About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 1. tammikuuta 2011

Hirvikäristys - yksinkertaisesti vain parasta!


Kaikki kunnia kaikkien käristysten äidille eli poronkäristykselle, mutta minä vaan taidan olla kertakaikkiaan hirvikäristysihminen. Poronkäristystä olen syönyt kaikenmoista, huonosta erinomaiseen, mutta hirvikäristys on aina aina aina herkkua. Ja sitäpaitsi yksinkertaista valmistaa, lähes mahdoton epäonnistua. Sopii niin arkeen kuin vierasruoaksikin.

Ainut rajoittava tekijä näin kokonaismarkkinoita ajatellen lienee, ettei jokaisella varmaan ole omia käristyslihoja ottaa pakkasesta tai edes äidin pakkasesta, mikä suuri etu allekirjoittaneella on, kiitos metsämies-isän. Markettien pakkasissa myydään toki erilaisia riistakäristyksiä, saksanhirvestä tms, niistäkin varmaan tulee hyvää, mutta eriomaisuustakuun uskallan antaa ainoastaan kotimaiselle oikein käsitellylle hirvenlihalle. 

Mutta pitemmittä puheitta, mikäpä sen parempi resepti aloittaa bloggailu uutena vuonna 2011.

Hirvikäristys 

Köntti pakastettua kotimaista hirvenkäristyslihaa, meillä tällä kertaa 800g, siitä syö ehkä 6
voita, öljyä
suolaa, pippuria
laakerinlehti
vettä
Kunnon rautapata ja hyvin teroitettu tukeva keittiöveitsi.

Ota pala sulamaan noin 1h  ennen valmistumisen aloittamista, että saat ylipäätään järsittyä siivuja köntästä.
Terävällä veitselle vuolet sitten melko ohuita lastuja ympäri palaa ja laita aina satsi kerrallaan kuumaan rautapataan käristymään voi-öljyseokseen. Tässä hommassa tahtoopi näpit jäätyä ja ellei sinulla ole ruuanvalmistukseen pyhitettyjä ohuita puuvillahanskoja (no ei tod!) niin haeppa sieltä puhtaan pyykin korista ohuet, parinsa kadottaneet puuvillasukat ja vetäise ne käsiisi (nämä taas tuntuvat olevan ehtymätön luonnonvara monissa ( ainakin omani kaltaisissa) talouksissa...).


Ruskistettuasi kaikki, mausta lihat ja lisää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Anna hautua kannen alla liedellä miedolla lämmöllä ainakin 3h. Tarkista kuitenkin aikaajoin, ettei neste pääse haihtumaan.

Tarkista pipppuri ja suola ja tarjoa käristys survottujen puolukoiden, perunamuusin ja esimerkikisi rakuunaporkkanoiden kanssa.

Mistä tämä ihana maku tulee, kun pataan ei edes panna mitään? Kaikenmoista smetanaa, hunajaa, chiliä ja tomaattia sopii aika-ajoin kokeilla hirvipadoissa, vaihtelun vuoksi, monasti on hyvää tullut. Silti tämä perussimppeli käristys on se hirvipatojen ehdoton numero yksi! Uskokaa pois!

15 kommenttia:

 1. Meillä on täällä juuri nyt hyvä työnjako: kaksi kokkia häärää hirveästi käristäen ja minä viihdytän lukemalla erinäisiä ohjeita ja blogeja aiheeseen liittyen. Kiitämme sinua osuudestasi tähän kotishow-esitykseen!

  VastaaPoista
 2. Hirveän kiva, että sain olla osallisena käristysrituaalisanne!

  VastaaPoista
 3. Laakerinlehti..olisikohan se käynyt poronkäristykseenkin? Tosiaan, simppeli on parasta näissä. En minäkään smetanaa lähtisi näihin laittamaan. Hyvältä näyttää tämä tällainen perinteinen hirvikäristys.

  VastaaPoista
 4. Tällainen resepti hirvikäristykseen sopii erinomaisesti. Yksinkertaisesti parasta.

  t. ph

  VastaaPoista
 5. Moikka! Ihania reseptejä sulla! Tää on "virtuaalinen reseptikirja" mulle. Yksi vinkki tuohon hirvenlihaköntsän paistamiseen : ei tarvii ottaa ku 20 minuutiksi sulamaan, ja kun aloittaa paistamisen, laittaa koko köntsän kuumalle pannulle, paistaa sen aikaa, kun liha on hiukan ruskistunut, kääntää palan ja kaapii paistolastalla ruskistuneesta palasta sopivia käristyspaloja, ja taas kääntää palan, kaapii, kääntää, kaapii jne niin kauan kunnes koko köntsä on tehty. Sitten vaan käristää suikaleet sopiviksi.

  LifeofJo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos LifeofJo!
   Juu, jauhelihan kanssa oon tuollallailla joskus toiminutkin. En tiedä sitten onnaako hirven kanssa, jos liha on yhtenä isona palana, tai vaan muutamana, ei siis valmiiksi pakastettua silppua, niinkuin kaupoissa?
   Täytyy kokeilla, on tuo jäähöylääminenkin niin tuskallista.

   Poista
 6. Laitan jäisen lihapalan edellisenä iltana jääkaappiin. On seuraavana aamuna kohmeinen ja siitä on hyvä leikata käristesiivut. Ei jäisestä lihasta Hyvää saa.

  VastaaPoista
 7. Hirvi käristykseen sopii makua antamaan erittäin hyvin rosmariini,peittoo sen hieman "tunkkaisen" maun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IIK! Mikä tunkkainen maku??? Rosmariini on varmasti hyvää tässä. Silti saattaa olla, että jätän pois käristyksestä, kun itselle tuttu maku tässä ruuassa on ilman.

   Poista
 8. Hirvikäristyksen mausteeksi laitan ,lihaliemikuution,maustepippuria,suolaa,2laakerinlehteä ja sipulia,muuta ei tarvita kuin voita ruskistukseen.Sitten vaan hautumaan pataan ja vettä sen verran ,että lihat peittyvät.Nam nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin taidan olla tämän hyvin perinteisen maustamisen kannattaja tältä osin!

   Poista
 9. Hirvenlihan voi "vuolla"jäisenä siivutuskoneella silloin ei tarvitse sulatusaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki...jos olis siivutuskone. Se taitaa olla vähän harvinaisempi keittiölaite suomalaisissa kodeissa. Muistan, että Saksassa se on lähes joka keittiössä!

   Poista