomalasit voivat olla kaikki samaa sarjaa, mutta hauskan efektin tekee, jos ne ovat keskenään erilaisiakin. Myös jalalliset viinilasit käyvät. Turvallisimpia ovat kuitenkin suht.koht. jykevät lasit, ettei tule kovin montaa sillikatastrofia.

Himosilakat

500 g silakkafileitä
1 iso puna- tai keltasipuli (tai puolet ja puolet)
10 maustepippuria
10 valkopippuria
10 mustapippuria
hienonnettua tilliä

1 liemi:
1 dl etikkaa
5 dl kylmää vettä
4 tl suolaa

2. liemi
1/2 dl etikkaa
1 dl kylmää vettä
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa

Huuhtele silakkafileet ja laita ne lasipurkkiin yhdessä 1. liemen aineosien kanssa. Huomioithan, että etikka on 10% väkiviinaetikkaa, ei viinietikkaa. Sulje kansi ja hölskytä aineet sekaisin. Silakoiden tulee olla nesteen alla. Anna kypsyä yön yli jääkaapissa.

Valuta etikat kypsytysliemestä. Poista nahka varovasti vetämällä Tue toisella käfellä (lihaa, ettei se repeydy), se lähtee hyvin kun silakat ovat olleet yön etikkaliemessä. Ei haittaa yhtään vaikka vähän hopeaa jää lihaan kiinni. Viipaloi sipulit ja laita puhtaaseen lasipurkkiin kerroksittain silakkaa, sipulia, pippuria ja tilliä. Lisää lopuksi yhteen sekoitetut  2. mausteliemen aineet. Kääntele purkkia muutaman kerran, että saat aineet sekaisin.

Anna maustua 1-2 päivää. Silakat säilyvät 1-2 viikkoa.

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva: Ketun keittiössä, Paula Kouki

Marraskuun lopulla kyselin ruokabloggaajien facebook-sivustolla huutamaan hep, ken antaisi luvan käyttää kuvaa ja linkata oman reseptinsä joulukalenterissani.  Tulihan sieltä aika monta heppiä, joista olen joka päivä etsinyt teille sopivan reseptin. Toivottavasti jokunen teistä lukijoista on tutustunut myös itselleen uusiin blogeihin tämän myötä.

Osa heppiä huutaneista ei ole tällä hetkellä aktiivinen, mutta eihän se mitään haittaa. Hienot reseptit säilyvät blogin arkistoissa vain odottaen löytäjäänsä. Ketun keittiössä - blogista tein erinomaisen löydön, joka sopii varsin hyvin myös jouluun ja kuulostaa ihanan ylelliseltä: Viskigraavatun merilohen.

Tämän pariksi on pakko julkaista meidän perheen jouluinen graavilohi eli isäni valmistama roseepippurigraavilohi.
6 kommenttia:

 1. Silakkafileet on helpompi nahoittaa ennen liemessä olemista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, jos on oikein tuoreita fileitä, niin niistä on vaikia saada nahkaa irti oman kokemukseni mukaan. Onnistuu helpommin kun ovat olleet etikkaliemessä. Mutta saatan olla tietysti väärässä sinun kokemuksesi mukaan. :)

   Poista
 2. Tänään just 1,5 kg nahoitin ja helposti lähti,minulla meinaa hajota fileet käsiin jos olen lioittanut ,nyt vaan maistuvia joulusilakoita itsekullekin 🤶

  VastaaPoista
 3. "En päässyt salapoliisin hommissa kovin pitkälle, mitä tulee reseptin alkuperään. Olisiko resepti alunperin Porista?" Kyllä, Tuotteen on luonut Porilainen Mäkisen Tyttäret Oy ;)

  VastaaPoista
 4. Kalaliike velj Mäkinen Porista myi ja valmisti Homosilakkaa 1950-2000. Himosilakka on suojattu tavaramerkki, jonka oikeuden haltijana Kalaliike velj. Mäkinen oli konkurssiinsa asti. Ostin tuon tavaramerkkioikeuden yrityksen konkurssipesästä ja lahjoitin eteenpäi Kalaliike Mäkisen Tyttäret Oy:lle. Enpäs tiedä ovatko uusineet tavaramerkkisuojaa? Eivät ainakaan vahdi oikeuksiaan, kun katselee hakutuloksia Himosilakalle.

  VastaaPoista