About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 7. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: PARSAKAALISALAATTI

 

Luukku 7
Kaikki äitini reseptit
Herkullinen joulu
Tämä parsakaalisalaatti sopii upeasti jouluun, se on täynnä ihania jouluisia makuja: manteleita, kuivattuja karpaloita,kanelia ja ihan pikkuisen vahvistukseksi vielä pekonia. Niin jouluiselta kuin se maistuikin, niin uskokaa tai älkää, tämän salaatin juuret ovat kyllä kesän grillikaudessa, Suomelan perhe sitä aina meillä/meille grillatessaan tarjoilee ja se on niin hyvää. Kanelia siinä ei kyllä ole eikä pekonia, mutta hyväkin muuttuu usein matkan varrella. Muuttuu joulusalaatiksi.

Minä tein tämän itsenäisyyspäivänä sen hirven ulkofileen ja valkosipuliperunoiden kaveriksi.

Jouluinen parsakaalisalaatti

1 parsakaali

1/2 dl mantelilastuja paahdettuna  (kokonaisetkin käy vähän murskattuna)

1/2 dl kuivattuja makeita karpaloita

1-2  rapeaksi paistettua pekonin siivua murustettuna

Ryöppää hiukan pilkottua parsakaalta 3 minuuttia kiehuvassa vedessä.  Jäähdytä sitten jääkylmällä vedellä. Riko kukintoihin. Sekoita kukinnot muihin aineksiin ja kastikkeeseen.

kanelikastike:

1/2 dl majoneesia

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl hunajaa

1/2 tl kanelia

Sekoita kaikki aineet kannellisessa lasipurkissa ravistamalla. 



Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva: Liemessä, Jenni Häyrinen


Liemessä- blogin Jennin valikoimista löysin tämän ihanan verigreippisalaatin. Se on kyllä postattu tammikuussa, mutta sopii hienosti jouluun ja verigreippejä on jo kaupoissa. Lisäksi tässäkin salaatissa on kanelia! Jenni on muuten mun ensimmäinen valokuvamentorini ja itsekin itseoppinut kuvaaja. Aiheesta meillä on Jennin kanssa joku sisäpiirin vitsi, kun lauoin pohjalaisittais suorasti jotain hänen alkuaikojen kuvista. Ollaan silti jatkettu ja pysytty ystävinä!

Vaikka en itseäni salaatti ihmisenä pidäkään, niin blogistani löytyy yli 60 salaattireseptiä. Mutta silti valitsen tähän tämän retron tonnikalariisisalaatin. Vaikka se on vaatimaton, niin se kuului aina lapsuuteni joulupöytään Oravan mummolassa. Ja se oli mun suosikki heti kinkun jälkeen. Vaatimaton tai ei, sitä on kuitenkin käyty klikkaamassa lähes 10 000 kertaa!




sunnuntai 6. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: KOKONAINEN HIRVEN ULKOFILEE UUNISSA

 



Luukku 6.
Kaikki äitini reseptit
Herkullinen joulu
Rakastan hirven lihaa ja mikäs sen parempaa itsenäisyyspäivän aterialle kuin vapaana metsissämme  onnellisena vaeltanut eläin. En kyllä meinannut kehdata julkaista tätä kun kypsennyksessä sattui melkoinen hupsis saatana. Mutta eipä tässä muutakaan ole niin näillä mennään.

Mulla nimittäin petti lihalämpömittari. Olin asettanut sen hälyttämään 55 C asteeseen. Kurkkasin lihaa 55 asteisena ja ajattelin, että nyt kohta hälyttää... no ei sitten hälyttänyt, menin uunille ihmettelemään niin sisälämpötila olikin jo 66 C astetta. Että tuli sitten jonninverran kypsempää filettä tällä kertaa. Toki me tykätään myös ylikypsästä paististakin, ettei tämä nyt sinänsä ollut katastrofi ja tiedän, että moni tykkää lihansa aina kypsänä. Mutta jos olis ollut tarkoitus sellaista tehdä olisin kypsentänyt fileen kannena alla  ja runsaammassa nesteessä ja vielä reilummin ylikypsäksi.

Nyt menee vähän kuin foodie- maine kun katselee  ei niin roseeta filettä näistä kuvista (mikä foodie -maine?).

