About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 20. joulukuuta 2019

PERINTEINEN JOULU: JOULULIMPPU


KAIKKI ÄITINI RESEPTIT JOULUKALENTERI
PERINTEINEN JOULU
20.LUUKKU: JOULULIMPPU


Joululimppu? Se on pyöreä ja tumman tahmean, joskus melkein mustan kuoren peittämä, ihanasti mausteinen joululeipä. Justiin se, joka aaton ja joulupäivän välisenä yönä voidellaan ensin reilusti kylmällä voilla, sitten omatekoisella sinapilla ja kaiken kruunuksi lätkäistään siivu joulukinkkua. Ai autuutta, mikä hetki (älä unohda kylmää maitoa)! Ei haittaa vaikka kämmenselkä jää aivan tahmaiseksi kun olet ujuttanut muovipussista limpunsiivuja (itseasiassa Kummityttö Riina oli sanonut äidilleen/tädilleni, että se tahmatassulimppukäsiosuus on ihan pakollinen osa joulua).


Taidatte jo tietää, että olen maharottoman kova leipäihminen. Niinpä joulunakin leipä on tärkeässä osassa joulupöydässä. Vakioksi on muodotunut kolmen leivän kori. Siinä on joululimppua, saaristolaisleipää ja hapankorppua ja oikeaa voita. Ja minä muuten syön jokaista noista leivistä jouluaterialla.  Äitini tekee yleensä 2 joululimppua jo etukäteen pakkaseen, samoin saaristolaisleipää, jonka teko on hullun helppoa, kai sen tiesitte?

Tänään leipaisin molempia ja voi tätä ihanaa makean mausteista hajua täälä kotona!
Niin, eikä se joululimpunkaan teko ole vaikeaa!


JOULULIMPPU
2 kpl

5 dl piimää
50 g hiivaa
1dl tummaa siirappia
2 tl fenkolia
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl anista
1 tl kuminaa
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja

Valele 1/2 dl siirappia, 1/2 dl vettä seoksella paiston aikana

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi eli 37 asteeseen. Murenna ja liota hiiva sekaan.
2. Lisää siirappi ja mausteet.
3. Alusta taikinaan mukaan ruis- ja vehnäjauhot ja vaivaa taikinaksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
4. Painele jauhotetulla leivinalustalla ilmat pois taikinasta ja muotoile kaksi pyöreää limppua. Kohota vielä 1/2 h.
5. Paista limput uunin alatasossa, 175 asteessa. 20 min kuluttua voit alkaa voidella limppua siirappivedellä 5-10 min. välein. Limpun paistoaika on n. 50-60 min.



10 kommenttia:

  1. This is lovely. keep it up.This is so lovely.

    VastaaPoista
  2. Kuinka paljon ennen joulua voi leipoa? Olisiko vielä pakastuksenkin jälkeen kelpo lahjaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voi mielestäni antaa, itsekin syömme pakkasesta!

      Poista
  3. kahtena vuotena olen ohjeen mukaan tehnyt jouluksi limppua ja on kehuttu ;) kiitos äitillesi ;) hyvää joulua ja rauhallista uuttavuotta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, äitikin ilahtuu näistä terveisistä! Hyvää joulua!

      Poista
  4. kiitus paljon . En muistanut fenkolia se on oikea perinne mauste.

    VastaaPoista
  5. Heipparallaa 😊, just löysin tämän ohjeen ja tuolla on nyt taikina nousemassa. Olen varma, että tulee huikean hyvää. Lämpimät terveiset ja kiitokset äidillesi reseptistä, ja teille kaikille lämpöistä joulun oottelua 🎄. T. Marja

    VastaaPoista
  6. Ekat limpun uunissa😋 Kiitos helposta reseptistä. Ihanaa Joulua🎄

    VastaaPoista
  7. Kiitos että jaoit äitisi reseptin! Itselläni oman äitini resepti joka muuten identtinen mutta se tehdään maitoon. Ja mausteet kiehautetaan ensin siirapissa. Kokeilkaapa voiteluun vain munaa ennen uunia - tulee ihanan vaalean ruskeat limput eikä tee tahmaiseksi! Voi pakastaa mutta annan maustua verannalla kylmässä reilun viikon ennen pakastamista! Sopii vaikka laskiaispöytään tai pääsiäiseksi!
    Limpukasta Uutta Vuotta! -satu-

    VastaaPoista
  8. Tämähän on Marttojen ikivanha ohje, mutta hyvä. Tämä useampi siirappivesivoitelu pitää kokeilla

    VastaaPoista