About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 13. joulukuuta 2019

PERINTEINEN JOULU: JOULUPULLA
KAIKKI ÄITINI RESEPTIT JOULUKALENTERI
PERINTEINEN LUUKKU
13.LUUKKU: JOULUPULLA

Tänään on sopivasti Lucian päivä, valon juhla,  jolloin suomenruotsalaisen perinteen mukaan leivotaan Lucian-pullia. Nuo somille väkkärille kierretyt sahramilla keltaisiksi värjätyt pikkunisuset ovat varsin muodissa tuossa länsi-naapurissa, mutta kyllä oma äitinikin sahramipullaa leipoo, yleensä kylläkin vasta juuri aaton aikoihin.


Me pistettiin Maitotytön kanssa töpinäksi ja leipaistiin taikinallinen joulupullia. Nyt kävi sitten niin, että niistä ei tullut oikein komeita, kiiruuksissani leikkasin vähän turhan suuria taikinapaloja, eikä näistä tullut sieviä kiemuroita ollenkaan.

Tietysti piti tehdä myös jonkunmoiset nissukat ja nassukat, pullapojat. Minä kun aloitin ala-asteen 16 oppilaisessa Oravan koulussa, muistelen kaiholla noita kuusijuhlia, jonne saapui koko kylän väki seuraamaan esityksiämme. Lopuksi tuli joulupukki ja toi kaikille lapsille pienet, ruskeat, paperiset joulupussit, joiden sisällä oli keittäjän leipomat nisupojat, suklaakonvehti, pipari ja mandariini tai jouluomena. 


Eilen illalla olin Maitotytön joulujuhlassa, jonka vanhan ajan juhlasali pullisteli väestä, vaikka joulujuhlat on jaettu osiin. Maitotytön 2. luokka oli saanut kunnian esittää jouluevankeliumia, version musiikiksi oli valittu osaksi englanninkielistä opetusta saavalle luokalle laulettavaksi se Boney M:kin tunnetuksi tekemä Mary's Boy Child. Kyllä se tuntui äitistä yleisössä istuessa aivan yhtä herkältä kuin Oravan koulun kuusijuhlassa aikoinaan. Sielä oli vaan urkuharmoonisäestys ja eri kappaleet.


Joulupulla
n. 40 kpl
200g voita
1 pussi (0,5 g) sahramia
4 dl maitoa
250g maitorahkaa 
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 pussia kuivahiivaa
16-17 dl vehnäjauhoja

voiteluun rikkivatkattu muna ja koristeeksi rusinoita

Sulata voi kattilassa ja lisää sinne sahrami, kuumenna hetkinen. Ota pois levyltä. Lisää maito ja sekoita.

Lisää maitorahka, sokeri ja munat ja kuivahiiva kädenlämpöiseen taikinanesteeseen ja sitten jauhot erissä, vaivaa notkeaksi  ja kimmoisaksi taikinaksi.

Anna taikinan nousta 30 min. liinalla peitettynä. 
Levo taikina pötköksi ja jaa n. 40 palaan, leivo pötköistä edelleen pötkylöitä jotka kierrät esim. s-kirjaimen muotoon, Hannun vaakunaksi tai muuksi rinkulaksi. Paina rusinat pyörylöiden keskelle.

Anna nousta vielä 20 minuuttia liinan suojissa, voitele ja paista 10-12 min 200 asteisessa uunissa.


Pullan ystäviä meidän perheestä löytyy kyllä, arkena ja jouluna.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti