About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 15. joulukuuta 2019

PERINTEINEN JOULU: LASIMESTARIN SILLIKAIKKI ÄITINI RESEPTIT JOULUKALENTERI
PERINTEINEN JOULU
15. LUUKKU: LASIMESTARIN SILLI

Rakastan syödä jouluista kalapöytää. Parhaimmalta se maistuu äitini pitkäs pöyräs, jossa parhaimmillaan istuu lähemmäs kaksikymmentä henkeä, joulupöydässä on nimittäin ollut välillä vieraita Meksikosta, Turkista, Chilestä...

Meillä puuroillaan aina aamupäivisin ja itse ruokailu on vähän pukinkin aikataulusta johtuen kolmen-kuuden aikaan. Pöytä on viimeisen päälle katettu ja ensimmäisenä syödään kylmät alkupalat. Se tarkoittaa rosollia, waldorffinsalaattia, pateeta ja kuumia perunoita lukuunottamatta pääsääntöisesti kalaa. On itsetehdyt silakat ja sillit, lohta useammalla lailla ja mätiä tykötarpeineen.  Appiukkoni tekee hyvää graavisiikaa, sitä mahduttaisin mielelläni meidänkin pöytään, vaan lähinnä tässä on jokavuotinen karsinnan paikka. Pakollisia ovat sinappi- ja valkosipulisilakka, lasimestarin silli, isäni roseepippuri graavattu lohi ja (kaupan) kylmäsavulohi. Muuten sitten aika lennokkaasti voidaan kokeilla uusia reseptejäkin tässä kategoriassa. On ollut kylmäsavurullaa, korianterisilakkaa, sitruunasilakkaa, cevicheä, jääkellarin lohta ja glögisilli taitaa olla jo osa vakiotarjoilua.


Lasimestarin silli on se perinteisin silliresepti. Tykkään tehdä sen jo valmiiksi nahattomista ja ruodottomista fileistä. Vähän vierastan sitä kaikista perinteisintä mallia jossa palat sisältävät selkäruodonkin.

Maustesillien ja silakoiden teko on helppoa ja nopeaa, kunhan ajoitus vain on kohdallaan. Jos siis intoa ja aikaa riittää, panosta itsetehtyihin kalatarjottaviin. Toinen vaihtoehto on ostaa pienjalostajien käsitöinä tekemiä herkkuja ja kolmas on tietysti ihan normi kaupan hylly. Sieltäkin saa pöydän koriaksi. Mausteista puuttuu ainoastaan rakkaus!
Ja muista, jos on montaa lajia tarjolla, yksi tölkki yhtä lajia riittää pitkälle.Lasimestarin silli
300 g nahattomia, ruodottomia, kevyesti suolattuja sillifileitä
1 iso porkkana
1 iso punasipuli
pieni pala piparjuurta tai inkivääriä

liemi:
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä
10 kokonaista valkopippuri
10 kokonaista maustepippuria
5 neilikkaa
2 laakerinlehteä

Toimi sillien liotuksen kanssa ohjeen mukaan, omiani pyydettiin liottamaan 2 tuntia.

Kiehauta kaikki liemen ainekset ja nosta liemi jäähtymään. 

Kuori ja viipaloi porkkana ja punasipuli. Mulla oli yhden ison sipulin sijaan kolme ihanan pientä sipulia lähituottajalta Rekosta, tuli kauniita renkaita. Kuori ja viipaloi inkivääri.

Taputtele sillifileet kuiviksi talouspaperilla ja viipaloi ne reiluiksi suupaloiksi. Lado puhtaaseen lasipurkkiin vuoronperään vihanneksia ja kalaa ja kaada lopuksi liemi mausteineen päälle. 

Laita jääkaappiin maustumaan 2-3 vrk:ksi. Sillit säilyvät kylmässä pari viikkoa valmistuksesta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti