About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 6. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: KOKONAINEN HIRVEN ULKOFILEE UUNISSA

 Luukku 6.
Kaikki äitini reseptit
Herkullinen joulu
Rakastan hirven lihaa ja mikäs sen parempaa itsenäisyyspäivän aterialle kuin vapaana metsissämme  onnellisena vaeltanut eläin. En kyllä meinannut kehdata julkaista tätä kun kypsennyksessä sattui melkoinen hupsis saatana. Mutta eipä tässä muutakaan ole niin näillä mennään.

Mulla nimittäin petti lihalämpömittari. Olin asettanut sen hälyttämään 55 C asteeseen. Kurkkasin lihaa 55 asteisena ja ajattelin, että nyt kohta hälyttää... no ei sitten hälyttänyt, menin uunille ihmettelemään niin sisälämpötila olikin jo 66 C astetta. Että tuli sitten jonninverran kypsempää filettä tällä kertaa. Toki me tykätään myös ylikypsästä paististakin, ettei tämä nyt sinänsä ollut katastrofi ja tiedän, että moni tykkää lihansa aina kypsänä. Mutta jos olis ollut tarkoitus sellaista tehdä olisin kypsentänyt fileen kannena alla  ja runsaammassa nesteessä ja vielä reilummin ylikypsäksi.

Nyt menee vähän kuin foodie- maine kun katselee  ei niin roseeta filettä näistä kuvista (mikä foodie -maine?).

Tämä ruoka sopisi hienosti myös sian kaihtajalle joulupöytään.

Hirven ulkofilee uunissa ja puolukkavoi

1,2 kilon hirven ulkofilee (pienempikin käy, ohjeet on samat)
suolaa ja pippuria
öljyä ja voita
hiukan lihalientä

puolukkavoi
100 g huoneenlämpöistä voita
1/2 dl pakastepuolukoita sulana
 3 valkosipulinkynttä murskattuna
1/2 dl tuoretta korianteria ja/tai persiljaa
suolaa ja pippuria maun mukaan

Ota liha 1/2 h ennen huoneenlämpöön. Poista kalvot, jos niitä on.
Suolaa ja pippuroi filee ympäriinsä. ruskista liha pannulla öljy-voi seoksessa ja nosta sitten uunivuokaan. Kaada pohjalle hiukan lihalientä.
Asenna lihaan toimiva lämpömittari ja nosta uuniin. Medium asteet hirvelle ovat 52-55 ja tähän menee palan koosta 10-30 minuuttia 200 C asteisessa uunissa.

Kääri valmis filee folioon ja anna vetäytyä 10 min. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa puolukkavoin kera.

Jouluinen puolukkavoi syntyy sekoittamaklla kaikkia aineet tahnaksi, puolukat voi jättää isommiksi sattumiksi.¨Kääri tuorekelmun avulla rullaksi ja aseta jääkaappiin odottamaan. Viipaloi hirvenlihan päälle.

Erikoismaininta vielä, että korianteri sopi hienosti puolukan kanssa

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva Tiskivuoren emäntä, Heidi Kjellman

Vaikkei poro riistaa olekaan, melko vapaa vaeltaja kuitenkin ja maussa on samaa riistamaisuutta kuin muissakin sarvieläimissä (teinkö juuri uuden eläinten jaottelun, "sarvieläin"?).  Itsenäisyyspäivän aterialle se sopii hienosti myös Pohjolan raaka-aineena. Tiskivuoren emäntä Heidi osaa laatia aina houkuttelevat reseptit kuvineen, eikä tämäkään helppotekoinen poropata tee poikkeusta. 


Jouluna voi innostua myös broilerista, sopii kalkkunaa paremmin pienelle perheelle ja on näppärämpi valmistaakkin. Joulubroileri omista arkistoista, olkaa hyvä!

2 kommenttia:

  1. Mulle on kuule käynyt hirven sisäfileen kanssa ihan samalla tavalla kahdeksan vuotta sitten. Tosin silloin sain lihakauppiaalta väärät ohjeet ja liha meni läpikypsaksi. Mutta kuten tosielämässäkin, korjasin kuvan photoshopilla... :-D Tulipa ainakin hyvää stooria blogiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä? SWaako fotarilla harmaasta lihasta mediumin? Noin taitava en kyllä oo...

      Poista