KAIKKI ÄITINI RESEPTI JOULUKALENTERI
PERINTEINEN JOULU
17. LUUKKU: ROSEEPIPPURIGRAAVILOHI
Herkullisia, lohesta valmistettuja ruokia on kalapöytään tarjolla mieletön määrä. Niistä on pakko karsia julmalla kädellä. Lapsuuteni joulupöydässä Oravan mummolassa oli jonkin verroin helpompaa, sillä silloin ei kallista lohta pöydästä vielä löytynyt. Joulukaloista tärkein oli varmasti lipeäkala ja silakkaa ja silliä saattoi olla, silakkaahan se on perinteinen suutarinlohikin.
Lohi on siis verrattain tuore tulokas joulupöydässä. Meillä ehdoton ykkönen on isäni vuosikymmeniä valmistama roseepippurigraavilohi, lisäksi löytyy kylmäsavulohta. Tämän vuosikymmenen lisäys on ollut vielä lämmin, savustettu lohifile (sähkösavustimella se käy niin helposti), se kun maistuu myös perheen pienemmille ja itse kulloinkin raskautettuna olleelle (minä söin kyllä sushista lähtien raskaana ollessani).
Siinä sitä alkaa ollakin jo tarpeeksi lajikkeita yhteen alkuruokapöytään (siis sillien, silakoiden, salaattien, perunoiden ja leivän kanssa), mutta usein ujutamme vielä yhden lohijutun mukaan. Niin hyvää on nimittäin tuorejuustolla täytetty lohirulla, lohipastrami tai jääkellarin lohi, rillette, mousse ja ja ja....
Minä valmistin tällä kertaa graavilohta ihan miniannoksen tätä joulukalenteria varten. Kaupasta löytyy Saimaan tuore- kirjolohifileitä (ystävällinen vinkkaus itsekokeillusta tuotteesta, ei mainos), jotka ovat siis kotimaisia, puhtaassa järvivedessä mutta sisäkasvattamon hallituissa olosuhteissa kasvatettua kotimaista kalaa, joka myydään pienissä yhden tai kahden fileen pakkauksissa. Juuri sopiva tähän. Aattoa varten käsittelyyn tulee kyllä isompi file. Saimaan tuoreen ainoa huoni puoli oli, että leikattavat siivut jäivät vähän pieniksi soiroiksi. Mutta onko se nyt välttämättä huono.
Joskus kotona ollaan vertailtu ja tultu muuten siihen tulokseen, että kirjolohesta saa paremman makuisen graavikalan kuin merilohesta. Ei kyllä tieteellisesti todistettua.
ROSEEPIPPURIGRAAVATTU LOHI
500 g lohifileetä
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl sokeria
2 rkl roseepippuria
muutamia tillinoksia
tarjottaessa koristele tillillä ja rosepippurilla
Huuhtele kalafilee kylmällä vedellä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
Jos olet ostanut D-leikatun fileen, olet aika valmis aloittamaan, muussa tapauksessa trimmaa pois rasvainen vatsanahka ja tarkasta kylkiruotojen tilanne sormella kalan kylkeä "vastaruotoon" vetämällä. Nypi filee ruodottomaksi.
Ripottele suolasta ensin osa (1/3 osa) nahkapuolelle. Aseta filee sitten voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin ja ripottele loput suolasta ja sokeri sen pinnalle.
Murskaa roseepippurit morttelissa ja ripottele fileen pinnalle,aseta siihen myös tillinoksat. Kääri filee voipakettiin ja sitten muovikelmuun ja aseta painon alle jääkaappiin. Kala saa graavaantua n 1-2 vrk.
Pyyhi graavaantuneesta kalasta mausteet pinnalta ja leikkaa se sitten (taipuisa fileointiveitsi on paras) ohuiksi suikaleiksi hiukan vinoittain, paksummasta kohdasta kohti pyrstpäätä edeten,
Asettele viipaleet vadille ja koristele vielä roseepippurilla ja hienonnetulla tillillä.
500 g lohifileetä
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl sokeria
2 rkl roseepippuria
muutamia tillinoksia
tarjottaessa koristele tillillä ja rosepippurilla
Huuhtele kalafilee kylmällä vedellä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
Jos olet ostanut D-leikatun fileen, olet aika valmis aloittamaan, muussa tapauksessa trimmaa pois rasvainen vatsanahka ja tarkasta kylkiruotojen tilanne sormella kalan kylkeä "vastaruotoon" vetämällä. Nypi filee ruodottomaksi.
Ripottele suolasta ensin osa (1/3 osa) nahkapuolelle. Aseta filee sitten voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin ja ripottele loput suolasta ja sokeri sen pinnalle.
Murskaa roseepippurit morttelissa ja ripottele fileen pinnalle,aseta siihen myös tillinoksat. Kääri filee voipakettiin ja sitten muovikelmuun ja aseta painon alle jääkaappiin. Kala saa graavaantua n 1-2 vrk.
Pyyhi graavaantuneesta kalasta mausteet pinnalta ja leikkaa se sitten (taipuisa fileointiveitsi on paras) ohuiksi suikaleiksi hiukan vinoittain, paksummasta kohdasta kohti pyrstpäätä edeten,
Asettele viipaleet vadille ja koristele vielä roseepippurilla ja hienonnetulla tillillä.
woooow, amazing blog to read, thanks for sharing, and move on.
VastaaPoistaYou really helped me by writing this article. I like the subject too.
VastaaPoistaGREAT ARTICLE,THIS WHAT TOTALLY WHAT I WAS LOOKING FOR.
VastaaPoistaGreat post ! I am pretty much pleased with your good post.
VastaaPoistaشركة تنظيف مسابح بالدمام افضل استراتيجيات لتعقيم المسابح في مدينة الدمام بجودة عالية.
VastaaPoistaشركة تنظيف مسابح بالدمام
شركة تنظيف مكيفات سبليت بمكة تقدم لكم حلولاً متكاملة للحفاظ على نظافة وكفاءة مكيفاتكم حيث تتميز شركة ديدي كلين بخبرتها الطويلة في هذا المجال كما نستخدم أحدث التقنيات وأجود المواد لتنظيف الوحدات الداخلية والخارجية مما يضمن إزالة الأتربة والملوثات بشكل فعال.
VastaaPoistaشركة تنظيف مكيفات سبليت بمكة
شركة تسليك مجاري بالاحساء من أفضل الشركات بشهادة العديد من العملاء وهذا كونها تعمل على تسليك الصرف مع حل مشكلة انسداد المجاري.
VastaaPoistaشركة تسليك مجاري بالاحساء
إن كنت تبحث عن شركة تنظيف كنب مميزة فلا عليك سوى التواصل مع افضل شركة تنظيف كنب بالبخار بالدمام فهي أهم وأفضل الشركات الرائدة في تنظيف الكنب والمجالس بأفضل الأجهزة والمعدات.
VastaaPoistaشركة تنظيف كنب بالبخار بالدمام
شركة كلين الرياض افضل شركة تنظيف موكيت بالرياض وهي شركة متخصصه في تنظيف الموكيت بالرياض والتى تُعد من أبرز الشركات التي تُؤتمن على جميع الأعمال المتعلقة بغسيل الموكيت نظرًا لما تمتلكه من مهارة فائقة في تطهير وغسيل جميع فئات السجاد والموكيت كأفضل شركة تنظيف وغسيل سجاد وموكيت بالرياض.
VastaaPoistaشركة تنظيف موكيت بالرياض