About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Poron pökäleet


Välillä on aivan hauskaa vertailla eri maiden joulukulttuureita omaamme. Vaikkapa rapakon takaista. Jos otetaan asia aivan joulupukki- näkökulmasta, niin onhan se nyt hiukan kummallista, että Joulupukki tulee alas savupiipusta aaton ja joulupäivän välisenä yönä, jakaa lahjat kenenkään näkemättä ja huutelee kurvaillessaan taivaalla rekiporoineen(hei kuka nyt tuollaista uskoo?) "Ho, ho, ho!" (erityisesti tämä äännähtely saa epäilemään jopa ameriikan pukin älykkyysosamäärää).

Niin ja ne porot, tosiaan. Ne tuntuvat näyttelevän jotenkin erityisen suurta osaa siellä koko joulupukkijutussa. Vaikka meillä pukki tuo porollaan (yleensä yksi riittää) lahjat, tottakai, mustan joulun sattuessa hyväksymme myös muut volvot ja menopelit. Porojen nimeämisen sijaan meilläpäin pistetään mieluummin petterit pataan. Eikä kenellekään tule paha mieli.

Jos nyt sattuu siellä teillä pieni jälkikasvu olemaan joulutekemisen puutteessa, tekaiskaapa näitä nopeita ja helppoja poron pökäleitä. Onnistuvat ihan ilman uunia. Meikäläisen silmiin nuo eivät nyt niin varsinaisesti poron ulosteelta näytä, mutta ymmärrettävästi valtojen fantasialändissä nämäkin menevät läpi. Lienevätkö koskaan poronpaskaa nähneet (pahoittelen vulgaaria sananvalintaa, mutta on oikeus ja kohtuus, että bloogini löytää googlaamalla"poronpaskaa", kun "fasaaninpaska" tunnetusti googletettuna ohjaa suoraan tänne)?

Kunhan aikuinen on tuossa kuumennusvaiheessa mukana, lapsikin osaa nostella lusikalla pökäleitä leivinpaperille. Näihin voi kaurahiutaleiden lisäksi upottaa myös muita murojen jämiä. Itse käytin reilut puolet Myllärin pika-kaakaokaurapuurohiutaleita. Niistä valmistettu puuro oli  nimittäin liian eksoottista meidän tenaville. Mutta nyt ei enää paketti vanhene kaapissa.

Poron pökäleet (Reindeer Droppings)
100g voita
1 dl tummaa kaakaojauhetta.
3 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl maapähkinävoita
1tl vanilliinia
7-8 dl  Myllärin Luomu kaurahiutaleita, voit osan korvata kaakaokaurapuurolla

Sulata kasarissa voi. Lisää sokeri, kaakao, maito, maapähkinävoi ja vanilliini ja kuumenna vielä kerran kiehuvaksi. Sekoita sitten kaurahiutaleet tai muut murot mukaan ja nostele leivinpaperin päälle teelusikalla sopivan kokoisia papanoita. Vie kylmään (ulos on hyvä) jähmettymään. Valmis.

Suuresti huvittunut olin myös vertaillessani pukilla pelottelua USAssa ja meillä. Perinteisestihän meillä tuhmille lapsille on kaksi tulevaisuudennäkymää, joko jäävät ilman lahjoja tai äärimmäistapauksessa pukki tuo RISUJA!

Ameriikassa kaikki on toisin. Miten teillä uppoaisi seuraava:


Joulupukki tuomiset voi satumaiset laittaa, 
Saatat joskus Petterinkin terveiset sä maistaa.
Jos et ennen joulua ole kiltti ja huutamasta lakkaa
Joulupukki tuoda voi pelkkää poronkakkaa!

Että reseptikin nyt on sitten uhkauksen toteutukseen.
Ho, HO, HO!


Resepti mukana Myllärin Luomun Suomen inspiroivin leipoja- haasteessa. Kaurahiutaleet lahjoitti Myllärin Luomu.26 kommenttia:

 1. Saisivat ameriikkalaiset tukea Lapin turismia ja tulla tänne engelsmannien tavoin katsomaan, miltä se poron pökäle näyttää! Hou, hou!