Tämä ruoka sopisi hienosti myös sian kaihtajalle joulupöytään.

Hirven ulkofilee uunissa ja puolukkavoi

1,2 kilon hirven ulkofilee (pienempikin käy, ohjeet on samat)
suolaa ja pippuria
öljyä ja voita
hiukan lihalientä

puolukkavoi
100 g huoneenlämpöistä voita
1/2 dl pakastepuolukoita sulana
 3 valkosipulinkynttä murskattuna
1/2 dl tuoretta korianteria ja/tai persiljaa
suolaa ja pippuria maun mukaan

Ota liha 1/2 h ennen huoneenlämpöön. Poista kalvot, jos niitä on.
Suolaa ja pippuroi filee ympäriinsä. ruskista liha pannulla öljy-voi seoksessa ja nosta sitten uunivuokaan. Kaada pohjalle hiukan lihalientä.
Asenna lihaan toimiva lämpömittari ja nosta uuniin. Medium asteet hirvelle ovat 52-55 ja tähän menee palan koosta 10-30 minuuttia 200 C asteisessa uunissa.

Kääri valmis filee folioon ja anna vetäytyä 10 min. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa puolukkavoin kera.

Jouluinen puolukkavoi syntyy sekoittamaklla kaikkia aineet tahnaksi, puolukat voi jättää isommiksi sattumiksi.¨Kääri tuorekelmun avulla rullaksi ja aseta jääkaappiin odottamaan. Viipaloi hirvenlihan päälle.

Erikoismaininta vielä, että korianteri sopi hienosti puolukan kanssa

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva Tiskivuoren emäntä, Heidi Kjellman

Vaikkei poro riistaa olekaan, melko vapaa vaeltaja kuitenkin ja maussa on samaa riistamaisuutta kuin muissakin sarvieläimissä (teinkö juuri uuden eläinten jaottelun, "sarvieläin"?).  Itsenäisyyspäivän aterialle se sopii hienosti myös Pohjolan raaka-aineena. Tiskivuoren emäntä Heidi osaa laatia aina houkuttelevat reseptit kuvineen, eikä tämäkään helppotekoinen poropata tee poikkeusta. 


Jouluna voi innostua myös broilerista, sopii kalkkunaa paremmin pienelle perheelle ja on näppärämpi valmistaakkin. Joulubroileri omista arkistoista, olkaa hyvä!

lauantai 5. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: MANTELIPITSIT



Luukku 5.
Kaikki äitini reseptit
Herkullinen joulu

Kenpä meistä ei olis leiponut kauralastuja? Mulla on elävä mielikuva, että se on ensimmäisiä leipomuksia, joita olen tehnyt "yksin kotona". Muistan vieläkin sen hämmästyksen, kuinka niin muutamasta raaka-aineesta ja niin vaivattomasti sain aikaan jotakin niin herkullista.

Mantelipitsit on ehkä astetta sofistikoidumpi, sopii joulun pikkuleipärepertuaariin, varsinkin kun sulatat suklaata pintaan. Edelleen yhtä helppo, hienoa leivontaa lasten kera, kunhan olette varovaisia kuuman rasvan kanssa.


Mantelipitsit

75 g voita
1 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
2, 5 dl mantelijauhoa
Pinnalle muutama pala suklaata sulatettuna

Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Lisää sokeri, sekoita ja anna sokerin sulaa voihin.
Lisää loput aineet hyvin sekoittaen ja anna turvota 5 min.
Nostele pieniä nokareita, max teeluskallinen, uunipellille ja jätä isot, isot turvavälit. Keksit todellakin leviävät. 9 keksiä on ihan hyvä per uunipelli.
Paista 175 C asteessa n. 7 minuuttia, kauniin vaaleanruskeiksi.
Anna jäähtyä kokonaan, roiski jäähtyneiden keksien pintaan sulatettua suklaata.

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva Pullahiiren leivontanurkka, Taru Vihavainen

Pullahiiren leivontanurkan Taru on julkaissut joulukalenteria jo käsittämättömät kymmenen vuotta. Siellä on ihania leivontaherkkuja, kauniita kuvia ja takuuvarmat reseptit. Valitsin resepteistä Helpot nutellanapit, se sopinee tämän päiväisten helppojen mantelilastujen kaveriksi. Joulukalenterit löytyvät helposti joko kategoriat- valikosta sivun oikeasta reunasta tai kirjoittamalla reseptihakuun oikeassa yläkulmassa joulu.


