About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 3. joulukuuta 2019

PERINTEINEN JOULU: LANTTULAATIKKO


KAIKKI ÄITINI RESEPTIT JOULUKALENTERI
PERINTEINEN JOULU
3. LUUKKU:LANTTULAATIKKO

Taisinpa onnistua käsikirjoittamaan itselleni varsinaisen joulun jännitysnäytelmän. Että ehdinkö avata joka luukun oikean vuorokauden puolella...kovasti lipsuu ote jo kolmantena päivänä, mutta aamusta asti on menty ja juuri sain Maitotytön nukkumaan ja nyt ehdin blogin ääreen.

Onneksi päivän aihe on ei niin kovin mediaseksikäs lanttulaatikko. Ainakin luulen että tästäkään ei mitään viraalia somejulkaisua tule, päätellen eilisestä porkkanalaatikkoluukusta.

Mutta niin se vain on, että jouluperinteistä puhuttaessa ei voi kyllä lanttulaatikkoa unohtaa. Se on melkoinen joulupöydän laatikkojen luotettava sankari, aina kärkikahinoissa makunsa puolesta laatikoiden keskuudessa (mitään tulista rakkaussuhdettahan minulla ei laatikoihin ole, mutta kiintymys kasvaa vuosi vuodelta).


Meidän perheen joulussa syödään ensin kalapainotteiset alkuruuat, jotka sitten kerätään pöydästä alkuruokakatteiden kera ja tilalle vaihdetaan kinkku, rosolli ja laatikot. On lanttulaatikko, porkkanalaatikko ja punajuurilaatikko sekä perunalaatikko ja IsoHoon mieliksi myös pieni maksalaatikko (se on muuten ainoita ruokia, joita en kertakaikkiaan suostu syömään, ja siitäpä saan kuulla, jopa uhkailuja joskus pitkin vuotta erinäisissä kodin ruokakiistoissa, että sitten sä kyllä syöt maksalaatikkoa jouluna...). Laatikot siis ovat ihan vakavasti otettava juttu. 

Perunalaatikko onnistuu imellytyksineen toisinaan, muttei aina, kaikki hyvää perunalaatikkoa syöneet aina fiilistelevät muistoja siitä erinomaisesta perunalaatikosta joskus jossain, ikinä se juuri lautasella oleva ei tunnu yltävän edeltäjiinsä. Maksalaatikko on myös ilmeisen vaihteleva tapaus, punajuuri- ja porkkanalaatikko hieman odotuksenmukaisempia (tuo meidän punajuurilaatikko on taivaasta) ja useimmiten lanttu on kunkku yhteisäänestyksessä. Tasaisen erinomainen.
Ja taas mennään äitini ohjeella: ei kananmunaa!


LANTTULAATIKKO

1 kg lanttusosetta
2 dl kuohukermaa
1 dl siirappia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl maustepippuria
1/2 tl suolaa
pinnalle korppujauhoja ja voita

Sekoita kaikki aineet keskenään. Maista onko mausteita sopivasti ja lisää tarvittaessa. 

Kaada voideltuun vuokaan. Kuvioi pinta lusikalla. Yritin tehdä jotain erilaista, jotain neliökuviota. Niin kun näkyy, tuli ruma, eli en suosittele. Tehkää vaan niitä aaltoja. 

Ripottele pinnalle korppujauhoja ja veistele voista pieniä paloja pinnalle.
paista 200 asteessa 1h.
2 kommenttia:

 1. Voi että mä niiiin tykkään tästä joulukalenterista! Aitoa rehellistä ajassa olemista! Ja aihehan on mitä parhain, tällainen perinteisen jouluruuan ystävä ei muuta kaipaa.

  Minä olen se poikkeus, joka on tykännyt laatikoista ja rosollista ja luumukiisselistä ihan lapsesta saakka. Tämä fanius ilmenee myös niin, että meillä jaetaan kalat eri päivälle kuin kinkku ja laatikot: kun kaikki on parasta, näin niistä saa nauttia kunnolla eikä tarvitse säästellä. Kumpiakin syödään kaksi päivää, aloittaen kaloilla aatonaatyona ja lopettaen tapanina laatikoihin. Ja on sitä joskus jatkettukin.

  Pitää laittaa tämä resepti mieleen, minä olen tehnyt lanttulaatikon Mysi Lahtisen ohjeella, mutta voisihan tällekin antaa mahdollisuuden vaikka loppiaisena ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanata kuulla, kiitos kovasti. Vaikka mä tykkään kokeilla ja innostun vaikka mistä, kyllä mun joulu on perinteitä isolla Peellä. Siis Perinteitä.

   Ja kuule, muo teidän joulunsyöntitavat on minulle tulleet tosi tutuksi, aivan kuin olisin ollut viettämässä joulun teidän perheen kanssa kun olen lukenut juttuja blogista vuosia. Teillä on taitavasti luotu vanhojen perinteisten jouluruokien syömiseen ihan uuden ajan aikataulu. Just näin sen pitääkin olla. Jokaisen joulu olkoon omansa!

   Poista