About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 17. joulukuuta 2010

Jouluun kuuluvat kaneliässät


Lapsuuden joulujen ihanat muistot liittyvät  minulla vahvasti Oravan mummolan tunnelmiin ja perinteisiin.
Joka vuosi leivottiin jouluksi kahdenlaisia pikkuleipiä. 2 isoa voipaperilla vuorattua ruskeaa pahvilaatikkoa täyttyi piparkakuilla, joita säilytettiin kylmän vintin rappusilla. Toinen pikkuleipä , joka kuului jouluun oli kaneliässät.
Aikuisiällä, kaiken runsaudenpulan keskellä, nuo kaneliässät pääsivät vähän unohtumaan. Tänä jouluna oli aika taas kaivaa resepti esille.

Kaneliässät 
125g voita
3dl sokeria
3 munaa
1tl kanelia
1tl leivinjauhetta
6dl vehnäjauhoja

Pinnalle :
3rkl sokeria
2tl kanelia

Vaahdota voi ja sokeri.  Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seoksee, Anna taikinan tekeytyä viileässä ainakin tunti, mielellään vaikka seuraavaan päivään.

Muotoile taikinasta sormenpaksuisia tankoja jotka leikkaat noin sormen pituisiin paloihin. Kieritä palat kaneli-sokeriseoksessa ja muotoile ässän malliin.

Paista 175 asteessa 10-12 minuuttia. Noin 3 pellillistä.

Helppo resepti, mutta olivat haasteellisia leivottavia. Ensin taikina tarttui kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin ja sitten jos lisäsi käsiin/pöydälle jauhoja, joka helpotti leivontaa, niin sokeri-kaneli ei enää tartu pinnalle.

Mutta jos kaneliässät on just SE joulupikkuleipä, niin leivottavahan niitä on! Tuli hyvä mieli.

5 kommenttia:

 1. Ovat ihania ja kuuluvat meillä joulun lisäksi lähes kaikkiin sukujuhliin. Itse olen ratkaissut tekemisen näin.... käys kurkkaamassa linkistä...minusta ainakin tälläiselle taikinalle huomattavasti helpompi tapa...

  http://mimminkeittio.com/blog/807694/vanhan-ajan-hyvat-assat-kaneliassat/

  VastaaPoista
 2. Kiitos Mimmi M! Hyvältä näyttivät sun ässät. äitinikin sanoi justiin sitä, että kannattais sen taikinan antaa jähmettyä huomiseen.

  VastaaPoista
 3. Kaneliässät maistuvat ihanan "vanhanaikaisilta"

  VastaaPoista
 4. Hei(: Tehdessäni blogissani olevaan joulukalenteriin ohjeita kaneliässille tajusin, että minulta puuttuu kuva. Tämän luukun siis pitäisi olla jo huomiseksi valmiina ja googlettamalla löysin blogistasi käneliässiä koskevan postauksen.
  Kopioin siis tuon alimmaisen kuvan ja laitoin sen luukkuun numero 18. Jos siis sinua haittaa/loukkaa/tms niin ilmoitathan minulle heti, jotta poistan kuvan kyseisestä postauksesta!
  Näin loppuun anteeksi näinkin äkkiseltään varoitettuna - olisin muuten kysynyt jo valmiiksi lupaa käyttää ottamaasi kuvaa blogissani, ellen olisi havahhtunut vasta tässä vaiheessa yötä kuvan puuttumiseen...
  Ilmoitan kyllä blogissani mistä kuva on otettu sillä yritän olla rikkomatta kaikin tavoin tekijänoikeuksia.
  Mut löytää alla olevasta blogista (:

  http://eerika-christina.blogspot.com/

  VastaaPoista
 5. Annoin taikinan olla koko yön jääkaapissa, joten leipominen sujui ongelmitta. On muuten ihan superhyviä!

  VastaaPoista