Omasta repertuaarista täytyy muistuttaa teitä perinteisestä joulun pikkuleivästä eli kaneliässistä (2010) Mulla löytyy myös herkullisten ruiskaneliässien(2015) resepti. Taikinan valmistus on helppoa ja antakaa taikinan levätä yön yli jääkaapissa niin myös leivontaosuus helpottuu.

perjantai 4. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: LUUMUPANNUKAKUT


Luukku 4.

Kaikki äitini reseptit

HERKULLINEN JOULU

Apua, ihmettelen kyllä itsekin, mistä näitä herkkuja piisaa. Äsken nimittäin vedin uunista kuohkeita minipannukakkuja, jotka valmistuu ihan suit sait muffinipellillä.  Vähän reunasta rapeita, sisältä lähes vanukasmaisia, sula voi on löytänyt tiensä jokaiseen onkaloon. Lusikalla keskelle luumuhillosilmä ja vähän tomusokeria pintaan. Aivan täydellisiä spesiaaliaamiaisille ja ihan minimaalisella vaivannäöllä!

Että tiedän mitä teet tänä viikonloppuna aamiaiseksi!

Luumupannukakut

12 kpl
taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl maitoa
4 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
1/2 tl suolaa

50 g voita
luumuhilloa
tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 C asteeseen ja tuikkaa muffinipelti uuniin lämpiämään.

Vispaa kaikki taikinan aineet sileäksi taikinaksi. Anna mielellään tekeentyä ja turvota 10 min. Taikinan voi valmistaa myös vaikka edellisenä iltana odottamaan jääkaappiin.
Kuutioi voi 12 osaan, ota pelti uunista ja pudota joka koloon yksi noin tl kokoinen voipala sulamaan. Pyörittele hiukan peltiä, että reunatkin tulee voideltua.
Annostele joka koloon taikinaa n. 3/4 dl.

Paista uunissa 15 minuuttia tai kunnes pannukakut ottavat kauniisti väriä reunoille.

Irrota valmiit pannukakut vuo'asta, lusikoi jokaisen keskelle vähän luumuhilloa ja pölläytä pintaan tomusokeria. Tarjoile heti.

Vinkki: Luumuhillo tekee ihanan joulufiiliksen, mutta toki voit käyttää mitä muuta tahansa hilloa tai tuoreita marjoja. Mua jäi kyllä kutkuttamaan myös se kuinka aamiaishengessä söisin näitä pekonin ja vaahterasiirapin kanssa. Oi nam!

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta

Kuva Annin Uunissa, Anni Paakkunainen

Jos teemana on joulunajan luumuiset herkut, niin silloin on jokseenkin pakko linkata näihin Annin Uunissa-blogin ihaniin luumutuutteihin, jotka Anni julkaisi hiljattain.  Olen vähän perusjoulutorttu ihminen, en tykkää väännellä torttuja erikoisiin muotoihin enkä täyttää puolikkaalla perunalla enkä vihreällä kuulalla. Mutta nämä...


Sattumoisin tasan vuosi sitten joulukalenterini 4. luukusta löytyi myös luumuisia herkkuja. Teemana viime vuoden joulukalenterissa oli perinteinen joulu, joten sieltä löydät rakastetuimmat klassikot. Yksi niistä on tietenkin joulutorttu.




torstai 3. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: MEKSIKOLAINEN MAISSIKAAKAO

LUUKKU 3.
Kaikki äitini reseptit
HERKULLINEN JOULU

Meksikossa maissikaakao tunnetaan nimellä champurrado. Se on paksu ja täyteläinen, maustettu kaakao, joka vispilöidään kuohkeaksi. Paksu koostumus saadaan aikaan keittämällä se maissijauhoista ja vedestä keitettyyn perinteiseen atole-juomaan.Nykyään reseptissä käytetään veden sijasta usein maitoa.

Champurradoa nautitaan erityisesti juhla-aikoina, kuolleitten päivänä, Dia de Muertos ja joulun juhlapäivien, Las Posadas, aikaan. Tamales on meksikolainen ruoka, joka erityisesti maistuu champurradon kanssa. Juoma maistuu kyllä arkenakin, churro-aamiaisella ja iltapäivän välipalana.