  VastaaPoista
 2. Nanna! Voiko jouluisampi otsikko olla? Nouuu!

  VastaaPoista
 3. Tiesitkö muuten miksi pukki meillä kulkee ovesta ? Koska meillä on takassa PELTI ja silloin kun ollaan nukkumassa se on kiinni.

  VastaaPoista
 4. Hih,no on tuollakin herkulla aikamoinen nimi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja siitä herkullisuudestakin voi olla monta mieltä....

   Poista
 5. Olin aikeissa kommentoida "paskaa, paskaa, paskaa", mutta ehkä joku pitäisi mua tärähtäneenä. Onneksi sä olisit ymmärtänyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisinpa hyvinkin. Muillekin tiedoksi, että Maitotyttö kohta kolme vee (ei siis kolmetoista, sitä odotellaan kauhulla) kirjoitti joulupukille lahjalistaa ja luki (hiukan vihaisena jostain asiasta):"Täs lukee, että paskaa, paskaa, paskaa..."

   Ai niin, ystävä kallis, eikö se niin oo, että hullun kaverienkin täytyy olla jossain määrin tärähtäneitä?" <3

   Poista
 6. Mitäs oli ne herkkumessujen kyyneleet....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämon varmaan tosi simppeli viittaus johonkin, mutta nyt ei kyllä piuhat riitä...

   Poista
  2. Iloa, oppia ja pettymystä jutussa oli maininta viinipuolella tulleista kyyneleistä...eivät olleet pettymysten kyyneleitä...lupasit palata niihin myöhemmin...

   Poista
  3. Aah ne. ne kun oli niin aitoja, viesti lapsuudesta, niin en nyt sitä liikutusta osannut ollenkaan ajatella yhtä aikaa näiden pökäleiden kanssa. Kunhan aika on sopiva, kerron. Ja yks kuva täytyy skannata.

   Poista
 7. Minulla kun ei ole mitään hajua siitä miltä poron kakki näyttää, niin täydestä menee. Olisit laittanut vielä vähän jäkälää alle.

  Nää pökäleet on varmaan hitti muksujen parissa. Ne kun tuntuu rakastavan tietyssä iässä kaikenlaisia kakka- ja paukkujuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Maitotytön yks lemppariunikirja on äänitehosteilla varustettu pierukirja, jonka sai kummitädiltä.
   Täytyy sivistymättömästi myöntää, että meikäläistä tahtoo naurattaa noi pierujutut vielä tälläkin ikää.
   Tässä tiivistyy just mun ja kauniimpien ruokablogien ero: se jäkälä!

   Poista
 8. Tänään tehtiin lasten kanssa ja kyllä, kun kirjoitin googleen poronpaska resepti, tultiin sinun sivuillesi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jes se toimii! :)
   Poronpaskalle löytyy kyllä huomattavan paljon hakutuloksia...

   Poista
 9. No johan on pökäleitä! Ei muuta kun suun täydeltä pökäleitä ;)

  VastaaPoista
 10. Jos ne pökäleet on näitä, ei kyllä voi pitää kunnon uhkauksena tuotakaan. Täällä kasvetaan selvästi kurissa ja nuhteessa valtameren takaiseen verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu, mut jäähypenkki pitäis lailla kieltää! Sanoo tämä Nanny

   Poista
 11. Voisin jotenkin kuvitella että aito tavarakin saattaisi olla tuon näköistä :D Ainakin jos poro on herkutellut jouluna kovasti ja masu on pikkasen plörönä.

  Herkkua noi kyllä varmasti on, ei se ulkonäkö aina oo se juttu hei ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se mullekin tuli mieleen, että onkohan jäkälässä oolut liikaa pakokaasua, vai mikä on saanut vatsan sekaisin (kilinkolin)?

   Poista
 12. Hilpeä ohje! Joskus toin Lapista tuliaisiksi Poron papanoita, salmiakilla/lakritsilla päällystettyjä rusinoita (ehkä...), oli kovin epäsuosittua tarhaikäisten kohderyhmässä :)

  VastaaPoista