Meksikossa on omat erityiset tuotteensa juoman tekoon. Champurrado makeutetaan piloncillo*lla joka on tummasta, syvänmakuisesta ruokosokerista tehty pieni sokeritoppa. Kaakaona käytetään Meksikossa yleisiä suklaakiekkoja, joista kaakao siellä useimmiten valmistetaan. Maissijauho ei tietenkään ole mitään maissitärkkelystä vaan maissista jauhettua (tähän ehkä kävisi siis se suomen kaupoissakin myyty maissijauho) tai masa harina, se nixtamalisoitu jauho, mistä tortillatkin valmistuvat.


Champurradoni valmistui kätevästi kattilassa, parhaimman maun siihen saa kuulemma keittämällä se  saviruukussa. Vispilöinnin voi suorittaa tavallisella vispilällä, mutta siihen on oma erityinen työkalunsakin, molinillo, tuo kuvissa näkyvä kuningattaren valtikan näköinen pitkävartinen puinen sauva. Sitä käytetään pyörittämällä  kämmenien välissä kattilassa/ruukussa kunnes juoma on kuohkean ilmavaa.

Älä polta kieltäsi, paksu koostumus tuntuu pitävän juoman kuumana tosi pitkään!


Meksikolainen maissikaakao eli Champurrado

1 l vettä
1 dl ruokosokeria (tai muscovadosokeria) tai piloncillo*
2 pientä kanelitankoa
1 tähtianis
100g tummaa suklaata (50%) tai Abuelita-suklaakiekko
1 dl masa harina -maissijauhoa

Laita kattilaan 1/2 l vettä, sokeri,kaneli ja tähtianis ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja keitä hiljaa poristen 10 min. Poista mausteet vedestä.

Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita se sulaksi.
Vatkaa maissijauho 1/2 l vettä sileäksi ja paakuttomaksi. Kaada maissivesi ohuena nauhana kaakaoseokseen. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, vähennä lämpöä, jatka sekoittamista ja keitä 6-8 minuuttia, jotta kaakao paksuuntuu. Vaahdota ennen tarjoilua molinolla ta vispilällä.


Herkullista joulua bloggaajakollegoilta

Kuva Hannan soppa; Hanna Hurtta

Hannan Soppa on tehnyt joulukalenteria jo viisi vuotta ja kaakaotakin on tullut keiteltyä. Tämä punaviinikaakao vuodelta 2017 on mun suosikki! Hanna jaksaa aina kannustaa tässä joulukalenterihommissa ja muistuttaa, ettei se ole katastrofi vaikkei joka luukku aukiaaskaan.
Ajatus lohduttaa mua!

Omista jutuistani voisin jakaa tähän loppuun Ohrapirtelön. Joulupostaus se ei ole, mutta sopii vallan hyvin joulun ajan tunnelmiin myös!








keskiviikko 2. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: AFTER EIGHT -SUKLAA


2. LUUKKU

Kaikki äitini reseptit

HERKULLINEN JOULU

Lupasin teille herkullisen joulun ja lupaus olisi lunastettu, vaikken julkaisisi yhtään ainoata joulukalenterin luukkua tämän jälkeen. After Eight -suklaasta tuli niin hurmaavan makuista, aivan kuin niitä oikeita silkkipaperitaskuihin pujotettuja, tutun tummanvihreässä, pitkulaisessa laatikossa hienossa järjestyksessä odottavia suklaaherkkuja. Rohkenisin jopa sanoa, että parempia.

Mikähän taika siinä on, että vaikka kaupasta löytyy snickerssit, dajmit ja muut herkut helposti ja edullisesti, sitä veri vetää meitä kokeilemaan onnistuuko luomaan jäljitelmän kotona. Onhan se ihana tunne kun tekemäsi Dajm maistuu ihan dajmilta, vaikka ei siinä niin kauheasti järkeä olekaan. Luulen, että sama pätee näihin After Eight -suklaisiin.

Valmistus on nopea ja helppo, mutta lopputulos (koostumus) vaatii jääkaappisäilytyksen, joten nämä eivät ole ehkä omialtaan lahjoiksi. Sen sijaan näille olisi aivan huippupaikka illallisen päätteeksi, kun nautitaan loppukahvit, niin takaan että pöytään nostettua After Eight -pakettia enemmän ihastuksen huokailuja saa tarjotillinen näitä rustiikin näköisiä, mutta niin suussa sulavia makeisia.

"Ittekö sä nämä teit?"

"Kyllä!", hymyilen lempeintä mikävaivannäkö! -hymyäni (...etkä arvaakkaan kuinka helppoa se oli).

After Eight -suklaa

200 g tummaa suklaata (50%)
1 munanvalkuainen
220 g tomusokeria
1 tl piparminttuesanssia
aavistus vihreää elintarvikeväriä

Sulata puolet suklaasta vesihauteessa. Levitä suklaa leivinpellille tai tarjottimelle levitetyn leivinpaperin päälle muutaman  millin paksuiseksi neliöksi. Koko on n. A4 vastaava. Vie jääkaappiin tai ulos kovettumaan (ihania talvileivonnan etuja, Suomessa ei tartte alkaa tukkia uunipeltiä jääkaappiin).


Suklaan kovettuessa  laita munanvalkuainen kulhoon ja vispaa hiukan haarukalla. Siivilöi 1/2 tomusokerista joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää piparminttu ja  sen verran vihreää, että saat ihan aavistuksen hennon viherryksen aikaan tahnaan, eli kasta hammastikkua hieman pastaväriin tai käytä tippa nestemäistä. Sekoita mukaan loppu tomusokeri sileäksi.

Levitä tahna kohmettuneen suklaan päälle ohueksi kerrokseksi ja vie sitten taas jäähtymään. En laittanut ihan koko tahnaa tuohon päälle, minusta sitä tuli aavistus liikaa. Käytä vaikka piparipursotuksiin loput.

Kun välikerros tuntuu jämähtäneeltä, sulata loppu suklaa, anna jäähtyä hiukan ja levitä se täytteen pinnalle.

Jäähdytä ja leikkaa paloiksi. Rustiikki lähestymistapa antaa anteeksi jos suklaa hiukan halkeilee. Koska se halkeilee.




Kuviin olisi voinut tuoda väriä muutamalla mintunoksalla, maun mukaisesti. Mutta kun ei ollut, niin löin sitten siihen tuon männynoksan. Sekin alkaa M-kirjaimella.

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta

Aiheeseen sopii enemmän kuin mainiosti Jotain Maukasta - blogin Marin Hopeatoffeet. Yksi lapsuuteni herkkuja. Täytyy ehdottomasti kokeilla.

Kuva Jotain Maukasta, Mari Moilanen

Jo jonkin aikaa to-do listallani on ollut myös helpot mikrotoffeet, jotka löytyvät Dr. Sugar -blogista.

Että tänä jouluna hampaitten paikat venyy ja paukkuu....

Molemmilla  blogeilla löytyy myös tänä vuonna joulukalenteri. Jotain Maukasta avaa luukut päivittäin IG:ssä mutta reseptit päivittyvät myös blogiin. Näiltä naisilta löytyy hurmaavia herkkuja!

Kuva Dr. Sugar- blogi

Omasta blogistani ei oikein makeisreseptejä löydy. Sitten muistin poron pökäleet (2013). Hip, hei, Rudolf!

Joulupukki tuomiset voi satumaiset laittaa, 
Saatat joskus Petterinkin terveiset sä maistaa.
Jos et ennen joulua ole kiltti ja huutamasta lakkaa
Joulupukki tuoda voi pelkkää poronkakkaa!

Enhän nyt pilannut tuota seesteistä After Eight tunnelmaa?

tiistai 1. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: JOULUPÄHKINÄT


 1. LUUKKU

Kaikki äitini reseptit

HERKULLINEN JOULU

Ihana joulukuu, sinä pähkinänsyöjien sesonkikuukausi! Pähkinät maistuvat ihan varmasti läpi vuoden, mutta erityinen sija niillä on joulunajan herkuissa. Äitilläni löytyy aina  jouluisin korillinen pähkinöitä, useimmiten kuorellisia saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä, maapähkinöitä ja macadamiapähkinöitä, koriin oon katettu myös järeät pähkinänsärkijät. Pähkinän kuoren murskaaminen tuntuu kiehtovan aikuisia ja lapsia yhtä lailla. Usein istutaan keittiön pöydän ääressä, ehkä glögikupposen kera ja askarrellaan porukalla pähkinöiden parissa. Siitä tulee muuten hirveästi sotkua ja silppua. Ja kivoja muistoja.

Pikaversiokipossa löytyy valmiiksi kuorittuja maapähkinöitä ja rusinoita, sekin kuuluu meillä joulun tarjottaviin.

Kuoret hillitsevät sopivasti liiallista pähkinänsyöntiä, kuorettomia kun on helppo napsia suuhun tuosta vaan. Ihan oma juttunsa on sitten erilaiset paahdetut ja maustetut pähkinät. Helppo tehdä (ja melkein yhtä helppo polttaa kuin pellillinen pipareita), mutta varoituksen sana, tavara on ADDIKTOIVAA.  Glögin kaveriksi, kyllä ja ehdottomasti. Juustolautaselle kans. Pikkupurkkiin myös joululahjaksi ja tuliaiseksi.

Omat joulupähkinät mallia 2020 löytyvät Anthony Bourdainin keittokirjasta. Hän ei varsin jouluisina niitä mainostanut, pähkinöiden nimikin on The Grill Bitch's Bar Nuts, mutta jos nyt unohdetaan tuo nimi ja keskitytään kanelilla ja cayennellä maustettuihin pähkinöihin, niin kyllä näillä herkuilla jouluaddiktion saa aikaan. 

Puolitan reseptin, näitä riittää näinkin. Tämänkin voi hyvin vielä puolittaa!

JOULUPÄHKINÄT BOURDAININ TYYLIIN

2 munanvalkuaista

1 kg erilaisia pähkinöitä 

1 dl hienosokeria

1 dl ruokosokeria

2 tl kanelia

2 tl cayennepippuria

2 tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 165 C.

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa munanvalkuaisia lukuunottamatta.

Vispaa valkuaiset vaahdoksi, ei ihan jäykäksi asti tarvitse. Tämä käy nopeasti käsivispilällä. Sekoita vaahto muihin aineksiin niin, että kaikki pähkinät ovat mausteiden peitossa.

Levitä pähkinät uunipellille ja paista 30 min. Käännä 15 minuutin jälkeen.

Anna jäähtyä ja tarjoile. 

Ai niin, luet muuten juuri joulukalenteriani, joka ilmestyi viime vuonna ensimmäistä kertaa. Viime joulun paniikki ja pikkustressi (lue epätoivo) on vaipunut unholaan ja täällä sitä taas ollaan hullunrohkeina, ilman ainoatakaan valmista luukkua. Katotaan päästäänkö maaliin.Käykäähän kannustamassa!

Joulun 2019 teemana oli Perinteinen joulu ja sieltä löytyykin jouluni tärkeimmät reseptit. Tänä vuonna sallivan Herkullinen joulu -teeman alle mahtuu ihan mitä tahansa, makeita ja suolaisia herkkuja meiltä ja maailmalta.

Laitan päivittäin linkin johonkin luukun teemaan sopivaan vanhaan reseptiini. Sain myös luvan vinkata ja linkata ihanien bloggaajakolleegoitteni reseptejä, mahtavaa käydä vähän pemistelemässä arkistoissa. Saattaapa olla kyllä ihan tuoreitakin juttuja. Runsaudenpula, ei tässä muuta.

Pähkinöistä puheen ollen, täytyi lähteä heti kurkkimaan mitä Suupaloja -kirjankin kirjoittaneella, Kokit&Potit Hannelella on tarjolla. Hannele on varsinainen joulukalenteri- konkari (tänä vuonna taas!) ja yhdestä luukusta löytyivätkin herkut helpot Sokerihuurretut maapähkinät.

Kuva Kokit&Potit, Hannele Hyvärinen

En malta olla linkkaamatta toistakin juttua, joka tupsahti eteeni Vaimomatskuu-blogissa. Näissä  koukuttavissa Gochujangmanteleissa taitaa olla yhtä paljon munaa kuin Bourdainin omissakin. Paitsi näissä ei ole kyllä, koska ovat myös vegaaniset.

Kuva Vaimomatskuu, Jella Bertell

Omasta blogistani ei tainnut löytyä julkaistua pähkinäreseptiä, mutta glögin kylkeen passaavat hienosti myös Sinihomejuustolla täytetyt viikunat (2014).